Jolie – den bakande driftiga 12-åringen

När vi kommer hem till Jolie och hennes familj möts vi av en härlig doft av bullar. 12-åriga Jolie har länge varit intresserad av bakning, men det är först i år som hon tagit intresset vidare till nya höjder. Nu har hon också börjat sälja sina bakverk och det är allt från noggrannt dekorerade tårtor till kakor.

Jolie Hadrous har bakat i många år, men det är först under denna sommar som hon börjat sälja sina bakverk. En riktigt driftig 12-åring.

Jolie Hadrous har bakat i många år, men det är först under denna sommar som hon börjat sälja sina bakverk. En riktigt driftig 12-åring.

Foto: Natalie Rooth

Familj2022-08-04 19:00

Redan vid 9 års ålder kunde Jolie Hadrous hantera ugn och varma plåtar och därmed baka på egen hand. Den stora inspirationen för bakningen kommer framför allt från föräldrarna, men också från Camilla Hamid, känd från bland annat Instagram och köket.se. 

Hur började intresset för bakning?

– Mamma och jag har alltid lagat mat tillsammans och med tiden började jag göra mer själv. När jag lärde mig att hantera ugnen själv kunde jag köra på mer och mer på egen hand.

undefined
Jolie Hadrous bakar allt från kakor till tårtor och muffins.

Nu har alltså intresset övergått till livets första sommarjobb för Jolie. Hon har börjat sälja sina kreationer. 

Vilka är det du säljer till nu när intresset övergått till sommarjobb?

– Det är blandat. Det är kul att nå ut till så många som möjligt.

undefined
Jolie har en anteckningsbok där hon skriver ner sina egna recept. Bland annat hennes churros-bullar, en blandning mellan churros och bulle - MUMS.

För att nå ut till fler personer har Jolie både en Instagram och Youtubekanal. Ett klipp på hennes Youtubekanal har haft ungefär 1 700 visningar. Hon ger många exempel på dem som fått ta del av hennes kreationer och det är allt från pappans jobbarkompisar, familjevänner, kakor till Ramadan och muffins till högtiden Eid Mubarak. 

– Jag har alltid gjort och gett det jag bakat till människor men i sommar är första året som jag säljer. 

Det märks att intresset har tagits till nästa nivå – när vi kommer hem till Jolie är hon iklädd en egen kockskjorta med namn och har visitkort som vi får ta del av.

undefined
"Det roligaste är dekorationen och då får man träna upp sin kreativa sida också" säger Jolie om att göra tårtor.

Jolie bakar allt möjligt, men det är tårtor som är favoriten. 

– Med tårtor kan man experimentera lite. Dekoration är viktigt, det ska se bra ut för ögat också. Det roligaste är dekorationen och då får man träna upp sin kreativa sida också, säger Jolie om vad hon gillar bäst att baka. 

Trots att bakningen är ett stort intresse är det skolan som går först. 

– Nu under sommaren kan jag passa på att baka mycket. Men sen i höst börjar jag sexan och då har vi nationella proven och mycket i skolan och mer läxor. Då försöker jag skala av med bakningen tills på helgerna, jag vill helst fokusera på skolan i veckorna, säger Jolie.

Det märks tydligt att Jolie är en väldigt målmedveten och driven 12-åring. Hon har redan planerat vad hon ska göra efter gymnasietiden och vill vara realistisk i sina mål. 

Är konditor drömjobbet?

– Jag har tänkt mycket på det, man kan säga att jag har börjat lite med min framtid i förväg. Jag tänker plugga till lärare, kanske hemkunskapslärare. Sen så småningom kan jag starta upp ett eget företag och bli konditor, men det är svårt att driva företag så jag vill ha en trygghet också, berättar den väldigt målmedvetna 12–åringen. 

undefined
När vi klev in genom dörren hemma hos Jolie möttes vi av en ljuvlig doft. Vid spisen fanns svaret på doften.

Jolie har dessutom en receptbok, "Mina bästa recept" står det på den, där hon brukar skriva ner recept när hon inte har något att göra.

Är det endast egna recept eller är det favoritrecept också?

– Det är bara egna recept, favoritrecept kommer jag ihåg.

Jolie har bland annat komponerat en egen bulle, en churros-bulle, som är en blandning mellan bulle och churros som finns med i receptboken. Receptet kan vi tyvärr inte avslöja, men vi kan säga att den var väldigt god. 

undefined
Jolies lillasyster Celine har inspirerats av storasyrran och har även hon en Youtube-kanal där hon bakar, och snackar engelska.

Jolie säger att hela kärnan är familjen och att hon hämtar mycket inspiration där. Det verkar också som att Jolie inspirerar familjen, då lillasyster Celine också startat en Youtubekanal – med bakning. 

Chef Jolie. I sin egen kockskjorta och en stram tofs ger Jolie ett proffsigt intryck. "Det är viktigt med hygien" säger Jolie.
Chef Jolie. I sin egen kockskjorta och en stram tofs ger Jolie ett proffsigt intryck. "Det är viktigt med hygien" säger Jolie.
Personligt

Jolie Hadrous 

Ålder: 12 år 

Familj: mamma, pappa och lillasyster Celine.

Intressen: Spelar fiol sedan 7 år tillbaka. 

Favoritämne: Den är svår, vi har inte så mycket hemkunskap. Matte är kul, men de flesta ämnena. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!