– De blir glada när de ser mig och jag har inte på något sätt blivit illa bemött. Sedan vet jag att den dagen kan komma och då får jag hantera det, säger Cissi Hammar, som sedan årsskiftet är ny alkoholhandläggare i Vimmerby och Kinda kommun.
Hon jobbade i kommunens arbetsmarknadsenhet när hon såg att jobbet som alkoholhandläggare var ledigt.
– Jag förstod att Monica Charlez skulle gå i pension. Så jag skrev och frågade: "Har du ett roligt jobb?" "Ja. Världens roligaste", svarade hon så jag sökte – och fick det, säger Cissi Hammar.
Hon lotsades in i jobbet av sin företrädare.
– Monica jobbade här i 17 år och jag fick gå bredvid henne i två månader. Det var guld värt. Hon svarar fortfarande på alla frågor på sms och vi tar en lunch då och då. Det är ett ganska ensamt jobb. Även om jag har min chef, är det bara jag som jobbar med det här i båda kommunerna, säger hon.
Det grundläggande är att utreda ansökningar om serveringstillstånd och se till att villkoren i beviljade tillstånd efterlevs.
I Vimmerby kommun finns 38 utfärdade serveringstillstånd och 21 i Kinda kommun. Alla ställen ska kontrolleras regelbundet.
– Det blir oftare tillsyn på nattklubbar och nöjesanläggningar än exempelvis hos en restaurang som stänger klockan nio på kvällen.
Ibland görs tillsyn ihop med polisen, ibland är det bara socialförvaltningen som kommer på besök. Ensam är hon aldrig.
– Av två skäl. Dels min egen säkerhet, dels för krogens skull så att fler än en ska se hur läget är på platsen.
Vad är det ni främst tittar på vid en tillsyn?
– Det är många olika saker, förekommer överservering? Säljer de till nån som är för berusad? Hur kontrolleras gästernas ålder? Jag kollar att personalen är nykter och fin och hur de jobbar. Vi kollar personalliggaren och flaskorna.
– Min paroll är att ha god relation med innehavarna och jag hjälper dem gärna med vad de ska tänka på och att utbilda personal. Men om serveringen inte sköts har jag mitt myndighetsuppdrag och kan återkalla ett tillstånd på stående fot.
Hittills har hon öppnat två tillsynsärenden.
– Då är jag där väldigt ofta och följer upp så att bristerna rättas till.
För tillfället arbetar hon särskilt mycket med nya ansökningar om serveringstillstånd.
– Det är massor med nyansökningar både i Vimmerby och Kinda just nu, så jag har klartecken från chefen att lägga allt åt sidan. De som ansöker vill igång i vår och före sommaren.
Hon har två månader på sig att utreda en ansökan.
– Det är inte bara skicka in och att jag åker dit jag dit och tittar och sen är det tummen upp. Det är en omfattande utredning som ska till.
– Vem ansöker? Är det ett bolag eller en förening? Jag går igenom hela föreningen eller bolaget och tittar på varje person med betydande inflytande i rörelsen och verksamheten, beskriver hon.
Hon tar in uppgifter från polisen, kronofogden, Skatteverket, räddningstjänsten och miljö- och byggnadsställningen.
– Dyker det upp något som är till nackdel för den sökande tar jag kontakt och har en dialog om vad det är och hur det kan påverka, säger hon.
Vad kan det vara för nackdelar?
– Det kan vara skatteskulder, att det finns en konkurs i bagaget eller att vederbörande finns med i polisen belastningsregister. Ska du ha ett serveringstillstånd ska du vara lämplig för det. Personlig vandel som det heter, säger Cissi Hammar.
– Hittills har jag meddelat ett delvis avslag. Det gällde serveringstiden.
På bordet i arbetsrummet i stadshuset ligger "Alkohollagen", "Handbok i tillsyn" och "Vägledning i ekonomisk granskning" lättillgängliga. Det är viktiga arbetsredskap för henne.
– De sitter jag och slår i. Den ekonomiska granskningen är det som tar mest tid. Jag granskar bokföring och budget, och tar reda på pengarna kommer ifrån
– Det blir mycket tid vid datorn, jag tar fram underlag och lägger fram för nämnden, sen är jag ute bland krögarna och pratar med dem. Det är det som gör jobbet så roligt.
Du är själv politiker och har tidigare suttit i socialnämnden, hur är det presentera beslutsunderlag för dina politiska kollegor?
– Det är bara roligt. En del är nervösa inför myndighetsutskottet, det kanske jag också varit om jag inte var politiker. Men jag är noga med att skilja på mina olika roller och jag släppte medvetet alla uppdrag i kommunen på grund av jobbet, förutom fullmäktige. Jag deltar inte i beslut som har samröre med jobbet.
– Mitt politiska engagemang lägger jag i regionen. Där hanteras inget om alkoholagen, inte annat än i ett folkhälsoperspektiv och regionen har ingenting alls att göra med serveringstillstånden.