Clara om tuffa tiden: "Det har varit en resa"

Redan i tonåren tänkte Clara Rylander att Mossebo Gästhem skulle vara ett lämpligt ställe att sälja sina kokta kringlor på. För två år sedan blev det verklighet, men istället för kringlor blev det en hel restaurang.

Det kliar i Claras fingrar efter att få baka mer. Snart hoppas hon kunna dra igång med afternoon tea och kakbufféer igen.

Det kliar i Claras fingrar efter att få baka mer. Snart hoppas hon kunna dra igång med afternoon tea och kakbufféer igen.

Foto: Sofie Olsson

Familj2021-10-07 20:00

– När jag var 14 eller 16 år, redan då hade jag tankar om att bakning var något jag ville hålla på med. Då körde jag med Fröken Rylanders kringelkokeri, säger Clara Rylander.

Inspirerad av de omtalade systrarna Kinnander, som för längesen sålt kokta kringlor på marknader i Vimmerby, började Clara att koka kringlor och sälja på Bondens Torg och marknader i Vimmerby, tillsammans med sin mamma, båda iklädda tidsenliga kläder. 

– Redan i den vevan så var jag intresserad av det historiska och att hålla liv i det på det sättet. Och jag minns att jag tänkte att Mossebo skulle jag vilja ha när jag blir stor, här skulle jag kunna ha mina kringlor. 

Tonåringens fokus på kringlor har med tiden breddats till fokus på bakverk och desserter. Under tio år drev hon Rokulla pensionat och där ordnade hon dignande kakbufféer. Under åren har hon tittat efter olika verksamheter och funderat på vart hon ska hamna med sitt bakande. 1 oktober 2019 blev det klart att platsen skulle bli Mossebo Gästhem.

– Första tanken var inte att bli med restaurang, utan snarare bara någonstans med bakverk, men nu blev det restaurang här på Mossebo.

Två år har gått sedan övertagandet och det har varit en minst sagt omskakande tid, som vi alla vet stavas covid-19.  

– I de här tiderna så känns det fantastiskt att man står upp och har fått köra två år. 

Efter att ha startat med en vanlig höst och en full säsong med julbord så tog det plötsligt stopp i mars 2020, när hela världen lamslogs.

– Vi hann bli lite varma i kläderna under första hösten, men sen kom corona och då ställdes man inför att bestämma sig för om man skulle stänga eller köra.

Vad är det som gör att man orkar fortsätta i en så kämpig period?

– Det är ett fantastiskt roligt jobb och Mossebo är ett fantastiskt roligt ställe att vara på. Det blir som ens lilla bäbis, man tar hand om det och gör allt man kan för att det ska leva vidare på det sätt som det förtjänar att leva vidare på, säger Clara och fortsätter:

– Det gör att man får ett driv, man känner att "vad tusan, det måste gå!" Vi var i valet och kvalet i början av coronan, men så valde vi att kasta om helt och hållet och anpassa verksamheten efter omständigheterna. 

Clara berättar att stöttningen från lokalbefolkning, stammisar och personal har varit stor under den tuffa perioden.

– Det är supermånga som har ställt upp, stått bakom och stöttat och gjort det möjligt, de har varit helt fantastiska och också velat att Mossebo ska leva vidare på det sättet det gör idag. 

Under hennes första jul på Mossebo arrangerade hon ett julfirande som samlade människor som vanligtvis kanske firade ensamma. Hon hoppas på att kunna ordna det igen. 

– Det är en av sakerna som man håller mest tummarna för. Det var så himla mysigt. Det är flera av de personerna som man hejat på på stan, som berättat att de har hittat varandra, som setts och fikat tillsammans. När man får höra det blir man alldeles varm och det känns fint att man prickade rätt. Så jag hoppas verkligen att det ska kunna bli av. 

– Det har varit en resa – en resa uppåt och en resa neråt och nu känns det som att den är på väg uppåt igen. Nu fyller vi två år och det ska vi fira, att vi kommit så här långt, det är en milstolpe, säger Clara som under veckan bakat flertalet tårtor till tvåårsfirandet som hålls under helgen. 

"Man slås av hur viktigt det personliga mötet är, både hur roligt det är och hur mycket kraft det ger till att vilja fortsätta", säger Clara Rylander som trivs med att vara ute i servisen och prata med sina gäster på Mossebo Gästhem.
"Man slås av hur viktigt det personliga mötet är, både hur roligt det är och hur mycket kraft det ger till att vilja fortsätta", säger Clara Rylander som trivs med att vara ute i servisen och prata med sina gäster på Mossebo Gästhem.
Personligt

Clara Rylander

Ålder: Fyller 33 år den 1 november.

Familj: Två barn, sju och fem och ett halvt år gamla.

Bor: Gullringen

Gör: Driver Mossebo Gästhem tillsammans med Andrew Johnston och Andreas Nibelius. 

Fritidsintressen: Bakning och tid med barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!