Coronaambassadören Saleh: "Var rädd om andras liv"

När skolan gick ut och frågade om det fanns elever som kunde tänka sig att bli coronaambassadörer, nappade Saleh Kwaidi direkt. Nu försöker han lära sina jämnåriga på gymnasiet att ta ansvar för att inte sprida viruset vidare.

Saleh Kwaidi är själv gymnasist men har också ett viktigt uppdrag under hösten, nämligen att fungera som coronaambassadör bland unga.

Saleh Kwaidi är själv gymnasist men har också ett viktigt uppdrag under hösten, nämligen att fungera som coronaambassadör bland unga.

Foto: Marie Kerrolf

Familj2020-11-11 10:00

– Jag har läst mycket om covid-19 sedan starten och är intresserad av att lära mig mer om sjukdomen, berättar han.

Hemma hos familjen Kwaidi diskuteras coronaläget friskt. Salehs pappa är utbildad laboratorieläkare men jobbar just nu som biomedicinsk analytiker vid Västerviks sjukhus. Där har han dagligen arbetsuppgifter som härrör till det nya coronaviruset som spridit sig över världen det senaste året.

Saleh berättar att han läser både svenska och utländska tidningar och sajter, och gärna jämför den svenska coronastrategin med den som råder i andra länder.

– Jag kommer från Syrien men har också bott i Turkiet och jag brukar diskutera med mina kompisar i båda länderna.

Till en början var Saleh kritisk till den svenska modellen.

– Jag trodde att regeringen bara tänkte ekonomiskt när de inte satte lika hårda restriktioner här som i andra länder.

Med tiden har han fått alltmer respekt för Sveriges sätt att hantera krisen och han argumenterar även med sina vänner i andra länder om varför det svenska sättet är det bästa. Att rekommendationerna bygger på frivillighet, inte tvång, tror han är nyckeln till att få med sig befolkningen.

– Det blir alltid bäst om man inte tvingar folk till något. Men det förutsätter också att folk respekterar och följer rekommendationerna.

Salehs engagemang har faktiskt satt spår så långt bort som i just Syrien.

– Min morbror är läkare och ansvarig för regler och rekommendationer på ett sjukhus. Efter att ha pratat med oss har han infört liknande rekommendationer som här. Han tycker att Sverige har gjort rätt.

Under hösten har Saleh utbildats till coronaambassadör i länsstyrelsens regi. Efter höstlovet var det dags att börja informera i klasserna.

Treorna i ekonomiklassen EK18B var först ut att få informationen. Saleh visade en powerpoint där han bland annat berättade om vikten av handhygien, distans och att hosta och nysa i armveck i stället för i händerna. Samt uppmanade till att lyssna på kroppens signaler och stanna hemma vid minsta misstanke om sjukdom.

För de flesta som hängt med något sånär i nyhetsflödet under det senaste året har förhoppningsvis den här informationen redan gått fram. Ändå sprider sig smittan i samhället, inte minst bland gymnasieelever. Ett syfte med att utbilda unga ambassadörer är just att få ut informationsinsatserna direkt till de miljöer där unga rör sig.

De elever som lyssnar på Salehs presentation bekräftar att de egentligen vet hur man ska undvika smittan, men menar samtidigt att det på en skola kan vara svårt att hålla det avstånd som krävs. 

– Man är kanske inte så rädd för smittan för egen del men samtidigt vill man ju inte smitta sina föräldrar, eller äldre personer, förklarar en flicka i klassen.

Andra har vittnat om att elever som bara känt sig lite förkylda, valt att stanna i skolan, för att inte komma efter i studierna. 

Men detta måste man alltså sluta med, menar Saleh Kwaidi och i stället ta rekommendationerna på allvar. Och hålla sig hemma om man känner sig sjuk, inte vara "duktig" och tro att det är bättre att stanna kvar i skolan.

Saleh tycker att lärarna i de flesta fall är duktiga på att påminna eleverna om att exempelvis inte sitta för nära varandra. Och han är positiv till att skolan sett till så att eleverna kan sprida ut sig mer när de äter, genom möjligheten att hämta en matlåda i skolrestaurangen och sätta sig och äta någon annanstans om det är trångt.

– Något annat man kan göra är att bestämma sig för att alltid hålla till höger när man möts i en korridor, så slipper man krocka, säger han.

Under hösten har Saleh bokats upp för presentationer både på gymnasiet och i grundskolor. Men hans huvudsysselsättning just nu är förstås att klara av sista året på gymnasiet.

– Jag går naturvetenskapliga programmet och är intresserad av biologi och kemi. Efter gymnasiet vill jag nog bli apotekare, tandläkare eller läsa industriell ekonomi, säger han.

Personligen drabbades Saleh av pandemin genom att hans utlovade sommarjobb inte blev av. Men han anser också att situationen har förändrat hans sätt att tänka och bete sig.

– Jag har nog fått en högre moral och insett att man ska vara rädd om andras liv och inte bara tänka på sig själv. Förut gick jag till skolan om jag var lite småsnuvig. Det skulle jag inte göra nu. I somras tackade jag faktiskt nej till en väns bröllop på grund av pandemin, trots att jag älskar att gå på bröllop.

Coronaambassadörer

Länsstyrelsens enhet Krissamverkan Kalmar län har under hösten utbildat ett 30-tal elever från länets gymnasier och folkhögskolor till coronaambassadörer. Deras uppdrag är att vid minst sex tillfällen under hösten hålla i informationspass på den egna skolan eller andra, eller i andra situationer. Informationspassen kan vara både digitala och analoga, beroende på smittläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!