Benny Ekman uppslukas av sitt mÄleri

UtstĂ€llningen för tjugo Ă„r sedan var avgörande för Benny Ekman. “Ann har hela tiden stöttat mig. Hon Ă€r min bĂ€sta kritiker”, sĂ€ger han.

Benny Ekman i sin ateljé. "Visst jag tvivlar ibland, men konsten uppslukar mig sÄ totalt", sÀger han.

Benny Ekman i sin ateljé. "Visst jag tvivlar ibland, men konsten uppslukar mig sÄ totalt", sÀger han.

Foto: Kristina Westring

Familj2019-12-28 10:00

Hemma hos Benny Ekman och Ann Lilja Ă€r vĂ€ggarna fulla med motiv förestĂ€llande kvinnor och hus i den typiska Benny Ekmanstilen. Husen Ă€r lite sneda och vinda, fĂ€rgerna Ă€r klara, fĂ„glar svĂ€var eller sitter och vilar med stövlarna pĂ„. Kvinnor med stora ögon, lĂ„ngt hĂ„r, allvarliga munnar och ofta nakna bröst. 

– Jag tycker mycket om kvinnorna. De utstrĂ„lar styrka och sjĂ€lvförtroende, sĂ€ger Ann.

Benny och Ann trĂ€ffades i Stockholm 1988 och tvĂ„ Ă„r senare bestĂ€mde de sig för att flytta till VĂ€stervik. BĂ„da hade vanliga jobb innan Benny blev konstnĂ€r pĂ„ heltid.   

– Ann har hela tiden stöttat mig och hon Ă€r min bĂ€sta kritiker. Jag kan vara uppe i det blĂ„ medan hon har fötterna stadigt pĂ„ jorden.   

År 1999 hade Benny Ekman sin första separatutstĂ€llning. Alla 80 verk sĂ„lde slut under loppet av en dryg vecka. 

– Det var nog lite av en chock för Benny som i första hand mĂ„lade för sin egen skull, sĂ€ger Ann.  

Att stÀlla ut var ingen sjÀlvklarhet. Benny hade dock sedan 1996 varit med i Tjustbygdens konstgrupp och deltagit i nÄgra av föreningens utstÀllningar. NÀr Anns arbetskamrater fick se mÄlningarna manade de honom att stÀlla ut pÄ egen hand. Strax efterÄt gick Benny förbi Stadsbiblioteket i VÀstervik och dÀr stod utstÀllningshallen tom.

– Jag gick in och frĂ„gade. Det visade sig att det var ledigt nĂ„gra veckor framĂ„t. Det var dĂ€r och dĂ„ som min konstresa började pĂ„ allvar, sĂ€ger Benny.  

Det ena ledde till det andra och konstnÀrligt arbete följde i VÀsterviks kommun, i Stockholm, pÄ Ishotellet i JukkasjÀrvi, i Kiruna och vidare ut i vÀrlden. Det har blivit cirka 60 separatutstÀllningar och mÄnga samlingsutstÀllningar. Benny har besökt Indien i olika konstprojekt fyra gÄnger.

– Indienresorna har gett mig vĂ€ldigt mycket inspiration och glĂ€dje. Det har varit inom en hjĂ€lporganisation och en stor drivkraft har varit att sporra barnens kreativitet och se hur deras by har utvecklats.

Till norra Sverige, JukkasjĂ€rvi och Kiruna har Benny rest tretton gĂ„nger. Han har inrett hotellrum i is och han har skulpterat i snö pĂ„ festival. 

– Det började med att Ann och jag besökte trakten sommartid. Vi Ă„kte förbi Ishotellet och blev nyfikna. DĂ€r stod nĂ„gra isskulpturer och jag beundrade dem. Under tiden passade Ann pĂ„ att frĂ„ga vem det var som gjorde de dĂ€r grejerna. 

Det visade sig att konstnĂ€rer kunde anmĂ€la sitt intresse och sedan valde Ishotellet ut vilka som skulle fĂ„ delta. 

– Det var bara tvĂ„ veckor kvar innan anmĂ€lan skulle vara inne. Jag tyckte att det var en sĂ„n mĂ€rklig och hĂ€rlig vĂ€rld och skickade in mitt bidrag som blev antaget. 

 Benny hade ingen kunskap om snö eller is som konstmaterial.  

– Jag hade ju bara klĂ€mt pĂ„ en snöboll innan. Men det gĂ„r att lĂ€ra sig tĂ€nkte jag.

En annan resa, 2012, gick till Greenwich Harbor art symposium i USA. Det var 18 konstnĂ€rer som var inbjudna för att skapa i metall. Bennys bidrag blev ett drygt tvĂ„ meter högt kvinnoansikte dĂ€r delarna  fogades ihop med skruv och mutter. Han kallade verket för ”She's all screwed up”.  

Benny berÀttar att han i sitt utövande av konst arbetar fokuserat och ser inga hinder. Det Àr heller ingen brist pÄ uppslag. Blyertspennan gÄr i ett. I ett kartotek förvarar han sina tusentals skisser tÀtt sammanpackade sorterade efter plats eller idé.

– Visst jag tvivlar ibland, men konsten uppslukar mig sĂ„ totalt och jag kĂ€nner mig trygg och avspĂ€nd i det jag gör. 

Ann Lilja och Benny Ekman. "Jag kan vara uppe i det blĂ„ medan Ann har fötterna stadigt pĂ„ jorden.", sĂ€ger Benny.   
Ann Lilja och Benny Ekman. "Jag kan vara uppe i det blĂ„ medan Ann har fötterna stadigt pĂ„ jorden.", sĂ€ger Benny.   
Tjugo Är som konstnÀr

Benny Ekman

Ålder: 64 Ă„r.

Familj: Sambon Ann Lilja, pensionerad sjuksköterska och vĂ„rdlĂ€rare. 

Bor: I VĂ€stervik sedan 1991, tidigare i Stockholm och Australien. 

SĂ„ kopplar jag av: “Med Ann i naturen pĂ„ fjĂ€llvandringar, pĂ„ skidor, skridskor eller skogspromenader. Vi dansar bugg ocksĂ„â€. 

Det hĂ€nder just nu: “Jag har tackat nej till uppdrag och mĂ„lar det jag vill nĂ€r jag vill. Det Ă€r skönt. Det finns ingen planerad utstĂ€llning i sikte”.

Yrke innan konsten: Byggnadsingenjör.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!