"Böckerna om Klara hade behövts när jag själv var barn"

Nyligen släppte Eva Edberg sin fjärde barnbok om Klara, som bor i familjehem. Själv växte Eva upp i familjehem i Västervik och fick både struktur, trygghet och en hel släkt att inkluderas i. "Många nära släktingar bor i Vimmerbytrakten, barndomsminnena därifrån har påverkat mig och mitt skrivande".

Eva Edberg har skrivit och illustrerat fyra barnböcker om Klara som är familjehemsplacerad. "Jag tyckte det var viktigt att barnen skulle få boken om Klara för det fanns ingen litteratur om det här med familjehemsbarn där författaren hade egen erfarenhet", säger Eva.

Eva Edberg har skrivit och illustrerat fyra barnböcker om Klara som är familjehemsplacerad. "Jag tyckte det var viktigt att barnen skulle få boken om Klara för det fanns ingen litteratur om det här med familjehemsbarn där författaren hade egen erfarenhet", säger Eva.

Foto: Privat

Familj2022-10-18 18:00

Författaren Eva Edberg har skrivit barnböckerna om det familjehemsplacerade barnet Klara. Hennes första bok "Det ordnar sig, det ordnar sig" används nu som kurslitteratur för socionomer på högskolor runt om i landet. Den senaste och fjärde boken om Klara, "Klaras kalasbra", släpptes nyligen och handlar om flickan som snart fyller sju och ska ha ett alldeles eget barnkalas. Ett kalas som hon vill bestämma själv över. Klara växer upp i ett familjehem, precis som författaren själv.

– Jag tyckte det var viktigt att barnen skulle få böckerna om Klara, det fanns ingen litteratur om det här med familjehemsbarn där författaren hade egen erfarenhet, säger Eva, som växte upp i Västervik och fick familjehemsläktingar i Vimmerby och Hultsfred.

– Den trakten ligger mig fortfarande varmt om hjärtat och jag har fina minnen därifrån. Det är lite av lotteri att växa upp i familjehem, i mitt fall hamnade jag hos en familj där det fanns en stor öppenhet och vilja att göra något bra för barn och andra människor. Jag fick inte bara familjen, jag fick släkten också. Vi tillbringade många helger och högtider där och i hemlighet valde jag ut familjehemmets gammelfaster i Vimmerby till min "mormor". Jag sov ofta hos henne när vi firade jul.

Eva Edbergs biologiska mamma kom från Prag till Hultsfred efter Pragvåren 1968, när ryssarna invaderade Tjeckoslovakien. Hon brottades med psykisk ohälsa och blev i Sverige inskriven på psykiatrin. Evas pappa hade missbruksproblem. 

– De träffades som unga vuxna i Västervik och blev djupt förälskade. Jag är min mammas första barn, men inte min pappas. Farmor bodde också i familjehem. Det finns ofta en sårbarhet i generationer, säger Eva. 

När Eva var fyra år skulle hennes mamma föda Evas lillebror. Föräldrarna var inte längre tillsammans.

– En tid var jag ensam med mammas nya man, när mamma var på BB och behövde mycket stöd. Det var mycket fester hemma. 

Eftersom Evas mamma var inskriven på psykiatrin hade socialen kontinuerlig kontakt med Evas familj. Vid ett tillfälle var tanken att Eva skulle sova hos en kontaktperson på socialen – men hon blev kvar betydligt längre än så. 

– "Eva kan sova hos mig en natt", sa kvinnan från socialen, min mamma och hon hade bra kontakt. Sedan stannade jag där. Det behövdes ju så mycket mer och då blev det så att jag helt naturligt bodde där och hon blev min familjehemsmamma. Jag minns hur hon läste högt för mig på kvällarna, bland när annat Ronja Rövardotter kom ut. Och mitt enda gosedjur döpte jag till "Emil". Astrid Lindgren har betytt mycket för mig precis som hon gjort för många andra.

Under uppväxten kom Eva att ha viss kontakt med sin pappa och mycket lite kontakt med sin mamma. 

– Jag träffade min pappa sporadiskt på stan när jag var liten, det var så fantastiskt. Han öppnade alltid famnen för mig, han struntade i allt annat runt omkring. Han gav mig bara en kram och i den var jag så hemma, relationer är unika. Han öppnade upp famnen och vi ville träffas, säger Eva. 

Eva Edberg har skrivit fyra barnböcker om Klara. När Eva skriver utgår hon från den erfarenhet och de upplevelser hon själv har, men hon är inte Klara i boken. 

– Böckerna öppnar upp för samtal som är lätta för de vuxna och barnen att använda. Vad kan man göra för barnen? Det är så jag tänker när jag skriver mina böcker.

undefined
"Jag tyckte det var viktigt att barnen skulle få boken om Klara för det fanns ingen litteratur om det här med familjehemsbarn där författaren hade egen erfarenhet", säger Eva.

