"Jag älskar fina saker" – Thu Hang bytte inriktning

Hon fick nog av åkandet mellan arbetsplatserna. Efter flera års pendlande mellan de olika kommunala köken fick 31-åriga Thu Hang nog, och satte sig på skolbänken igen. I framtiden vill hon jobba med design.

Anubis-handtaget och fiskedraget är två av sakerna som Thu Hang hunnit designa under utbildningen så här långt.

Anubis-handtaget och fiskedraget är två av sakerna som Thu Hang hunnit designa under utbildningen så här långt.

Foto: Olof Carlson

Familj2022-03-10 17:56

Det blir en resa från kök och städ, till högteknologi, 3D-teknik och design.

– Det kändes direkt att jag kommit rätt, säger hon. Det är precis det här jag vill jobba med i framtiden. Jag älskar vackra saker och vill skapa dem.

Och visst får den konstnärliga ådran blomma ut, bland alla dessa 3D-skrivare som står och rasslar överallt i hyllorna på 3D-teknikerutbildningen på Additivt Teknikcenter i Hultsfred.

undefined
Anubis-handtaget och fiskedraget är två av sakerna som Thu Hang hunnit designa under utbildningen så här långt.

Thu Hang går i ettan, men har redan hunnit med att designa både ett handtag till grillspett, i egyptisk stil och ett fiskedrag. Prylar som ska vara med i en intern designtävling på skolan.

Men om fiskedraget funkar i en fisketävling också, återstår att se.

– Men jag ska prova det till våren i alla fall, säger hon och visar upp det ledade draget. 

Tidigare har hon också gjort en lampa i 3D-teknik. Det blev en bra julklapp.

Thu Hang kommer ursprungligen från Vietnam. I Sverige blev Mjölby blev första anhalten, innan det sedan blev Tranås och jobb på en nagelsalong.

– Sedan gick jag en köksutbildning, den var i Eksjö, säger hon, så det blev mycket pendlande.

 Men med tiden köpte hon och sambon ett hus i Silverdalen och flyttade dit, och där bor de nu. Och trivs alldeles förträffligt.

undefined
Thu Hang bytte karriär. Från kök och städning till design och högteknologi. "Jag är glad att jag tagit det här steget" säger hon.

Tidigare jobbade Thu Hang på serviceenheten hos Hultsfreds kommun. Ett jobb som hon egentligen trivdes ganska bra med. Om det inte hade varit för alla resor. Ibland kände hon att hon for som en skottspole mellan arbetsplatserna. Än på Lindblomskolan, än på Lindgården, eller i Vena. Och däremellan skulle det städas på järnvägsstationen.

Till slut kände hon att det blev för mycket resande.

– Jag ville prova något nytt, något spännande. Få en fast arbetsplats, säger hon. 

Och när möjligheten till den här YH-utbildningen dök upp var hon inte sen att nappa. Men först fick hon läsa in gymnasiebehörigheten genom en förberedande kurs. Men det var snart gjort och Thu Hang kunde börja på riktigt. Och det var verkligen som att hitta hem, tycker hon. Även om det har varit en smula invecklat att lära sig dataprogrammen och hur maskinerna jobbar. 

– Men jag fastnade direkt för den här tekniken och alla dess möjligheter, säger hon. Så jag är glad att jag har tagit det här steget.

undefined
En bläckfisk med rörliga armar växer fram så sakteliga i 3D-printern.

Att börja den här utbildningen har också varit att hitta en frihet, tycker hon, en frihet att skapa saker. Men också en frihet från en hiskelig massa regler som ska följas när man jobbar i kök. Det är befriande, tycker hon.

Men framförallt är det möjligheten att skapa fina saker, som gör att hon trivs. 

– Jag älskar fina saker, säger hon, fina saker som också är användbara. 

Hon lyfter fram sitt grillspett som exempel. Det egyptiskinspirerade handtaget, med Anubis-ansikte, är inte bara dekorativt. Det är bra att hålla i också...

Det börjar också dra ihop sig till Lia, eller praktik som det hette förr i tiden. Thu Hang hoppas på att få en praktikplats på Vimmerby Tenn, för att lära sig mer om gjuteriteknik, släppvinklar och sådant som är bra för en 3D-tekniker att kunna. Tekniken är ju ofta använd för att göra gjutformar. 

– Vimmerby Tenn gör mycket fina saker, användbara. Saker för att duka borden med. 

I framtiden vill Thu Hang jobba med CAD och design. 

– Gärna något där man söker upp problemen och löser dem, säger hon. Och helst på något företag som gör fina saker, kanske möbler eller dekorativa inredningar. 

undefined
Ett fiskedrag i orange och rosa. Kanske funkar det bättre i en designtävling än en fisketävling. Men Thu Hang vill i alla fall prova till våren, när isen gått upp.
Personligt

Thu Hang

Ålder: 31 år.

Bor: I Silverdalen.

Kommer från: Vietnam, men har också bott i Mjölby och Tranås tidigare.

Vill i framtiden: Jobba med CAD, design och 3D-teknik.

Gillar: Fina, användbara saker.

Aktuellt: Byter karriär, från köksarbete och städning till 3D-teknik och högteknologi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!