Hudvården blev en fristad för Aina

Vimmerby känner igen Aina Wiger som den driftiga entreprenören bakom Hudvårdskompaniet. Men för Aina som växte upp i närheten av psykisk ohälsa var skönhetssalongen en tillflyktsort från ett instabilt hem. "När mamma hade mascara visste man att hon hade en bra period."

Aina fann en fristad i behandlingsrummet när hon växte upp.  I hudterapeuten och familjevännen Rosalie fann hon en förebild.

Aina fann en fristad i behandlingsrummet när hon växte upp. I hudterapeuten och familjevännen Rosalie fann hon en förebild.

Foto: Matilda Söderberg

Familj2023-07-06 19:00
undefined
Mötet med kunderna är det bästa med jobbet, tycker Aina.

När vi besöker Aina tar hon emot oss i ett av behandlingsrummen på Hudvårdskompaniet. Den stillsamma atmosfären har en lugnande effekt. I vad som kan uppfattas som en ytlig värld har Aina en helt annan relation till hudvård.

– Många kommer hit på rekvisition från sjukvården. Det kan vara allt från personer med svåra hudsjukdomar till cancerpatienter.

I behandlingsrummet handlar en stor del av arbetet om självförtroende. När man utredde det höga självmordsantalet i Kalmar län upptäcktes flera användare av läkemedlet Roaccutan – en tung acnemedicin som kan orsaka allvarliga depressioner.

undefined
Aina Wigers kall är att hjälpa andra genom hudvård. "Att ta hand om sig själv är ju något man gör för sitt välbefinnande, och ett kvitto på att man mår bra", säger hon.


– Roaccutan är oerhört effektivt, men man har kanske inte sett sambandet mellan hur dåligt man kan må för sin acne, och hur mycket medicinerna kan spela en ett spratt. Det kan kännas som att man är den enda med svåra hudproblem och att det är det enda andra ser. Och så är det ju inte, så vi jobbar mycket med den mentala biten.

 

Många av hennes förstagångskunder skäms för att lägga pengar på sitt utseende.

– Att ta hand om sig själv är ju något man gör för sitt välbefinnande, och ett kvitto på att man mår bra. När man mår skit orkar man inte tvätta håret, byta kläder eller sminka sig. Det är det första man struntar i när man mår dåligt. Som mamma.
 

undefined
Aina fann en fristad i behandlingsrummet när hon växte upp. I hudterapeuten och familjevännen Rosalie fann hon en förebild.


Ainas kall att hjälpa andra är inte taget ur luften. Under uppväxten levde hon med en förälder som kämpade med psykisk ohälsa.

– Det syntes jättemycket i hennes utseende. När hon hade mascara, nytvättat hår och rouge, så visste man att det var en bra period. När hon hade fettigt hår och skitiga kläder såg man tydligt att det inte var det.

På Hudvårdskompaniet vill hon skapa en plats som känns lyxig för kunden.

– När mamma inte mådde bra var det ju skitigt hemma. Här vill jag att man ska känna sig lugn bara man kommer innanför dörren. Att det finns fina blommor, att man blir välkomnad och känner sig omhuldad. Men bara för att det är fint här så måste man inte vara finklädd själv.

undefined
På Hudvårdskompaniet vill Aina skapa en miljö som känns lyxig.


Aina hittade till salongen redan som barn, i hudterapeuten och familjevännen Rosalie fann hon en förebild. I hennes behandlingsrum väcktes intresset för hudvård.

– Jag ville vara precis som Rosalie. Jag hade problem med acne så jag var mycket hos henne. Hon var en så varm, fin och pysslig person som man tyckte om och tydde sig till.

 

Med målet i sikte var Aina utbildad hudterapeut som 20-åring och fick jobb direkt. Den enda gången hon jobbat med något annat var när hennes familj flyttade till Vimmerby för 8 år sedan.

– När jag skulle presentera mig sa jag alltid att jag jobbade på café, men att egentligen så var jag hudterapeut!
 

undefined
Med ett livslångt intresse för hudvård är Aina expert inom sitt fält.


När hon startade Hudvårdskompaniet hade hon precis avslutat sin föräldraledighet och var fullkomligt barskrapad. Men hon var tvungen, hon saknade sitt jobb. Hon tog ett litet lån som precis räckte till en behandlingssäng, en kassaapparat, lite målarfärg och de billigaste stolarna på IKEA. I samma veva blev Ainas mammas hälsa drastiskt sämre, och hennes tolvåriga syster flyttade in.

– Jag fick vara syster och tonårsförälder på samma gång. Det var en tuff period, men att hon kom in i vårt liv är också något av det bästa som hänt oss.

undefined
"Jag älskar mitt jobb. Jag har alltid vetat vad jag vill göra och har väldigt svårt att förstå när folk är osäkra", säger Aina.


Nu har Aina två butiker och sex anställda under sig, lanserar snart sitt eget hudvårdsmärke, och ska starta spa med Stadshotellet. Dessutom är det klart att hon ska öppna en filial på Warmbadhuset i Västervik.

– När man känner att "det är bara det här jag vill göra", så har man inget val.

undefined
"Efter en behandling säger jag alltid 'tack snälla för att jag fick ta hand om dig!'", säger Aina Wiger.
När Aina flyttade till Vimmerby för åtta år sedan fanns det inga hudvårdssalonger att få jobb på. Då startade hon upp Hudvårdskompaniet.
När Aina flyttade till Vimmerby för åtta år sedan fanns det inga hudvårdssalonger att få jobb på. Då startade hon upp Hudvårdskompaniet.
Personligt

Aina Wiger

Ålder: 35.

Familj: Maken Rickard, sönerna Challe (10) och Stellan (3), systern Myra (19).

Jobbar som: Hudvårdsterapeut.

Kommer från: Gotland.

Bor: I en villa i Vimmerby.

Fritidsintressen: Just nu finns det dåligt med tid för hobbys, men vill gärna ha båt i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!