Christian Rudén laddar för nya tävlingar

"50 är bara en siffra". Christian Rudén i Ruda By utanför Mörlunda tar inte så hårt på den stundande högtidsdagen.

Christian Rudén laddar för en ny säsong med Tractorpulling och Traktorfestival i Målilla. Men det handlar också om att fylla 50 mitt uppe i alltihop.

Christian Rudén laddar för en ny säsong med Tractorpulling och Traktorfestival i Målilla. Men det handlar också om att fylla 50 mitt uppe i alltihop.

Foto: OLOF CARLSON

Familj2020-02-07 10:00

Han har mer närliggande ting att fokusera på. Om ett par veckor bär det iväg till Holland. Till Zwollen, som stället heter och säsongspremiären för Tractorpulling. Där ska han visa vad 2 000 hästkrafter i ett monster till etanoltraktor kan åstadkomma när det gäller att dra en släde som blir tyngre och tyngre. 

– Det är en inomhustävling, och det tycker jag om. Det blir en speciell stämning, när publiken kommer så nära. Det blir ett väldigt tryck och fin stämning i hallen 

Han var där förra året också och tog en andraplats i tävlingen och nu tänker han göra sitt bästa för att upprepa den prestationen. 

Efter tävlingen i Holländska Zwollen hinner han lagom hem "och byta väska" innan det är dags att åka igen. Den stundande 50-årsdagen den 26 februari tänker han och familjen fira i lugn och ro på "hemlig ort" i Spanien. 

– Så jag undanber mig uppvaktning. Vänligt men bestämt. Jag tänker hålla mig undan. Vi har en lägenhet där nere och där kan man verkligen ladda batterierna.

Och det kan ju behövas. För i april är det dags för en ny tävling, i Tyskland den här gången. Och det gäller att få maskinen att fungera perfekt till dess.

– Det är tio, femton tävlingar på säsongen, beroende hur traktorn håller och hur mycket vi hinner med. Så får vi se hur många inbjudningar som kommer till tävlingar ute i Europa.

I maj rullar sedan utesäsongen i gång på allvar och Christian Rudén siktar på att köra alla svenska tävlingar med sin traktor, Countdown som den heter. Och säsongen avslutas i Laholm i oktober.

Det är ju tradition i sporten att döpa traktorerna till de mest fantasifulla namnen. Sonen Adrian, 13 år, har en traktor som heter Major Power. En ombyggd Ford Major från någon gång på 1960-talet.

–  Den har 400 hästkrafter, säger Christian, och han har visat att han kan köra den. 

Så intresset för Tractorpulling är något som "går i släkten". I sommar kommer Christian att få sällskap till tävlingarna, den saken är klar.

– Intresset föddes någon gång för 30 år sedan,  berättar Christian Rudén. Då höll vi på med arrangemang i Västervik och när de sedan började med en ny bana i Kalmar, ville de ha en lokal förmåga som var med och körde. Det slutade med att jag åkte ner till Skåne och köpte en traktor. Sedan dess har jag tävlat.

Christian Rudén driver också Tractor Power Weekend i Målilla, norra Europas största traktorträff, där ekipagen kommer från alla möjliga håll i landet. Även från utlandet kommer intresserade för att vara med.

– Vi har 16 500 besökare över tre dagar, säger Christian Rudén.

Den här traktorfestivalen bjuder på tre fullmatade dagar, med traktorer på både längden och tvären. Med allt från Tractorpulling på hög nivå, till veteraner, speedway och förstås gyttjehålet som är något av det mest spektakulära som traktorfantaster kan uppleva.

–  Det är show på riktigt, säger Christian Rudén. Deltagarna brukar verkligen bjuda på sig själva.

Målet är att komma upp i 20 000 besökare på den här traktorträffen, och det är ett mål som finns alldeles inom räckhåll.

Området vid motorbanan i Målilla har inga problem att svälja så många besökare. Bara campingytan är ju drygt tio hektar.

Samarbetet med föreningar från trakten är viktigt för att den här jätteträffen ska fungera. Christian öser beröm över de ideella krafter från flera föreningar som är med och jobbar.

– Det finns plats för fler föreningar, säger han, det behövs alltid mer folk.

Det är många förberedelser som behövs inför säsongen. Den etanolkonverterade dieselmotorn ses över in i minsta detalj, berättar Christian Rudén.
Det är många förberedelser som behövs inför säsongen. Den etanolkonverterade dieselmotorn ses över in i minsta detalj, berättar Christian Rudén.
Christians Countdown

Motor: Valtra  7,6 liter Metanolkonverterad dieselmotor

Effekt: 2 000 hästkrafter med sex bars laddtryck (Det finns mer att ge, säger Christian Rudén, men vi kör på säkerhet.

Bränsleförbrukning: 16 liter metanol på 20 sekunder.

80 procent är originaldelar, dock ombyggda och förstärkta. (Växellåda, bakaxel motorblock med mera, berättar Christian Rudén.

Speciell motorolja används som tål etanolen, som pressas ner i oljan vid hård belastning.

Traktorn väger 3,5 ton, maxvikt i klassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om