Bygga timmerhus – ett hantverk som fortfarande lever

Knuten är just att få till knutarna. Att bygga timmerhus från grunden är ett hantverk som mycket få personer behärskar. Bland dem Anneli Johansson Blomberg från Frödinge.

Anneli Johansson Blomberg tycker det har varit en jätterolig kurs. Och hon har dessutom börjat bygga sig ett eget timmerhus där hemma.

Anneli Johansson Blomberg tycker det har varit en jätterolig kurs. Och hon har dessutom börjat bygga sig ett eget timmerhus där hemma.

Foto: Privat

Familj2023-01-03 18:00

Hon är en av deltagarna i timringskursen som ordnades i Djuvanäs utanför Mariannelund nu i år. Tillsammans fyra andra har hon ägnat åtskilliga kvällar åt att bygga ett riktigt timmerhus. Från grunden och upp.

– Det har varit jätteroligt. Den svenska skogen är ett fantastiskt material att jobba med och vi var ett jättebra gäng. Vi har haft mycket kul och vi har lärt oss mycket av varandra också, säger Anneli Johansson Blomberg.

undefined
Slutresultatet. Nu är grovjobbet gjort, bara att märka upp timret och flytta stugan bit för bit, dit där den ska stå.

Tillsammans har de ägnat en väldig massa timmar åt att bygga en liten timmerstuga, på 20 kvadrat. Och nu fram på senhösten blev den klar. Det som återstår är att märka upp stockarna, och plocka ner huset bit för bit, för att flytta den till sitt slutliga läge i skogskanten.

Att lära sig den här urgamla tekniken att knuttimra ett hus är en gammal dröm för Anneli, det har hon haft lust att lära sig både länge och väl. Men av olika anledningar har det inte blivit av. Inte förrän i maj i år, när Rolf Leander beslutade sig för att köra igång en kurs.

Och då var Anneli inte sen att haka på.

undefined
Anneli Johansson Blomberg tycker det har varit en jätterolig kurs. Och hon har dessutom börjat bygga sig ett eget timmerhus där hemma.

Att bygga timmerhus tycks vara smått vanebildande. För Anneli är redan i gång med att bygga sig ett eget.

– Från början var det meningen att jag skulle göra ett dass, ett litet hus för att se om jag kunde, berättar hon. Men det blev lite större och om jag klarar ut det, så kommer den att bli ett litet krypin vid vårt grillställe uppe i skogen.

undefined
Kursledare var Rolf Leander från Mariannelund som jobbat länge med att bygga timmerhus.

Ledare för kursen var Rolf Leander från Mariannelund som jobbat med timmerstugor i flera år och byggt upp en hel del rutin och kunskaper som han gärna vill dela med sig av.

– I det här bygget har vi använt så kallade dalaknutar, säger han, Siljanstekniken.

undefined
Själva knuten att lösa är just att få till knuten. Det är många vinklar som måste bli rätt för att det ska fungera.

Och det betyder att det är ganska mycket arbete med varje stock. Knutarna innehåller en väldig massa olika vinklar och det vill till att vara noga, för att stockarna ska passa ihop och att bygget ska bli stabilt. Och när ena änden på stocken är klar, är det bara att börja om i den andra. Och så får man jobba sig igenom stock för stock, tills huset är klart.

I just det här fallet har man använt grantimmer, men i normalfallet ska det vara furu.

– Mellan stockarna har vi sedan isolerat med husmossa, säger Rolf Leander, precis som man gjorde förr i tiden.

Och husmossa är ingen direkt bristvara i trakten, berättar han. 

– Det finns gott om den här, säger han, den växer gärna i gammal granskog, ofta i slänter.

undefined
Toppen är nådd och hela gänget samlat. Carl-Johan Örmander, Anders Örmander, Jörgen Johansson och Anneli Johansson Blomberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!