Annika Adolfsson tar steget och satsar på hundarna

För två år sedan startade Annika Adolfsson Tasserians hundvård och kurser. Nu satsar hon helt på det som ligger närmast hennes hjärta, nämligen hundarna.

Annika Adolfsson satsar på egna företaget, Tasserians hundvård och kurser. Här är hon med de egna hundarna, taxarna Kiwi, 10 år, Qura, 3 och Twister, 8, samt mallen Leia, 12 år.

Annika Adolfsson satsar på egna företaget, Tasserians hundvård och kurser. Här är hon med de egna hundarna, taxarna Kiwi, 10 år, Qura, 3 och Twister, 8, samt mallen Leia, 12 år.

Foto: Anna Persdotter

Familj2022-01-25 18:45

Hemma hos Annika smyger sig ingen obemärkt in. Här vaktar de tre långhåriga taxarna Qura, Kiwi och Twister och så Leia, av rasen malinois och när ringklockan plingar blir det full fart på alla fyra.

– En bra grej med taxar är att de är så små, så då kan man ha många, skrattar Annika.

Just taxar skulle hon aldrig vilja vara utan. Grunden till hennes kärlek för djur lades i barndomen, under uppväxten på landet utanför Gamleby.

Där hade familjen både hundar, kaniner, undulater och akvariefiskar. Dessutom hade hon morföräldrar med bondgård där det fanns ännu fler djur.

– Jag höll på med mina kaniner och skulle lära dem saker. Var de fick gräva och att hoppa hinder. Jag försökte till och med dressera akvariefiskarna!

undefined
Hundarna hänger gärna med Annika i soffan, men de måste fråga om lov innan de hoppar upp.

Hon skaffade sin första egna hund när hon var 19, en alaskan husky. Men det var lite av en slump att det blev så.

– Jag flyttade upp till Undersåker utanför Åre för att jobba på en slädhundskennel och fick med mig en hund därifrån. Hon var helt underbar, en hund som fann sig i allt.

Annika tog ett nytt jobb på en kennel i Hörby i Skåne som födde upp basset hound och långhårig tax. Det var inga raser hon var särskilt intresserad av, men hon fick jobba med sitt stora intresse och tänkte att hon så småningom skulle bli djursjukvårdare.

– Men så var det en taxtik där nere som valde ut mig. Hon följde med mig överallt och så fort jag satte mig ner ville hon vara hos mig och kela. Hon var sex år gammal och hade gjort sitt på kenneln, så när jag slutade fick jag köpa henne för en symbolisk summa.

Och kärleken till taxarna var väckt. Sedan dess har hon själv fött upp flera kullar med egna långhåriga taxar.

– Taxar skulle jag aldrig kunna vara utan.

undefined
Hemma i källaren har Annika sin verksamhet där hon klipper och trimmar hundar.

Sedan tog livet sina krokiga vägar. Det blev en utbildning till djursjukvårdare via några andra yrken till jobbet som medicinsk sekreterare på Västerviks sjukhus, där Annika sedan jobbat.

Men efter att ha drabbats av utmattning började hon fundera på om det var det här hon ville göra resten av livet.

– Det var jobbigt att sitta framför en dator när inte huvudet hängde med. Jag kände att jag ville göra något mer fysiskt, jobba med händerna.

Tankarna gick då till hundarna och idén om att bli hundfrisör kom till henne. Så efter att hon var tillbaka i arbete på heltid gick hon också en utbildning till hundfrisör. Eftersom hon också är utbildad hundinstruktör och har hållit kurser på både brukshundsklubben och kennelklubben bestämde hon sig för att inkludera det i sin verksamhet.

Sedan startade hon upp så smått, vid sidan av sitt vanliga jobb. Men nu har hon sagt upp sig och sedan den 17 januari satsar hon helt på företaget. Och att det är efterfrågat är det ingen tvekan om.

– Frisörtjänsten javisst, men det är stort tryck på hundkurserna också. Jag la ut mina kurser som jag ska ha under våren i söndags kväll och på några timmar var flera fulla.

undefined
I källaren finns också hennes träningsrum. "Det här är husets bästa rum, tycker hundarna. Här finns det godis", skrattar Annika. Twister visar hur han kan vinka med tassen.

Delvis tror hon det har att göra med att det är många som skaffat hund nu under pandemin. Det är också något hon märkt eftersom hon fått många valpförfrågningar under den här tiden.

– Jag har fått ett par förfrågningar i veckan, trots att jag inte haft valpar på tio år. Men nu har det lugnat ner sig något.

Det bästa med hundar tycker Annika är att hon får så mycket tillbaka.

– De ger så mycket mer än de kräver. De finns alltid där och man känner sig både behövd och älskad. Någon som lyssnar och även om man inte får något verbalt svar så är jag säker på att de förstår mer än vad man tror.

undefined
Efter att ha drabbats av utmattning har Annika Adolfsson återvänt till hundarna. De ger henne glädje.
undefined
När man har taxar är det bra att ha många filtar, säger Annika. De gillar att bädda in sig och söker sig gärna till värme.
undefined
Taxtrion Twister, Kiwi och Qura trivs i mattes knä.
undefined
Det bästa Annika Adolfsson och hennes hundar vet är att vara ute i naturen.
Personligt

Annika Adolfsson

Ålder: 42 år.

Familj: Sambo och två barn 20 och 17 år gamla. Fyra hundar och akvariefiskar.

Bor: Västervik.

Intressen: Träning och tävling med de egna hundarna. Odling och trädgård är också ett stort intresse. Och att vandra. ”När andra åker till storstan åker jag ut i naturen istället.” 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!