Dollydots 50- och 60-talsnostalgi går hem hos publiken

Sandra Näslund, Marlene Karlström och Emilia Holmberg skulle bara göra en konsert på nationaldagen 2020. Två år senare uppträder de fortfarande som Dollydots – och bokningarna strömmar in i allt snabbare takt. "Vi har fått sätta en spelfri vecka i sommar för att vi ska få ha lite semester."

Dollydots består av Emilia Holmberg, Sandra Näslund och Marlene Karlström. Gruppen bildades för två år sedan.

Dollydots består av Emilia Holmberg, Sandra Näslund och Marlene Karlström. Gruppen bildades för två år sedan.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2022-06-18 08:00

Den som googlar Dolly Dots får upp ett holländskt band som gjorde danspop på 80-talet. Men det är inga holländare som har sjungit 50- och 60-talsmusik i våra trakter de senaste åren. 

Sandra Näslund kommer från Hultsfred, Marlene Karlström från Målilla och Emilia Holmberg från Djursdala. De har sjungit tillsammans i drygt två år.

– Kalmar länsmusik kontaktade mig och frågade om jag kunde sätta ihop något roligt till nationaldagen 2020. Det skulle vara en tidsresa med smalspåret och vi skulle börja på 50-talet, säger Sandra Näslund som är körledare för Joyvoice i Vimmerby och Hultsfred.

Hon pratade med Marlene och Emilia som nappade på förslaget att sjunga några låtar ihop. Eftersom alla hade prickiga klänningar föll det sig naturligt att kalla gruppen för Dollydots (till skillnad från holländarna har de valt att skriva ihop orden).

De trodde att det skulle vara en engångsföreteelse, men direkt efter konserten fick trion erbjudande om att uppträda tillsammans igen.

– Den spelningen vi fick var på äldreboendena i Hultsfreds kommun, så vi fick åka runt och stå ute i de vackra trädgårdarna. Sedan kom alla pensionärer ut. Det var en fantastisk upplevelse att få glädja dem när de inte fick ha besök av sina nära och kära, säger Marlene Karlström.

undefined
På nationaldagen i år uppträdde Dollydots i Målilla hembygspark med 50- och 60-talsmusik.

Sedan dess har Dollydots uppträtt på allt från campingar till privata fester och Hotell Hulingen. Gruppens repertoar består av klassiker från 1950- och 1960-talet, ofta Elvislåtar.

– 50- och 60-talsmusiken var mest killar som stod på scen och sjöng. När vi sjunger får vi anpassa våra röster efter en manlig röst. Vi byter stämmor och kör trestämmigt på alla låtar. Det är häftigt att vi får vara lite "girl power" och sätta vår egen prägel på de manliga låtarna, säger Sandra Näslund.

undefined
Dollydots består av Emilia Holmberg, Sandra Näslund och Marlene Karlström. Gruppen bildades för två år sedan.

Till vardags är Emilia Holmberg köksansvarig och kock, Marlene Karlström är pedagog och Sandra Näslund är för närvarande mammaledig. Med tanke på alla förfrågningar om att uppträda som Dollydots är de knappast sysslolösa på fritiden.

– Sedan april har vi kört nästan varje vecka.

Varför tror ni att det är så många som vill se er?

– Jag tror att man blir glad av den här musiken. Det är en medryckande musikstil. Folk går upp och dansar och buggar till oss. Vi tycker också att det är så fruktansvärt kul och vi signalerar den glädjen från scenen. Vi skrattar, dansar och bjuder på oss själva, säger Emilia Holmberg.

– Det är inte bara äldre som gillar den här musiken, utan också yngre. Vi har upptäckt att det finns otroligt många rockabillysällskap och bilsällskap i Sverige, säger Marlene Karlström.

undefined
Den 14 maj var Dollydots förband till The Boppers på nöjesstället Pumpen i Södra Vi.

Dollydots hittills största spelning var som förband till The Boppers på Pumpen i Södra Vi, vilket de beskriver som stort och nervöst.

– Vi blev lite starstruck.

När Dollydots uppträder är kläderna, håret och sminket en viktig del av showen, som oftast inkluderar ett klädbyte.

– Hade vi bara stått rakt upp och ner och kört 50- och 60-talsmusik tror jag inte att det hade blivit lika stort. Vi går verkligen in för det, säger Sandra Näslund som berättar att hon alltid har varit en hobbyfrisör.

– Jag brukar göra hår på allihopa när vi ska upp på scen.

Vilka drömmar har ni med musiken?

– Att få sjunga så länge vi tycker att det är kul och folk vill lyssna på oss.

Förfrågningarna om att uppträda är så många att Dollydots har fått börja tacka nej till spelningar.
Förfrågningarna om att uppträda är så många att Dollydots har fått börja tacka nej till spelningar.
Dollydots om...

... kläderna och frisyrerna: "Vill man att vi ska komma och sjunga får man hela paketet. Det har vi fått mycket uppskattning för."

... att vara förband till The Boppers: "Det var stort, nervöst och vi repade konstant – i bilen till jobbet och på jobbet. Kollegorna är jättetrötta på 'Tutti frutti' och 'Corinna, Corinna'. Vi gick verkligen 'all in' och köpte nya kläder och nya hårgrejer."

... idolen Eva Eastwood: "Hon är en svensk rockabillydrottning. Det är en liten dröm att få sjunga med henne."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!