Danny fick hjärtstopp – vännerna räddade hans liv

Danny Assarsson fick ett hjärtstopp i en fårhage. Tack vare väl utförd hjärt- och lungräddning (HLR) klarade han sig. "De två som räddade mitt liv är mina hjältar".

Danny Assarsson drabbades av ett hjärtstopp när han tränade sin hund i en fårhage. En väl utförd HLR gjorde att han överlevde utan hjärnskador.

Danny Assarsson drabbades av ett hjärtstopp när han tränade sin hund i en fårhage. En väl utförd HLR gjorde att han överlevde utan hjärnskador.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2021-07-15 20:00

Den 29 augusti 2018 åkte Danny Assarsson för att träna fårvallning på sin bordercollie i Odensvitrakten. 

– Jag åkte hemifrån halv elva och sa hej då till min fru som vanligt. En och en halv timma senare låg jag med hjärtstillestånd i en fårhage, säger Danny. 

Han hade mått bra under förmiddagen. 

– Möjligen att jag var lite trött och seg, säger han. 

undefined
"Pensionärslivet kanske inte blir så långt, så man ska inte tveka, prioritera om, för man vet ingenting", säger Danny, som valde att gå i pension vid 63 års ålder. Här med bordercollien Sune, som han tränade den dramatiska dagen.

De började träna, den här dagen var de tre stycken – Danny, en vän som ägde fårhagen och ytterligare en vän, som var sjuksköterska och som råkade vara ledig den dagen och ville delta. 

– Framåt kvart i tolv började jag känna mig lite trött, då var jag tvungen att vila en liten stund.

Danny gick en bit ifrån de andra och satte sig en stund eftersom han ändå skulle vakta fåren just då. 

– Då var jag cirka tio minuter från hjärtstoppet. Jag kände mig väl lite bättre så jag gick bort till de andra igen, vilket blev min räddning.

När Danny stod och pratade med den ena vännen började han känna sig lite seg, men tänkte att det nog berodde på att han jobbat med hundarna. 

– När jag stod där och vi konverserade kände jag plötsligt att jag blev väldigt orkeslös och yr i huvudet så jag sa att jag nog måste sätta mig ner, säger han. 

undefined
Danny Assarsson drabbades av ett hjärtstopp när han tränade sin hund i en fårhage. En väl utförd HLR gjorde att han överlevde utan hjärnskador.

Danny ramlade ihop på vägen ner och hans vän ropade på den andra vännen som var sjuksköterska.

– Hon insåg snabbt att det var ett hjärtstopp, då jag varken hade andning eller puls, så hon började omedelbart med hjärt- och lungräddning, säger Danny.

I nästan 25 minuter höll de på, de avlöste varandra, till räddningstjänst och ambulans var på plats. Danny hade varit blå i ansiktet och börjat krampa. Men de fick igång hjärtat tack vare väl utförd HLR.

– I ambulansen stannade hjärtat en gång till men de fick igång det med hjälp av hjärtstartaren. 

Han vaknade till inne i ambulansen.

– Jag visste inte var jag var och vad som hade hänt, men jag visste vad jag hette. Tack vare att jag fick en så fantastiskt bra hjärt- och lungräddning så fick jag inga hjärnskador, säger Danny.

Till en början fick han lite kognitiva besvär, men de försvann inom kort och idag är han helt återställd.

– Det var en hjärtinfarkt som orsakade hjärtstoppet, säger han. 

undefined
Tack vare regelbunden träning mår Danny bättre. Hundarna fortsätter han också träna.

Danny har delat denna berättelse med Hjärt-Lungfonden, för att gå ut och berätta hur viktigt det är att så många som möjligt kan utföra HLR. 

Det är bara 500 av 5 000 som utanför sjukhusets väggar idag överlever ett hjärtstopp. Om fler kunde utföra HLR så hade också fler överlevt. "Se till att du är förberedd på det oförberedda! Lär dig hjärt-lungräddning", står det på hlr.nu. 

– Man kan alltid göra något. Det viktigaste är bröstkompressioner, man ersätter ju hjärtat som inte pumpar blod längre och det viktigaste är att få upp syresatt blod till hjärnan. Det är också viktigt att hjärtstartare finns tillgängliga på alla offentliga platser, säger Danny. 

Att Danny fick en väl utförd HLR räddade hans liv. 

Är du rädd att det ska hända igen?

– I början var det ganska besvärligt, jag tordes inte gå för långt hemifrån. Men de har åtgärdat det som orsakade hjärtstoppet i form av ballongvidgning och de har opererat in ett metallnät. Jag tar mediciner och tränar. 

Han tränar styrka och kondition cirka tre gånger i veckan på gym.

– Tack vare träningen har jag kunnat minska medicinen, så idag mår jag förbaskat bra. De två som räddade mitt liv är mina hjältar, säger Danny.  

Danny Assarsson njuter av livet idag och bor på en vacker plats med sin fru, två hundar och två katter.
Danny Assarsson njuter av livet idag och bor på en vacker plats med sin fru, två hundar och två katter.
Personligt

Danny Assarsson

Ålder: 68 år.

Bor: I Västervik

Familj: Fru, två barn, fyra barnbarn, två katter och två hundar. 

Gör: Pensionär, jobbade tidigare på Elfa. 

Intressen: Vara hemma, barn och barnbarn, tränar kontinuerligt på gym och tränar hundarna cirka en gång i veckan.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!