Deras sommarjobb – instagrammar om landsbygdslivet

Hampus Brundin, som flyttade från Vimmerby till Gunnebo, har fått ett alldeles speciellt sommarjobb. Han och Elina Kullin är två av nio ungdomar som fått jobb som landsbygdsinfluencers. "Många kan ju tro att Gunnebo bara är en liten håla", säger Hampus.

Hampus Brundin flyttade från Vimmerby till Gunnebo. I sommar delar han med sig av livet han lever där. Mest blir det badbilder.

Hampus Brundin flyttade från Vimmerby till Gunnebo. I sommar delar han med sig av livet han lever där. Mest blir det badbilder.

Foto: Privat

Familj2021-07-17 08:28

På uppdrag av föreningen Kustlandet, kommer nio ungdomar under sommaren 2021 att lägga ut bilder från sitt liv, sin omgivning och sitt område i sociala medier. 

undefined
Elina Kullin ska börja nian på Östra Ringskolan i Gamleby. Hon tycker om sitt sommarjobb som landsbygdsinfluencer och delar med sig av hur det är att bo på Björkö, utanför Loftahammar.

Tanken med uppdraget är att synliggöra landsbygden från de ungas perspektiv. Elina Kullin är en av de nio ungdomar som jobbar som landsbygdsinfluencers. 

Hur fick du det här sommarjobbet?

– Jag blev taggad i en kommentar på Facebook om att Kustlandet sökte influencers och då sökte jag jobbet, säger hon. 

Elina bor sedan fem år på ön Björkö, utanför Loftahammar med sin pappa, hans fru och sina två halvbröder. 

– Jag gillar att fotografera. Det är så vackert här ute så jag vill gärna dela med mig av det, säger Elina.

Hon hade redan tidigare ett konto på Instagram där hon brukade lägga ut bilder från ön men även från semestrar och dylikt. 

undefined
Elina Kullin tar ofta bilder på solnedgångar, det har blivit lite av hennes grej.

På sitt annorlunda sommarjobb ska Elina lägga ut två till tre bilder per vecka.

– Det blir oftast tre bilder varje vecka och då berättar jag något eller skriver ett citat som jag tycker passar till bilden, säger hon. 

Vad är det roligaste med denna typ av sommarjobb?

– Att det är så lätt, man kan sitta hemma, man behöver inte gå upp tidigt eller komma hem sent, man kan lägga ut en bild och se till att den ser bra ut, säger hon.

Elina använder bara de verktyg som finns på Instagram, i övrigt redigerar hon inte så mycket.

Vad är det bästa med att bo som du gör?

– Det är lugnt, stillsamt och väldigt vackert, säger Elina Kullin. 

undefined
"Jag tycker det är kul att gå ut på kvällen och ta bilder på solnedgångar, det är riktigt mysigt också", säger Elina Kullin.

I hennes flöde finns det gott om vackra solnedgångar.

– Det är lite min specialitet, jag tycker det är kul att gå ut på kvällen och ta bilder på solnedgångar, det är riktigt mysigt också, säger hon.

Har du fått mycket uppmärksamhet?

– Jag har fått en del uppmärksamhet av de runt omkring och mina kompisar tycker att det är häftigt. Jag har fått en del nya följare också men inte så jättemånga, jag får jobba på det.

Elina och de andra ungdomarna gick en kvällskurs innan de började, där de bland annat fick lära sig att de inte ska lägga upp för mycket privat.

– Vi fick också lära oss att om man får hat så ska man blockera, rapportera och inte ta åt sig. Man ska ha en snygg profil, ett snyggt flöde. Det är viktigt att man är trevlig och snäll tillbaka mot sina följare, om de frågar eller kommenterar ska man svara på det, ha en viss tid varje dag så att de lär sig att den här tiden så är hon online, säger Elina. 

Är detta något du kommer att fortsätta med?

– Ja, jag har ju lagt upp en del innan, men sedan tog skolan mycket tid så jag tog en paus. Nu har jag ju börjat igen så jag tror att jag kommer att fortsätta, säger hon.

undefined
Hampus Brundin flyttade från Vimmerby till Gunnebo. I sommar delar han med sig av livet han lever där. Mest blir det badbilder.

Hampus Brundin är den andra från trakten som fått sommarjobbet som landsbygdsinfluencer. Han är 17 år och bor i Gunnebo och delar med sig av det området.

Vad är det bästa med att bo i Gunnebo?

– Det är väl friheten. Det finns mycket grejer att göra, ju mer lugn och ro man har och mer badplatser, säger han.

Är det något som dominerat i ditt flöde?

– Hittills är det rätt mycket badbilder, jag är på väg och ska bada nu, säger han. 

Det bästa med jobbet tycker han är att få komma ut mycket och att man får visa hur det är att bo på landet.

– Många kan ju tro att Gunnebo bara är en liten håla, säger han och menar att det finns mycket att se och göra där.

undefined
Det bästa med att bo i Gunnebo är friheten, tycker Hampus Brundin. Och det finns mycket att göra.

Hampus flyttade från Vimmerby till Gunnebo när han var 12 år och hade tidigare, precis som Elina, också ett konto på Instagram som låg vilande.

– Detta var ju en möjlighet att börja "instagramma" igen, säger han. 

Unga landsbygdsinfluenser

I sommar kan man följa nio ungdomar, som bor runt om i Kustlandets geografi, på hashtag #ungikustlandet via Instagram. 

Unga landsbygdsinfluencer är en aktivitet inom ett leaderprojekt finansierat av EU: s Jordbruksfond, som drivs av Kustlandets, vars syfte är att stärka områdets attraktion. 

Kustlandets område innefattar Västervik, Mönsterås, Valdemarsvik, Söderköping samt delar av Oskarshamns och Norrköpings kommuner.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!