Mathilda uppfyllde livsdrömmen bland vilda mustanger

Vimmerbybon Mathilda Sjöström bor idag i Linköping, där hon studerar till civilingenjör, men under sommarmånaderna gav hon sig ut på ett tre månader långt äventyr över Atlanten till USA där hon volontärarbetade med vilda mustanger på Wild Horse Rescue Center.

Mathilda Sjöström fick under sin tid på ranchen i Florida både en ridhäst, River (bild), och en projekthäst, Daisy, att arbeta med. Utöver det blev det mycket gårdsarbete, berättar Mathilda.

Mathilda Sjöström fick under sin tid på ranchen i Florida både en ridhäst, River (bild), och en projekthäst, Daisy, att arbeta med. Utöver det blev det mycket gårdsarbete, berättar Mathilda.

Foto: Thomas Daniel Burnikel

Familj2022-10-14 21:00

I Webster, i Orlando Florida, ligger det ideella räddningscentret Wild Horse Rescue Center. På gården finns drygt 60 hästar där de flesta är mustanger och det är arbetet med just de hästarna som lockade Mathilda Sjöström över Atlanten. 

– För mig har det här varit en barndomsdröm sedan jag var i tioårsåldern. Jag har alltid lockats av westernstilen och i januari 2020 tog jag tag i att förverkliga drömmen. Meningen var att åka samma höst men på grund av pandemin fick det flyttas fram till den här sommaren. Jag tror inte riktigt jag har fattat än vad jag har gjort, säger Sjöström.

Mustanger är vilda hästar som återfinns i de nordvästra staterna i USA och som kommer till centret för träning och rehabilitering. Mathilda berättar att gården har tre kategorier av hästar: de som är för skadade för att tränas och behöver en fristad, de som kan tränas för att bli ridhästar och sedan centrets hästar som är fullt ridbara men lever där jämt.

– BLM (reds. anm. Bureau of Land Management) är en myndighet som vallar bort vildhästarna för att kunna hyra ut markerna till bönder. Hästarna säljs sedan på auktion för 25 dollar styck och hamnar då ofta fel. Eftersom det här är vilda och ohanterade hästar slutar det tyvärr ofta med medveten eller omedveten misshandel, vanvård eller att de blir feltränade. Då kan de komma till ranchen för att tränas och tillslut adopteras ut.

undefined
Ladan på ranchen där stallet finns. Mathilda berättar att ranchen helt lever på donationer, bidrag och den hjälp som ges genom volontärer och att det under tiden Mathilda var där fanns flera internationella volontärer på plats.

Förutom att det varit mycket att ordna med inför och under resan så var även själva äventyret i sig krävande.

– Det kan bli farligt om man inte är uppmärksam men Diane som har centret har varit mån om att inte utsätta oss volontärer för risker. Det finns ett väldigt stort säkerhetstänk hela tiden och rutiner för att alla ska göra lika. Sedan har det ändå uppstått situationer som varit traumatiserande eller läskiga men det har hanterats på säkraste sättet.

undefined
Mathilda Sjöström tränar med projekthästen Daisy där mycket handlar om ledarskap.

Ett sådant tillfälle var när en unghäst behövde sövas men fick panik och fastnade i metallstänger till fållan han befann sig i.

– Man kan inte lyfta 400 kg häst. Det var väldigt läskigt att se och det hade kunnat gå riktigt illa men det var bara att hålla sig lugn och försöka att inte göra en stor grej av det.

undefined
Mathilda berättar att lastning kan vara problematiskt för många hästägare men att det inte blev något problem med de vilda hästarna: "Till exempel är alla hästarna otroligt lätta att lasta i hästtransport, både vana som ovana. Vi lastade hästar på första försöket, även om det var deras första gång, just för att vi som ledare inte gjorde en stor grej av det och hästen följde efter". Bild: Mathilda Sjöström och hennes tilldelade projekthäst Daisy.

"Att inte göra en stor grej av det" är ett tankesätt som Mathilda fick med sig från ranchen och som hon hoppas kunna ta med sig vidare i livet. 

– Det handlar i hästsammanhang om att om du som ledare för hästen gör en stor grej av att till exempel lasta hästen så kommer hästen att snappa upp den energin och kroppsspråket du utsänder, och bete sig efter det: rädd, spänd, osäker. Om man däremot gör dessa saker som om det vore världens mest naturliga grej blir man automatisk mer avslappnad och hästen kommer också bli det. Det handlar inte om att vara ignorant utan att ha en avslappnad och självsäker inställning som smittar av sig. 

Har du någon uppmaning till andra med en livsdröm?

– Kör! Jag är mitt i min utbildning men det är aldrig försent att ta en paus i jobbet eller plugget. Är det något du vill göra – gör det! Det är värt allt. Jag vill inte ångra att jag inte gjorde det. En annan sak är att inte vara beroende av någon annan. Det är läskigare att åka själv men det är en fördel att man måste ta för sig mer.

Vill du tillbaka?

– Jag vill absolut tillbaka, säger Mathilda Sjöström.

undefined
Mathilda Sjöström från Vimmerby använde sommaren till att uppfylla livsdrömmen med att rädda vilda mustanger i USA. Här på bild med ridhästen River som fanns på ranchen och som Mathilda fick som sin under sin tid där.
Det blev även några utflykter. Bland annat till Silver Springs State Park där de paddlade kajak bland alligatorer och sköldpaddor.
Det blev även några utflykter. Bland annat till Silver Springs State Park där de paddlade kajak bland alligatorer och sköldpaddor.
Personligt

Mathilda Sjöstrom

Bor: Linköping men uppvuxen i Vimmerby

Ålder: 25 år

Gör: Pluggar till civilingenjör med kemisk biologi som inriktning 

Aktuell: Har förverkligat sin livsdröm genom att volontärarbeta med träning och rehabilitering av vilda mustanger på Wild Horse Rescue Center i Florida.

Följ Mathildas äventyr: På bloggen https://mathildaiusa.wordpress.com/ kan du ta del av Mathildas äventyr. Där finns nämligen hela resan dokumenterad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!