Hon älskar sin plats på jorden – och att visa upp den

När Carina Engqvist var tonåring var Mariannelund den sista platsen på jorden hon ville bo på. Nu brinner hon för att ungdomar idag ska se möjligheterna på landsbygden. "Jag tycker det är viktigt med rötter och är nog lite av en lokalpatriot", säger hon.

När Carina Engqvist var tonåring var Mariannelund den sista plats hon ville bo på. Nu brinner hon för att lyfta och stärka närområdet tillsammans med andra aktörer.

När Carina Engqvist var tonåring var Mariannelund den sista plats hon ville bo på. Nu brinner hon för att lyfta och stärka närområdet tillsammans med andra aktörer.

Foto: Linda Jonzon

Familj2022-09-10 09:00

Vi träffas i Carina Engqvists inglasade uterum. Dörrarna står fullt öppna för att försöka få lite korsdrag. Att Carina brinner för sin bygd går inte att ta miste på: hon pratar mycket hellre om landsbygdsutveckling än om sig själv. 

– Jag tycker det är viktigt med rötter och är nog lite av en lokalpatriot. Som tonåring var det här den sista platsen på jorden jag ville bo på, men egentligen hade jag ju haft en bra uppväxt här.

Hon var 18 år när hon träffade sin man Mikael. Tidigt bestämde de att det trots allt var i Mariannelund de ville bo.

– Då bestämde jag mig för att jag vill vara med och bidra till att utveckla den här orten.

undefined
"De senaste åren har varit väldigt utvecklande. Jag har haft en guidning på engelska för första gången, det vågar jag ju inte men jag vill, likadant med att hålla föredrag på landsbygdsriksdagen."

Redan som 21-åring blev hon tillfrågad att vara med i det som kallades Mariannelundsviljan. De tog fram ett koncept som kort sagt gick ut på att förena unga och äldre som över en fika fick diskutera frågor om samhällets framtid. Det resulterade i det som idag är Emilkraften och som har fungerat som ett slags medborgarcenter.

De senaste 20 åren har hon till och från varit engagerad i Leader Astrid Lindgrens Hembygd.

– Det är verkligen en kanal för landsbygdsutveckling, och man jobbar framför allt med hållbarhet i projekt. Jag har läst och godkänt många projektansökningar och lärt mig så mycket.

Genom föreningen har Carina Engqvist jobbat i ett projekt om att främja odling, ett intresse hon länge haft. Projektidén föddes under en bilresa tillsammans med de andra upphovspersonerna.

undefined
Carina Engqvist driver Cykla i Filmlandskapet Småland tillsammans med Carina Eldåker. "Vi startade upp utan att veta vart det skulle barka hän".

På liknande sätt uppkom idén till den cykelturism som hon idag jobbar med. Carina och hennes nuvarande kompanjon Carina Eldåker skulle på ett möte i Vimmerby.

– Vi cyklade dit, men när vi kom fram var mötet inställt så vi fick vända hem igen. Vi cyklade sju mil den dagen, ungefär den rundan som idag är vår längsta tur.

På cykelsadeln på slingriga vägar föddes Cykla i Filmlandskapet Småland och duon startade aktiebolag.

– Vi visste inte riktigt vart det skulle barka hän, men vi hade bra idéer och fina trakter.

Nu kretsar deras turer kring inspelningsplatserna från Emil-filmerna, något som Carina alltid tyckt man borde lyfta mer här i trakten.

– Ibland är det en själv som ska göra de där grejerna man tänker på.

undefined
Under sommaren kan Carina Engqvist ta semester från sina uppdrag som skribent och fokusera helt på sin turismverksamhet.

Carina Engqvist beskriver sig själv som eftertänksam och lite långsam, men upplevs som en som gör slag i saker och ting.

– De senaste åren har varit väldigt utvecklande. Att plötsligt få anledning att guida på engelska eller att hålla föredrag kunde kännas läskigt i början. Nu är det en naturlig del av mitt jobb och vår affärsidé.

Hon har lyckats göra sina intressen till jobb.

– Så kan man göra när man är egenföretagare. Jag jobbar bara med roliga saker faktiskt, det är en förmån. Men det är också ett slit, vi jobbar jättemycket ideellt. Vårt mål är att stärka regionen, och om vi lyckas med det tror vi det spiller över på oss alla, säger Carina som lägger mycket tid på att få med sig andra lokala aktörer.

undefined
När Carina Engqvist var tonåring var Mariannelund den sista plats hon ville bo på. Nu brinner hon för att lyfta och stärka närområdet tillsammans med andra aktörer.

Yrkesmässigt har hon alltid skrivit och även det har kretsat kring det lokala. I tio år jobbade hon parallellt som lokalreporter, innan hon helt vågade satsa på sin egen skrivarfirma. 

– Det var verkligen ”slow building”, men jag har aldrig ångrat mig.

Det är fortfarande skrivandet som är hennes huvudsyssla och hon tar uppdrag från det lokala näringslivet.

Trots att mycket i Carina Engqvists liv följer en röd tråd hade hon aldrig kunnat drömma om att vara där hon är i dag.

– Ibland händer det ju bara, och man får jobba med hjärtat. Ibland tänker jag på det när jag har en lördagsguidning: att det finns de som vill cykla med oss och lyssna på vad vi har att säga, då känner jag att jag inte vill vara någon annanstans än på cykelsadeln. 

Hade du jobbat lika mycket för det lokala om du bodde någon annanstans? 

– Ja, jag tror det! Jag är övertygad om att varje plats har sin unika historia och att det finns möjligheter överallt bara man väljer att se dem. Genom att samarbeta med stora och små aktörer, stärka det som är bra och lägga mindre energi på det som är sämre kan man åstadkomma nästan vad som helst, överallt.

undefined
Odlingsintresset kommer från mormor och stämmer väl in i det hållbarhetstänk som präglar Carina i hennes projekt.
Personligt

Carina Engqvist

Familj: Maken Mikael och de utflugna barnen Ellen och Gideon.

Gör: Skribent och egenföretagare inom turismnäringen.

Drömmer om: Att skriva en bok, att skapa en ljuvlig trädgård och odla mer mat, att persontrafiken på järnvägen ska återupptas så att människor kan resa hållbart på riktigt och tågluffa till vår del av världen. Att bygden blomstrar, att turistsäsongen kan bli längre och att jag ska få fortsätta jobba med roliga, spännande, meningsfulla och utmanande projekt och uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!