Camillas hudproblem väckte hennes passion

I dag, lördag, firar Camilla Johansson 30 år som auktoriserad hudterapeut och i april har hon haft sitt företag lika länge.

Entrén till Spa't är pampig, med speglar och kristallkronor. Här driver Camilla Johansson sin hudvårdssalong.

Entrén till Spa't är pampig, med speglar och kristallkronor. Här driver Camilla Johansson sin hudvårdssalong.

Foto: Marie Kerrolf

Familj2020-12-12 12:00

Camilla Johansson var 22 år när hon gick ut den ettåriga hudterapeututbildningen i Stockholm. Hon hade vid denna tid själv problem med sin hy vilket väckte ett genuint intresse för hudvård. 

– Det började med att jag själv hade acne så jag läste på väldigt mycket. Jag bestämde mig för att utbilda mig inom hudvård och kom in på en privatskola som heter Elisabethskolan i Stockholm. 

undefined
Allt sedan pandemin bröt ut i våras har Camilla Johansson värnat sin och kunderna säkerhet. Då hon träffar många människor och kommer nära dem rent fysiskt använder hon både munskydd och visir när hon jobbar.

Eleverna fick utföra många behandlingar på varandra, så många att de nästan blev överbehandlade, berättar Camilla. Hennes egna problem med hyn avtog så småningom men kvar fanns viljan och intresset för att hjälpa andra. Camilla var färdigutbildad 1990 och flyttade då hem till Västervik för att starta eget. 

– På den tiden fanns det inte några andra alternativ om man ville jobba med just hudvård, så jag startade Camillas skönhetsvård, säger hon. 

undefined
På sin salong jobbar Camilla Johansson med olika typer av skönhets- och hudvårdsbehandlingar. Här är det återkommande kunden Susanne Holmström Johansson som får sina fransar och bryn färgade.

Camilla och kollegan Lotta Remmered Persson började tidigt att samarbeta. De drog igång en gemensam verksamhet i huset på Hamngatan, huset kallade de för Spa't. I huset fanns också två frisörer, en massageterapeut och en fotterapeut. 

– Jag och Lotta började som konkurrenter men sedan började vi att jobba tillsammans sida vid sida. I dag är det bara jag som finns kvar i huset och när jag fick anställda så kändes ”Camillas Skönhetsvård” inte rätt längre så därför heter mitt företag idag ”Spa't”, säger Camilla. 

undefined
Entrén till Spa't är pampig, med speglar och kristallkronor. Här driver Camilla Johansson sin hudvårdssalong.

I dag har hon en massageterapeut som är anställd hos henne. Camilla är fortfarande lika glad i sitt arbete.

– Jag brinner för det här lika mycket nu som då, jag kan inte tänka mig något annat. 

Vad är det som driver dig?

– Det spännande är mötet med alla olika människor som jag aldrig hade träffat annars. Det är ett spann av kunder från yngre tonåringar till 95 år och det är fantastiskt. 

undefined
Allt sedan pandemin bröt ut i våras har Camilla Johansson värnat sin och kunderna säkerhet. Då hon träffar många människor och kommer nära dem rent fysiskt använder hon både munskydd och visir när hon jobbar.

Hon berättar att dessa möten inte sällan blir väldigt förtroliga och hon tror att hon med stigande ålder får mer förtroende eftersom hon med åldern också växer i kunskap och erfarenhet.

– Det är ju inte alla som mår bra och många behöver ventilera, vi mår bra av det och vissa har lättare för det än andra, . 

undefined
Det var hennes egna hudproblem som gjorde att Camilla Johansson en gång i tiden fick upp ögonen för hudvård. Hudproblemen försvann, men inte Camillas passion.

Camilla berättar att hon ibland har svårt att lämna människors livsberättelser därhän, att hon istället bär med sig människors tyngre berättelser.

– Jag har den typen av personlighet att jag bryr mig mycket om andra och då kan det vara svårt att slå ifrån saker de berättat, när jag är hemma. 

Camilla kan se att idealet har förändrats på 30 år. 

– Man kan bli lite ledsen för att det är så mycket utseendefixering nu. När jag gick ut skolan fick jag tala om vad jag gjorde, då visste inte alla vad en ansiktsbehandling var, idag vet de flesta vad jag gör.  

Fillers och botox blir allt vanligare, hur ser du på det?

– Jag är inte intresserad av den biten. Jag tycker inte om det och där måste jag som jobbar med det här vara en förebild. Jag känner att man ju inte vet vad det gör med en på tid. 

undefined
Camilla Johansson har jobbat med skönhets- och hudvård i 30 år och sett många trender komma och gå. Lokalen på Hamngatan har varit hennes fasta punkt under många av de åren.

Camilla har haft många kunder genom åren och flera av dessa har återkommit år efter år. I samband med att företaget snart fyller 30 år har hon fått många positiva hälsningar, inte sällan från kunder ur tre olika generationer. 

– Jag är så tacksam för att jag fått jobba med detta så länge. Många av mina kunder känns som om de vore mina bästa vänner. Trots att vi inte umgås privat har vi ju träffats under så många år, säger Camilla. 

Personligt

Camilla Johansson

Familj: Maken Kent och sönerna Jacob och Isac 17 och 11 år. 

Bor: I Västervik.

Gör: Auktoriserad hudterapeut samt driver Spa't i Västervik.

Camillas hudvårdstips: Det viktigaste är att ha en bra daglig hudvårdsrutin. Det spelar ingen roll om man går och gör behandlingar men inte sköter det dagliga. Gå alltid till en hudterapeut som är godkänd och auktoriserad av SHR (Sveriges hudterapeuters riksorganisation).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!