Det är torsdagskväll och i en av de tidigare lärosalarna, som ligger i källaren på Gamleby bio, är ett 50-tal personer samlade. Alla har de ett gemensamt intresse: Att spela bridge. Den här torsdagen, veckan innan jul, har dock ett lite annorlunda upplägg än brukligt. Gamleby bridgeklubb firar nämligen 75 år. Julbord har intagits och en musiker har underhållit. Östra mellansveriges bridgeförbund har varit på besök och ärat klubben med en standar.
– Gamleby bridgeklubb är en av de äldsta i Sverige. Vår kassör Helene Sjöstrand hedrades också för ett förtjänstfullt arbete, säger styrelsemedlemmen Anders Svensson.
Att lära sig spela bridge gör man inte på en kafferast.
– Nej, det tar tid. Vi håller kurser här i klubben och välkomnar alla intresserade att delta. Det har blivit lättare att komma in i spelet på senare år då förbundet har utarbetat en förenklad kurs och spel för nybörjare. Tröskeln har sänkts betydligt. Och har man lärt sig grunderna är det bara att bygga på sina kunskaper. Det är faktiskt helt oändligt.
Anders Svensson säger att steg nummer ett är att komma till klubblokalen, sedan gå en kurs och lära sig buden. Efter det ger det sig av sig självt. Att känna sig lite dum är inget ovanligt, eller farligt. Det gör han själv ibland, trots att han har tävlat i bridge i 45 år.
– Har man väl börjat spela är man fast. På ett bra sätt. Hjärnan tränas och hålls igång. Det bygger på att hålla korten i minnet. De gånger du lyckas med ett spel känns som ett riktigt lyckopiller, en aha-upplevelse. Det är det som lockar med bridge.
I bridge spelar man i par mot ett annat par. Att ha en partner som tänker på liknande sätt som en själv är nyckeln. Det gäller att tankeverksamheten stämmer och att spelarna förstår varandra.
I salen står 13 kvadratiska spelbord klädda med grön filt. Strax innan rond nummer ett drar igång känns förväntan och en aning otålighet i luften. Sedan en intensiv koncentration då alla spelare slagit sig ner och fått sina 13 kort. Varje rond är 15 minuter lång och den tiden ska hållas, annars kan tävlingsledaren utdela böter. Det får heller inte utbytas information muntligen eller pratas i lokalen. En stor bildskärm i salen förkunnar resultaten från de olika spelborden efter hand som ronden börjar närma sitt slut.
– En stor förbättring, som egentligen startade redan i mitten av 1980-talet, är den lilla räknedosa som skickar resultaten till en dator. Tidigare fick vi skriva allt på en lista och räkna efter att tävlingen var avslutad. Det kunde dröja en timme, minst. Ibland stämde det inte och då var det bara att börja räkna om på nytt.
När rond nummer ett är klar byter spelarna bord och paren möter nya motståndare. Den här kvällen är det en tävling som kallas Barometer vilket innebär att alla spelar på samma gång.
Att ha lokal i källaren på Gamleby bio tycker klubben är toppen. Där har de hållit hus i cirka två år. Innan dess har det varit många år med flytt mellan olika platser. Den lokal där klubben höll till från början eldhärjades och all gammal dokumentation förstördes, likaså alla spelbord.
– Det var verkligen tråkigt. Nu har vi ingen kunskap eller historiska beskrivningar kvar om hur det hela startade eller vilka medlemmarna var.
I dagsläget har klubben runt 50 medlemmar, men det är flera spelare som kommer och tävlar i Gamleby från, bland andra, klubbarna i Helgenäs, Västervik och Överum.