Denise jobbar med artificiell intelligens

Denise Härnström är 30 år och jobbar med artificiell intelligens på Nationellt Forensiskt Centrum, NFC i Linköping.

Denise med katten Nazca.

Denise med katten Nazca.

Foto: Privat

Familj2020-11-04 10:00

Denise är uppvuxen i Loftahammar. Hon är utbildad till civilingenjör på Linköpings universitet och tog examen tidigare i år. 

Innan Denise kom in på utbildningen läste hon på om olika utbildningar och kom fram till att teknisk fysik och elektroteknik verkade spännande, hon var samtidigt intresserad av matematik och tyckte att civilingenjör borde vara något för henne. 

– Jag gick civilingenjör inom teknisk fysik och elektroteknik som är en femåring utbildning, där man läser tre år på grundnivå och två år på avancerad nivå. Man fick välja en inriktning och då valde jag signal- och bildbehandling vilket kan innebära att man behandlar olika typer av signaler som skulle kunna vara ljud exempelvis, säger Denise.

För att någon som inte är så kunnig inom området ska förstå vad det innebär beskriver hon det så här: 

– Idag har många brusreducerande hörlurar och det är ett exempel men jag är inriktad mer på bild och där finns det många olika områden men det kan bland annat handla om bildförbättring som finns i smartphones. Då handlar det mer om algoritmerna bakom än att jag sitter i Photoshop och behandlar bilder, säger Denise.

Denise håller på med något man kallar för maskininlärning, det är en gren inom artificiell intelligens där man tränar maskiner, dataprogram eller modeller till olika uppgifter.

– Artificiell intelligens är väldigt brett och kan handla om att man sätter upp regler för hur en maskin ska bete sig i vissa situationer. I maskininlärning handlar det inte om att sätta upp regler utan mer om att träna maskinen att själv hitta reglerna utefter situationen, säger hon.

Hon förklarar vidare att ett exempel på detta kan vara att ett system ska kunna känna skillnad på hundar och katter. 

– Just i detta exempel så blir ju målet att systemet ska lära sig att se skillnad på hundar och katter i helt nya situationer men det är ett simpelt exempel. I det stora hela så handlar det mycket om att göra det enklare för oss människor att dra ner tiden på manuellt arbete som en dator skulle kunna göra åt oss, säger Denise.

Då handlar det inte så mycket om att låta en dator ta stora beslut utan snarare om att kunna göra lite förarbete för att vi människor sedan ska kunna ta besluten och framför allt korta ner tid på manuellt arbete som tar väldigt lång tid.

Hur långt fram i utvecklingen har du kommit?

– Det jag jobbar med är ju framför allt forskning och metodutveckling så just det används inte idag, säger hon. 

Ett annat exempel på en artificiell intelligens kan vara ansiktsigenkänning i kameror. 

– Om jag ska ta en bild på något kan jag få upp en ikon på mobilen med information om vad det är för bild, exempelvis husdjur, porträtt eller landskap, säger Denise och förklarar att det kan underlätta då man kan låta mobilen automatiskt göra inställningar i bilden beroende på vad man fotograferar.

– Allt handlar egentligen om att spara tid. Idag finns det dammsugarrobotar. De är olika smarta men jag vet att det har kommit ut en hel del modeller som använder sig av bildbehandling och maskininlärning för att se skillnad på vad den ska dammsuga upp och vad den inte ska dammsuga upp, säger hon. 

Artificiell intelligens är ett brett område, bara man spelar ett spel där man möter en dator så är det en artificiell intelligens som är inblandad även om den inte alltid ärt så smart, menar Denise och vad framtiden har att erbjuda lär vi få se. 

Personligt

Denise Härnström

Familj: Denise Härnström och sambon Pernilla som jobbar med kultur.

Yrke: Civilingenjör. 

Bor: Linköping.

Intressen: Dansar balett, tog sin första lektion för fyra år sedan. Det var en grej hon alltid velat testa på och nu tränar hon balett fem gånger i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!