De är vännerna som gör det mesta tillsammans

För fem år sedan började Anna Andersson och Evelina Jonasson göra sällskap på promenader under mammaledigheten. Nu driver de företag ihop och umgås mest hela tiden – som bästa vänner.

Anna (till vänster) och Evelina känner varandra utan och innan. "Man vet nästan vad den andra tänker", säger Evelina.

Anna (till vänster) och Evelina känner varandra utan och innan. "Man vet nästan vad den andra tänker", säger Evelina.

Foto: Sofie Olsson

Familj2022-03-01 19:30

En grå eftermiddag i februari träffar jag Anna och Evelina ute i skogen. De är ute på jobbuppdrag med sitt företag Skogsklingorna Röj & Sköj AB, och det är just röjsågarna som går varma för dagen. 

– Det är skönt att komma ut i skogen. Det är en befrielse att få gå ute i skogen, ta på sig lurarna och bara stänga av allt, säger Anna och får medhåll av Evelina. 

De har drivit företag tillsammans i ett år och det är många bollar i luften. Företagsnamnet känns alldeles perfekt efter att man vistats i deras sällskap i en timme. Förutom arbetet i skogen så driver de också LPG Studio, där man utför en mekanisk bindvävsmassage med en maskin. Sen tar de också trädgårdsuppdrag, snöröjning, däckbyten och vägvakt.

– Ingen dag ser ut som nån annan och det är väldigt roligt, säger Anna och Evelina fyller i:

– Vi tycker det är kul att göra massa olika saker. Vi är inte så enkelriktade.

Men vi får börja från början, närmare bestämt 2017.

– Då var vi mammalediga samtidigt. Evelina bodde nere i Rumskulla då, så då blev det att vi började hänga, gå ut och gå började vi med faktiskt. Sen blev det att man följde med hem på fika och så. Sen har det bara rullat på egentligen, säger Anna. 

– Det kändes inte komplicerat på något sätt, man behövde inte göra sig till. Det kändes enkelt. Vi är ganska lika – vi drar oss inte för någonting och är ganska spontana, säger Evelina. 

undefined
Anna (till vänster) och Evelina känner varandra utan och innan. "Man vet nästan vad den andra tänker", säger Evelina.

De båda vännerna drog igång cirkelträning i Rumskulla, men det las på is i samband med pandemin. Evelina hade redan börjat jobba i skogen och tanken väcktes hos Anna i samband med att de båda var ute på en utflykt. Från början var tanken att de skulle röja i skogen tillsammans, men på varsin f-skattesedel.

– Man måste vara certifierad för att få kunder, då behöver man ha ett AB. Det var så vi landade i att det kanske bättre att göra det på en gång, berättar Evelina.

undefined
I fem år har de känt varandra och nu har de under ett års tid drivit företag tillsammans. Till vänster Evelina Jonasson, och höger Anna Andersson.

Att jobba inom skogsbranschen som kvinna är inte helt vanligt.

– Det är mansdominerat. Det är ganska svårt för oss att ta oss in. Det går upp och ner lite, det beror på vem man pratar med. Som tjej behöver man bevisa dubbelt så mycket. Det är lite uppförsbacke på sina håll, säger Evelina. 

Det råder ingen brist på visioner hos de båda. Framåt är det fördjupningsutbildning inom både LPG (massagen) och skogsarbetet som väntar. 

– Man jobbar mer nu än vad man nånsin gjort när man var anställd. Det är roligare att jobba, för man känner att man gör det för sig själv på något sätt, säger Anna. 

Att de är bästa vänner är svårt att ta miste på. 

– Jag kan inte prata med någon så som jag pratar med Evelina, vare sig det handlar om jobb eller familj. Det hon inte vet, det vet ingen. Det är nåt, kemin är så bra. Ibland behöver man inte säga nåt. Det är svårt att sätta ord på det, men det är något som man inte haft med någon annan innan, säger Anna. 

Förutom att jobba tillsammans så umgås de mycket på fritiden. Familjerna firar jul tillsammans, åker på semester tillsammans, man till och med hjälps åt med vabbande när det behövs.

– Vi har löst det så ibland när barnen varit sjuka eller stängningsdagar på förskolan, då hjälps vi åt. Så behöver bara en vara hemma åt gången, så man portionerar ut det lite, eftersom både vi och våra sambos är egna företagare, berättar Evelina. 

– Vi har sagt det ibland, att vi hade nästan kunnat bo i samma hus, skrattar Anna. 

LPG är en mekanisk bindvävsmassage. Vännerna planerar att vidareutbilda sig ytterligare inom tekniken.
LPG är en mekanisk bindvävsmassage. Vännerna planerar att vidareutbilda sig ytterligare inom tekniken.
Personligt

Anna Andersson

Ålder: 35 år

Bor: Rumskulla

Familj: Sambon Benjamin, barnen Denim 13 år, Novalie 7 år, Minnea 5 år.

Evelina Jonasson

Ålder: 38 år

Bor: På gården Almsåkra, Grönsved

Familj: Sambon Emil, barnen Elma 10 år och Ebba 6 år.

Gör: Driver Skogsklingornas Röj & Sköj AB och LPG Studio tillsammans. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!