Arkitekt från Syrien skapar grön oas i Bullerbyn

I nära 30 år ritade han bostadshus som sen byggdes i sten I Damaskus. Nu är Jamal Yahia arkitekten bakom det som ska bli en grön oas i Bullerbyn i Vimmerby.

"Jag ville få till en arkitektonisk design som passar in i området" säger Jamal Yahia.

"Jag ville få till en arkitektonisk design som passar in i området" säger Jamal Yahia.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2021-05-25 20:30

– Det är ganska stor skillnad på arkitekturen mellan bostadsbyggnationen i Sverige och i Syrien, mycket beror på snö och skillnaden i klimat och tillgången till byggnadsmaterial, säger Jamal Yahia när vi träffar honom intill Mötesplats Bullerbyn, där han nu har en halvtidstjänst.

Det är sex år sen han kom till Sverige på flykt undan kriget i Syrien. Större delen av sitt liv har han varit verksam som arkitekt och designat bostadshus.

– I 28 år har jag drivit min egen arkitektfirma i Damaskus i Syrien, berättar han.

undefined
Jamal Yahia är arkitekt och haft egen byrå i Syrens huvudstad Damaskus i 28 år innan kriget tvingade honom och familjen på flykt.

Damaskus har runt två miljoner invånare, klimatet är varmt och torrt och förutsättningarna för byggnation är helt andra än de svenska.

– Det finns inte alls så mycket träd, utan det byggs mest i armerad betong, säger Jamal Yahia.

Formen på byggnaderna blir också olika, bland annat på grund av skillnader i klimaten.

– I Syrien är taken platta, vi behöver inte bygga sluttande tak, eftersom det inte finns någon snö. Det kan snöa någon timma var tredje år eller så.

– Det byggs också mer på höjden, för att det inte finns lika mycket mark. Det skapar ofta problem som trängsel och miljöföroreningar, berättar han.

Bostäderna saknar ofta isolering och även luftkonditionering, fast det kan vara 45 grader varmt.

undefined
Det här är hans egen favorit bland de förslag han tagit fram.

Sedan Jamal Yahia kom till Sverige med familjen har han inte haft något arbete, men jobbat med att lära sig språket. Han har lättare för att förstå språket och skriva på svenska än att tala svenska.

Familjen bor nu sen två år tillbaka i Vimmerby. 

– Det är bra i Sverige, här finns frihet och det är inte krig, men lite väl kallt ibland, säger han.

Jamal Yahia använder sin kunskaper för hjälpa sina barn med skolgången och studierna.

– Båda vill bli arkitekter, säger han, ler stort och lägger till:

– Hoppas jag...

undefined
Jamal Yahia och Nawal Abdurmunem hjälps åt med stödpinnar till plantorna i odlingskonstruktionen som Jamal byggt av pallkragor.

När Jamal Yahia fick en statligt finansierad extratjänst på Mötesplats Buyllerbyn kom han med en idé om en grön oas ihop med en mindre lekpark i bostadsområdet.

Mötesplatssamordnaren Simon Lundborg tog upp saken med Vimarhem och fick med sig flera Vimmerbyföretag på projektet i form av sponsring med material.

– Vi har så liten budget att vi inte kan finansiera det här av egen kraft, men företagen har varit väldigt generösa, säger han.

Men hjälp av ett 70-tal pallkragar har Jamal Yahia byggt odlingsterrasser i trä.

– Jag ville ha en arkitektonisk form som passar in i området och som ger mycket plats för planering och odlingar, tanken är också att det ska byggas någon form av pergola som ska bli en skuggig plats i mitten där människor kan sitta och njuta av växtligheten runt omkring, säger han och visar några förslag han skissat.

undefined
Nawal Abdurmunem berättar de valt att testa lite olika växter som normalt sett kan vara svåra att odla i det svenska klimatet.

Nawal Abdurmenem, som också arbetar på mötesplatsen, har tagit hand om själva planteringen. Något hon har erfarenhet av från Syrien.

– Min pappa odlade mycket, både grönsaker, frukt och bär, säger hon.

Det är sånt som nu växer och gror i Jamal Yahias träkonstruktion.

– Vi testar lite med paprika, squash, vattenmelon, tomater, olika kryddor och lök. Om det blir en pergola kanske det blir vindruvor runt den. I Syrien är tillgången till vatten avgörande när man odlar, här i Sverige är det främst behovet av värme som styr, berättar de.

 När det är dags för skörd är det meningen att det ska komma de boende i området till del. Kanhända det blir en skördefest när den framflyttade Bullerbydagen hålls i september.

Personligt

Jamal Yahia

Ålder: 63 år.

Familj: Fru och två barn.

Bor: I lägenhet i Vimmerby.

Yrke: Arkitekt.

Aktuell: Arkitekt och konstruktör bakom en blivande grön oas i bostadsområdet Bullerbyn.

Karta: Bullerbygatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!