Annie Ankervik är utvald att tävla internationellt

Endast 50 utvalda frisörer i hela världen får tävla i International hairdressing of the year 2023 – en av dem är Annie Ankervik. "Det gäller att man utmärker sig och syns för att få sådana här möjligheter", säger hon,

Annie Ankervik i sin salong "Swimming on Mars".

Annie Ankervik i sin salong "Swimming on Mars".

Foto: Lotta Gometz

Familj2022-11-29 19:45

Vi träffar en strålande glad Annie i hennes salong Swimming on Mars i början av november. Beskedet att hon blivit handplockad av en branschjury kom bara härom veckan och nu har hon två och en halv månad på sig att jobba fram sitt tävlingsbidrag.

I sammanhanget ska sägas att det faktiskt inte är första gången Annie medverkar i den internationella tävlingen. Hon fick samma möjlighet i fjol. 

Det är stort förstår man. Att bli utsedd. Hon har själv ansökt om, och skickat in bidrag till, många olika tävlingar genom åren. Något som varit en förutsättning för framgångarna hon nu skördar, och att hon gjort sig ett namn i branschen internationellt, poängterar hon.

– Jag är nog en ganska "produktiv" frisör/hårstylist. Och det gäller att man utmärker sig och syns för att få sådana här möjligheter. De som utser nomineringarna till tävlingen har stenkoll på branschen och det är summan av vad som hänt under ett år som kokas ner till ett 50-tal nomineringar.

Hon beskriver sig som en luststyrd och ganska rastlös själ – två personlighetsdrag som tagit henne dit där hon är i dag.

– Inom frisöryrket kan man hela tiden utveckla sig, bli bättre och bättre. Om man vill. Man behöver inte stagnera. Det händer saker hela tiden och det finns olika spår att ta in på, säger hon. 

Själv delar hon sin tid mellan arbetet i Västervik, på den egna hårstudion Swimming on Mars som hon öppnade så sent som i somras, och arbetet som hårstylist och internationell utbildare åt italienska hårvårdsföretaget Davines.

undefined
Tidigare i år fick Annie chans att åka till Parma, Italien, och visa frisyrer och håruppsättningar för 3 500 kollegor.

När hon får frågan om vad som fick henne att utbilda sig till frisör från första början tänker hon efter en kort stund. 

– Jag minns faktiskt inte riktigt. Men jag var skoltrött efter högstadiet och ville göra något roligt, och kanske spelade det in att min brorsas tjej utbildade sig till frisör i samma veva som jag skulle välja gymnasieprogram.

Hur som helst så visade det sig vara ett klockrent yrkesval.

– Jag tycker faktiskt att mitt jobb bara blir roligare och roligare, säger hon.   

Och att satsa halvhjärtat på något är inte Annies melodi. Nej, det är all in som gäller.

– När jag bestämt mig för något jag vill göra så vill jag bli så bra som möjligt på det.

– Ett av de största ögonblicken hittills i karriären var när jag tidigare i år fick åka till Parma och visa frisyrer och håruppsättningar för 3 500 kollegor, säger hon.

undefined
"Det gäller att vara kreativ, originell och nytänkande om man vill bli bäst i världen", säger Annie Ankervik.

Men med uppmärksamheten och framgångarna höjs också förväntningarna. 

Händer det aldrig att du får prestationsångest?

– Jo, ibland. Men kanske mer i det vardagliga arbetet på salongen. Och det beror nog på att det känns så viktigt för mig att kunden blir glad och nöjd med resultatet. Han eller hon ska ju trivas och vara bekväm med sin frisyr.

– När man skapar för tävlingar finns inget rätt eller fel. Vem bestämmer egentligen vad som är snyggt eller fult?, frågar hon retoriskt.

Hur går det till nu då inför tävlingen? Vad är det du ska åstadkomma?

– Jag ska skapa en kollektion med minst fyra modeller som jag stylat. Kollektionen fotas och tävlingsbidraget skickas in digitalt. Deadline är den 17 januari.

– Jag har skapat en hel del avantgarde tidigare, ganska experimentellt. Nu är jag sugen på att göra något som är lite mer kommersiellt men ändå nytänkande på ett minimalistiskt vis. Jag vill lägga extra fokus på klipp- och färgteknikerna.

Svårast av allt i processen är att hitta modeller, förklarar Annie.

– Karaktärsfulla kvinnor och män sökes, säger hon.

– Att det är en utmaning att hitta modeller har nog delvis att göra med att folk inte riktigt vet vad de ska förvänta sig av att medverka. Men jag skapar alltid i dialog med modellen. Det är ett teamwork. Det ska ju kännas bra även efter fotograferingen.

Var börjar man någonstans?

– Jag börjar alltid med flera moodboards där jag sätter miljö, färgskala och form. Det är därifrån jag tar avstamp och samlar inspiration. Det gäller att vara kreativ och ha nyskapande, originella idéer. Vill man bli bäst i världen så funkar det ju inte att härma andra. 

– Sedan testar jag mina idéer på dockor innan jag tar mig an modellerna inför fotograferingen.

Annie beskriver hur inspirationen kan komma från alla möjliga håll. En gång utgick hon från ett typsnitt i datorn. En annan gång var temat fraktaler, det vill säga geometriska objekt som kan delas upp i delar som var och en liknar originalobjektet.

– I naturen finns fraktallika mönster överallt. Till exempel hos ormbunkar.

undefined
Annie Ankervik med en av modellerna i samband med visningen i Parma tidigare i år.
undefined
Annie Ankervik och maken Ola flyttade tillbaka till Västervik i somras.
undefined
Linnea Wallberg, Lovisa Lejonqvist (i frisörstolen) och Annie Ankervik. Linnea har APL, arbetsplatsförlagt lärande, hos Annie i studion.
Fler nominerade

Av totalt 50 nominerade till "2023 International Hairdresser of the Year" är fyra verksamma i Norden:

Annie Ankervik och Alireza Mousavi från Sverige, Harri Akerberg från Finland och Peter Vonkunz Brun från Norge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!