Cecilia hittade lugn och passion i Småland

Efter 15 år ute i världen landade Cecilia Bizzi i Småland. Här har Cecilia skapat sin egen musikstudio och kan ägna sig helhjärtat åt sin passion.

Cecila Bizzi, OWLA, har nyligen släppt singeln "Fractal". Namnet på låten är inspirerad av den symmetriska konst som hennes far skapar.

Cecila Bizzi, OWLA, har nyligen släppt singeln "Fractal". Namnet på låten är inspirerad av den symmetriska konst som hennes far skapar.

Foto: Privat/Cecilia Bizzi

Familj2022-10-04 17:58

Det säger Cecilia, som går under artistnamnet OWLA. Inspiration till att skapa musik har Cecilia haft med sig hela livet.

– Redan som liten brukade jag sitta uppe i träd och skriva sånger, fast jag knappt kunde skriva.

I de där träden växte sig en dröm sakta men säkert fram: av att en dag få släppa sitt eget album. I dag är Cecilia 34 år gammal och hunnit med att släppa två helt egenproducerade album. I sin hemsnickrade studio i Lofta gör hon all musik på egen hand, och det är även här den senaste singeln vuxit fram.

undefined
Som liten brukade Cecilia skriva låtar uppe i träd. Utsikten från hennes studio i huset rymmer också något av ett sagoträd. Bäst är utsikten om senhösten tycker hon, när löven fallit.

Men att Lofta skulle bli platsen för skaparverkstaden var inte riktigt planerat. Som med mycket annat här i livet så spelade slumpen in.

– Jag hade bott i Wales i fem år och precis blivit mamma. Jag kände att jag längtade hem.

Att återvända till Sverige visade sig vara enklare sagt än gjort. Utan jobb eller lägenhet i hemlandet sökte hon sig till familjen. Cecilias mamma hade flyttat till Gamleby under 2010-talet, och när Cecilia själv blivit mor kändes det tryggt att ha mamma nära till hands. Flytten skedde i turbulenta tider, i mars 2020. Världen var igång med att lamslås av coronapandemin.

– Dagen efter vi kom till Sverige stängde flygplatserna.

undefined
När Cecilia började intressera sig för att göra egen musik fanns det en frustration över att vara beroende av andra i sitt skapande. Efter att ha utbildat sig till musikproducent i Norge och i Wales kan hon nu skapa fritt, på egen hand.

Världsläget gjorde att Cecilias familj splittrades för en tid. Hennes man blev kvar i Wales tills dess att flygförbindelserna blev mer stabila under 2021. Efter en tid i centrala Gamleby flyttade familjen ut till Lofta.

– Vi bodde tidigare vid torget. Hela huset skakade när bussen körde förbi. Det var enormt stökigt.

Inte optimal miljö när man vill lyckas bolla familjelivet med att producera musik. Cecilia får ofta kreativa impulser.

– Det är ibland svårt när man får idéer under ett jobbpass och sedan ska försöka komma ihåg allt tills man kommer hem.

Hon berättar att hon som snabbast skrivit och producerat en låt på drygt tre timmar.

– Det är låten "Protagonist". Den kom till mig när jag var på väg hem från universitetet. Jag gick som över ett fält och plötsligt såg jag en trollslända och blev helt svimfärdig. Jag skrev ner text och melodi på armarna och sprang hem för att producera.

undefined
Det är inte bara i musiken Cecilia låter kreativiteten flöda utan hon har flera andra sätt att uttrycka sin konst. Ett av dem är via målningar. Oftast börjar hon på ett blankt papper och ser vart fantasin tar henne.

I Lofta är det desto lugnare. Här har Cecilia skapat sin egen musikstudio.

– Mitt musikskapande är mer en passion än en hobby.

Cecilia beskriver sin musik som elektronisk, lite experimentell konstpop. 

– Ja det är ganska genreöverskridande, och ganska unikt sound så jag har lite svårt att sätta en direkt genre på det, förklarar Cecilia och fortsätter:

– "Konstig musik" säger många när jag beskriver min musik.

undefined
Från musikvideon till Fractal. Cecilia skapar allt till sin musik på egen hand. I denna video fungerar bland annat Loftaskogarna som sceneri.

Artistnamnet OWLA växte fram i Wales, men är inte det första alias som Cecilia använt sig av.

– Aria Sappho är mitt gamla artistnamn. Jag bytte till OWLA för att folk hade svårt att uttala det gamla namnet. Men när jag flyttade tillbaka till Sverige så blev även OWLA svårt att uttala.

Namnet OWLA är hämtat från engelskans ord för uggla, owl, med ett a på slutet. Cecilia beskriver sig lite som en nattuggla.

– Jag har alltid varit som mest produktiv på nätterna. Sen så har jag fått tänka om kring det nu på senare tid då jobbet kräver att jag går upp tidigt och när jag väl har sovmorgon väcker ju dottern mig.

I övrigt är morgnarna den stund på dagen då musikaliteten genomsyrar familjen Bizzi. Hennes treåriga dotter Frejdis brukar sjunga med när Cecilia passar på att öva stämbanden längs bilvägen in till Gamleby.

– Hon har sagt att hon vill ha sin egen sång i framtiden och det känns fint att kunna ge det till henne.

undefined
Örter. Cecilia är intresserad av naturläkemedel och skapar bland annat tvålar som säljs runt till bekanta.
Personligt

Cecilia Bizzi

Ålder: 35 år i oktober.

Familj: Maken Antony och dottern Frejdis. Familjen väntas få tillökning i januari med ytterligare en dotter.

Gör: Musikproducent, konstnär och studerar till undersköterska.

Största musikaliska inspiration: Lauryn Hill som barn, senare Erykah Badu och Fever Ray.

Det här gör jag en dag då jag inte skapar något: Är lite av en spelnörd så då spelar jag helst datorspel.

Aktuell: Släppt ny singel på Spotify och Yotube under hösten – "Fractal".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!