Debutanten Alva har kreativiteten i generna

Alva Stalebrant är snart 17 år och har under det senaste halvåret ägnat sig helhjärtat åt måleri. Nu ställer hon ut under evenemanget Konstrundan.

Alva Stalebrant är en kreativ själ som tycker om när tillvaron rör på sig.

Alva Stalebrant är en kreativ själ som tycker om när tillvaron rör på sig.

Foto: Ellinor Ljung

Familj2020-09-12 09:00

Det duggar lätt och himlen är mulen när vi ringer på dörren hemma hos Alva Stalebrant i Västervik. När vi sedan blir insläppta och visas till vardagsrummet, där hon förvarar en del av sina målningar, blir den gråa dagen desto mer rik på färg. Skaparglädjen är uppenbar hos den unga konstnären, som helgen innan gjort sin utställningsdebut.

Alva föddes i Stockholm, men det dröjde inte länge förrän familjen flyttade till Almvik. När Alva sedan var åtta år gammal flyttade de in till Västervik, där hon sedan vuxit upp. Idag går hon sitt andra år på det samhällsvetenskapliga programmet på Västerviks gymnasium. 

Alva är skoltrött, hon tycker inte om att sitta still utan vill att det ska hända saker. När hon blir ombedd att beskriva sig själv svarar hon att hon är kreativ och intresserad av måleri, mode och inredning. Det är det estetiskt tilldragande som driver henne.

Som barn skolades Alva i måleriets ädla konst av sin mormor, konstnären Ann-Catrine Stalebrant.

– Det sitter väl i generna. Vi målade mycket när jag var liten, vi skapade och pysslade. Mormor var min största idol, berättar Alva.

I samband med att skolan började undervisa på distans i våras ledsnade Alva på stillasittandet i huset.

– Jag hittade en canvas här hemma och började måla.

Och på den vägen är det. Under föregående helg ställde Alva ut sin konst för första gången, tillsammans med en kompis mamma, konstnären Ellinor Widerberg. Utställningen hölls i Helgenäs.

– Det var lite nervöst, men jag var ju inte ensam så det var skönt. Det gick helt okej, konstaterar Alva.

Alvas konst är ofta mörk och explosiv.

– Min stil är ganska varierad och unik, tror jag. Jag målar abstrakt för det mesta. Jag gillar när det blir lite "rough", med stora drag och så. Jag tycker om när färgen rinner, så jag använder mycket vatten. Ibland skvätter jag på färg, förklarar hon.

Alva använder sig av olika tekniker – målar hon inte med penslar använder hon exempelvis svampar. Dessutom nyttjar hon andra material för att få till en viss struktur på sina målningar, som gips och fogskum. Det har hon rotat fram bland sin pappas grejer. Någon ateljé har hon inte, så det är antingen utomhus eller hemma i köket som Alvas tavlor blir till.

– Det kommer färg överallt, till och med på tallrikarna, skrattar Alva.

Alva inspireras av saker hon ser eller av andra konstnärer. När det gäller konstnärliga förebilder är mormor fortfarande en stor favorit. Annars beundrar hon flera konstnärer på appen Instagram, och dessutom har Alva fattat tycke för den lokala förmågan Albin Wiberg.

– Jag var på en utställning i Edsbruk för ett par månader sedan och såg hans verk. Vi har lite samma stil, säger hon.

Helgen den 19-20 september deltar Alva Stalebrant med sina skapelser under arrangemanget Konstrundan. Då öppnar hon upp hemmet för nyfikna konstdyrkare som under rundan kan ta del av hennes och andra lokala konstnärers jobb. Mormor Ann-Catrine Stalebrant finns med bland de medverkande, men hon ställer ut på annan adress. De alster Alva ska visa under Konstrundan menar hon speglar hennes konst och den hon är.

– Det känns lite läskigt att jag ska vara själv, men jag är också jättetaggad. Det ska bli kul att det kommer hit folk.

Alvas dröm är att studera vidare på konstskola och sedan fortsätta med sin relativt nyfunna passion.

– Jag vill kunna försörja mig på konsten, säger hon.

Alva målar mest med akrylfärg som hon ibland späder ut med vatten.
Alva målar mest med akrylfärg som hon ibland späder ut med vatten.
Personligt

Alva Stalebrant

Ålder: Fyller 17 under september.

Bor: Västervik.

Familj: Mamma, pappa och lillasyster Vera.

Gör: Pluggar andra året på gymnasiet och målar tavlor.

Äter helst: Sushi.

Favoritserie: That 70's Show.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!