Var namnet Rinaldo kommer ifrån är inte riktigt klarlagt. Visst, det finns en opera av Händel som hade urpremiär 1711 och som heter just Rinaldo, men om det finns några kopplingar mellan den och släkträffen på Pumpen i Södra Vi låter vi vara osagt. Enligt sajten alltomnamn.se fanns det 2022 378 personer i Sverige med efternamnet Rinaldo, men där finns inga uppgifter om namnets ursprung.
Carina och Maud Rinaldo, som varit drivande bakom den stora träffen med Rinaldosläkten, har hört flera teorier genom åren. En av historierna handlar om två italienska bröder som kom till Ankarsrum någon gång på 1700-talet för att arbeta på bruket som grundades där 1655.
– Det finns inga papper som säger att namnet Rinaldo är italienskt, men jag känner mig lite italiensk, säger Carina Rinaldo.
Systern Maud Rinaldo berättar en annan historia:
– Det var en faster som pratade om att det var någon Rinaldo som gjort en kvinna med barn och som stal från rika och gav till fattiga och därför måste lämna landet, men vi vet inte om det finns någon sanning i det heller, det finns flera skrönor och legender, säger hon.
Hur som helst finns namnet dokumenterat kopplat till en Johan Larsson Rinaldo som föddes i ett soldattorp i Kvillehult 1783, men det står i samma dokument, som en äldre släkting tagit fram till en tidigare träff för många år sedan, att namnet kan vara äldre än så och att Johan Larsson plockat upp det.
– Det finns ett släkte i Hultsfred också, men dom ska vi inte vara släkt med. Det har vi fått höra sedan vi var små, men det kan ju vara släkt det också, fast långt, lång bort, säger Carina Rinaldo.
Släktträffen systrarna fått till utgår från deras farfar och farmor Axel och Hanna Rinaldo, som bodde i Norrhult, Rumskulla och fick 14 barn mellan 1900 och 1926. En av dem, Ivar som var den tredje i ordningen, emigrerade till Amerika. Han var hemma och hälsade på en gång på 1930-talet. Efter det har han inte hörts av mer, enligt systrarna.
Deras pappa, Stig, var yngst av de 14 syskonen.
– När han föddes 1926 fick hans äldsta syskon barn samtidigt som farmor, så han blev farbror och morbror direkt och vi är ju yngst bland kusinerna, och många i nästa led är i vår ålder.
Det är 25 år sedan släkten senast samlades. I dag finns inget av de 14 syskonen kvar i livet och av de ursprungligen 47 kusinerna kom 17 till träffen i Södra Vi. Där fanns Rinaldosläktingar från 94 år ner till bara ett par veckor. Deltagare som åkt från Östersund i norr och från Lund och Helsingborg i söder.
I vimlet bland borden stöter vi på Åsa Höglund, som fotograferar sin syster med systerns två söner. Åsa och Marie är barnbarn till Edit Rinaldo, näst äldst av de 14 syskonen från Norrhult.
De tycker det är fantastiskt att släkten samlas.
– Tänk dig, att i det här rummet är vi i princip släkt med alla, visst några är ingifta och så där, men det är ändå 170 personer som jag har anknytning till, säger Åsa Höglund och fortsätter:
– Du kan se det om du tittar på utseendet, många har det vi kallar "Rinaldo-utseendet". Jag har en del av de här mörka färgerna och vissa drag som man känner igen hos vissa, säger hon.
Kanske det hon beskriver kommer av det där obekräftade italienska ursprunget...