Böckerna handlar om Klara och hennes situation, men är egentligen till för alla barn. 

– Den blir som en brygga mellan två världar. Det är inte bara en bok för familjehemsplacerade utan handlar också om Klaras kompisar och då kan ju även andra barn känna igen sig, säger Eva. 

I den senaste boken har Klara hunnit bli sju år, snart. Eller 77, som hon bestämmer sig för. 

– Klara har inte träffat sin biologiska lillasyster på länge och hon har hört att den som fyller år får bestämma. Då bjuder hon sin lillasyster Lena på kalaset, men det är ju inte alltid så lätt med umgänge när man är familjehemsplacerad och var får man tag på henne? Klara har då bott ett år i familjehemmet, förklarar Eva. 

Det finns många likheter mellan Klaras och Evas situation. Eva fick inte växa upp med sin lillebror. 

– Jag undrade vem han var, vad han gjorde och var han fanns, men jag kunde inte sätta ord på det. När inte de vuxna väcker de frågorna blir det inte heller naturligt att fråga. Det är ett annat tänk idag, även skilsmässobarn delade man ofta på då, men idag är det annorlunda.

Eva berättar att det var en helt annan familjehemsvård på den tiden.

– Idag vill man jobba mer med umgänget, hur man ska träffas och att det finns utrymme att fråga barnen och förbereda barnen innan ett umgänge. Jag vet vid ett tillfälle att jag skulle åka och hälsa på min biologiska mamma, jag ville bara visa min docka och sedan åka tillbaka till familjehemmet. 

Eva visste inte om att det var tal om att hon en dag skulle flytta tillbaka till sin biologiska mamma. Så blev det dock aldrig. Hon vet inte hur det kom sig, men hon vet att hon alltid ville bo kvar i sitt familjehem.

– Där var jag trygg och mådde bra. Där fanns rutiner och stabilitet.

Genom sina böcker har Eva Edberg haft föreläsningar för kommuner runt om i landet, på utbildningsdagar för familjehem, Socionomdagarna, Skolforum och på Anhörigriksdagen.

– Då har det kommit fram barn som sagt: "När Klaraböckerna finns då är ju jag också normal." Barnen kan relatera till Klara och se att deras situation finns och att de inte är ensamma om det, så som jag kunde uppleva det, säger Eva.

Det tog inte lång tid innan Eva började kalla sin familjehemsmamma för mamma och idag ser hon det som att hon har två mammor och med sin biologiska mamma hörs hon ofta. 

– Vi har en jättefin kontakt idag och vi skriver mycket brev. Hon ritar mycket, vi bildkommunicerar. Familjehemsmamman har blivit som barnens mormor, men det har även den biologiska mamman blivit med tiden.

undefined
När Eva skriver utgår hon från den erfarenhet och de upplevelser hon själv har men hon är inte Klara i boken.

Det Eva vill med sina böcker är att släcka den tystnadskultur som varit och är en stor del av vårt samhälle. 

– Det man pratar om blir naturligt och inkluderande, som exempelvis döden. När min pappa dog uppmärksammade vi det hemma, men inte i skolan, som man gör mer idag.

 Eva tror att man överlag behöver prata mer öppet om psykisk ohälsa och att hon själv hade behövt en bok om Klara när hon var liten.

– Hade boken funnits då, hade det varit enklare. Det som skadas blir ju tilliten och tryggheten. Som barn är man väldigt formbar men det är viktigt att jobba med tilliten. Familjehemsbarn bor i en ovisshet, man vet inte hur länge man får stanna kvar.

Det viktiga med böckerna om Klara tycker Eva är att skapa möjligheter framåt. 

– Alla kan ju bidra med något bra på sitt sätt, säger Eva. 

"Klaras kalasbra" är en fristående del som ingår i bilderbokserien Klara bestämmer. "Den inspirerar till att skapa sitt egna kalas, men också uppmuntran till samtal med barn att delta och bestämma över beslut som berör dem. Det är en bok för alla", säger Eva Edberg.
"Klaras kalasbra" är en fristående del som ingår i bilderbokserien Klara bestämmer. "Den inspirerar till att skapa sitt egna kalas, men också uppmuntran till samtal med barn att delta och bestämma över beslut som berör dem. Det är en bok för alla", säger Eva Edberg.
Personligt

Eva Edberg

Ålder: 49 år.

Familj: Man och tre tonårssöner.

Bor: I Stockholm.

Gör: Frilansare. Författare och föreläsare sedan 2016. Har jobbat som grafisk formgivare och illustratör i 25 år. 

Intressen: Familj, vänner och joggar varje morgon, blir kreativ av det, "skriver i huvudet då."

Böcker: Det ordnar sig det ordnar sig (2016), Klara räddar pappa med korvmackan (2018), Adde Adhd – Bästis med fienden (2019), Klara rädd för mamma med ryggsäcken (2019), Klaras kalasbra (2022).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!