Över 170 släktingar på träff i Södra Vi

Runt 380 personer i Sverige bär efternamnet Rinaldo. När Rinaldosläkten från Rumskulla samlades till släktträff kom drygt 170 personer. Alla heter inte Rinaldo, men är ändå på något sätt släkt och många är barnbarn, barnbarnsbarn eller barnbarnsbarnbarn till något av de 14 syskon Rinaldo som växte upp i Norrhult Rumskulla i början av 1900-talet.

17 av de totalt 47 kusinerna som följde som barnbarn
Hanna och Axel Rinaldo och deras 14 barn samlade vid släktträffen på Pumpen i Södra Vi. Bakre raden fr.v Ros-Marie Eliasson, Anita Jönsson, Dick Rinaldo, Nina Rinaldo, Maud Rinaldo, Carina Rinaldo, Camilla Rinaldo och Tommy Rinaldo. Främre raden fr.v Brita Sandberg, Rita Rinaldo, Bert Rinaldo, Rolf Rinaldo, Margareta Rinaldo, Ann-Cathrine Weckfors, Gun Nilsson och Donald Rinaldo.

17 av de totalt 47 kusinerna som följde som barnbarn Hanna och Axel Rinaldo och deras 14 barn samlade vid släktträffen på Pumpen i Södra Vi. Bakre raden fr.v Ros-Marie Eliasson, Anita Jönsson, Dick Rinaldo, Nina Rinaldo, Maud Rinaldo, Carina Rinaldo, Camilla Rinaldo och Tommy Rinaldo. Främre raden fr.v Brita Sandberg, Rita Rinaldo, Bert Rinaldo, Rolf Rinaldo, Margareta Rinaldo, Ann-Cathrine Weckfors, Gun Nilsson och Donald Rinaldo.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2023-09-14 18:30
undefined
Systrarna Maud och Carina Rinaldo, som varit drivande bakom släktträffen, diskuterar släkttavlan med Micaela Rinaldo som bor i Helsingborg och Morgan Rinaldo som bor i Vimmerby.

Var namnet Rinaldo kommer ifrån är inte riktigt klarlagt. Visst, det finns en opera av Händel som hade urpremiär 1711 och som heter just Rinaldo, men om det finns några kopplingar mellan den och släkträffen på Pumpen i Södra Vi låter vi vara osagt. Enligt sajten alltomnamn.se fanns det 2022 378 personer i Sverige med efternamnet Rinaldo, men där finns inga uppgifter om namnets ursprung.

Carina och Maud Rinaldo, som varit drivande bakom den stora träffen med Rinaldosläkten, har hört flera teorier genom åren. En av historierna handlar om två italienska bröder som kom till Ankarsrum någon gång på 1700-talet för att arbeta på bruket som grundades där 1655.

– Det finns inga papper som säger att namnet Rinaldo är italienskt, men jag känner mig lite italiensk, säger Carina Rinaldo.

Systern Maud Rinaldo berättar en annan historia:

– Det var en faster som pratade om att det var någon Rinaldo som gjort en kvinna med barn och som stal från rika och gav till fattiga och därför måste lämna landet, men vi vet inte om det finns någon sanning i det heller, det finns flera skrönor och legender, säger hon.

undefined
Det blev mycket prat över borden. Här är sju av kusinerna i samspråk kring olika spörsmål. Vem vet, kanske de hittar nya spår om namnet Rinaldos egentliga ursprung...

Hur som helst finns namnet dokumenterat kopplat till en Johan Larsson Rinaldo som föddes i ett soldattorp i Kvillehult 1783, men det står i samma dokument, som en äldre släkting tagit fram till en tidigare träff för många år sedan, att namnet kan vara äldre än så och att Johan Larsson plockat upp det. 

– Det finns ett släkte i Hultsfred också, men dom ska vi inte vara släkt med. Det har vi fått höra sedan vi var små, men det kan ju vara släkt det också, fast långt, lång bort, säger Carina Rinaldo.

undefined
Hanna och Axel Rinaldo, sittande i mitten, med elva av de 14 barnen. Bilden är tagen för ungefär 100 år sedan, troligen i Norrhult, Rumskulla. Barnen som är med på bilden är Linnéa, Georg, Ivar och Edit samt Nina, Yngve, Rut, Karl-Erik, Elving, Karin och Greta. Tyko och Stig var inte födda. Gunnar, född 1911, dog, bara sju månader gammal.

Släktträffen systrarna fått till utgår från deras farfar och farmor Axel och Hanna Rinaldo, som bodde i Norrhult, Rumskulla och fick 14 barn mellan 1900 och 1926. En av dem, Ivar som var den tredje i ordningen, emigrerade till Amerika. Han var hemma och hälsade på en gång på 1930-talet. Efter det har han inte hörts av mer, enligt systrarna.

Deras pappa, Stig, var yngst av de 14 syskonen.

– När han föddes 1926 fick hans äldsta syskon barn samtidigt som farmor, så han blev farbror och morbror direkt och vi är ju yngst bland kusinerna, och många i nästa led är i vår ålder.

Det är 25 år sedan släkten senast samlades. I dag finns inget av de 14 syskonen kvar i livet och av de ursprungligen 47 kusinerna kom 17 till träffen i Södra Vi. Där fanns Rinaldosläktingar från 94 år ner till bara ett par veckor. Deltagare som åkt från Östersund i norr och från Lund och Helsingborg i söder.

undefined
Systrarna Åsa Höglund, Stockholm, och Marie Englund, Östersund, är barnbarn till Edit Rinaldo, som var näst äldst av de 14 syskonen Rinaldo som växte upp i Norrhult i Rumskulla i början av 1900-talet. "Våra föräldrar flyttade tidigt till Nacka, men pappa hade alltid kvar familjens sommarställe i Kvill. Så även om vi bor i Stoclholm och Östersund har vi en stark känsla av rötter här i Småland och Rumskulla", säger de.

I vimlet bland borden stöter vi på Åsa Höglund, som fotograferar sin syster med systerns två söner. Åsa och Marie är barnbarn till Edit Rinaldo, näst äldst av de 14 syskonen från Norrhult. 

De tycker det är fantastiskt att släkten samlas.

– Tänk dig, att i det här rummet är vi i princip släkt med alla, visst några är ingifta och så där, men det är ändå 170 personer som jag har anknytning till, säger Åsa Höglund och fortsätter:

– Du kan se det om du tittar på utseendet, många har det vi kallar "Rinaldo-utseendet". Jag har en del av de här mörka färgerna och vissa drag som man känner igen hos vissa, säger hon.

Kanske det hon beskriver kommer av det där obekräftade italienska ursprunget...

Äldst och yngst på Rinaldosläktens träff var Brita Sandberg, 94 år och Melvin Rinaldo, drygt två veckor gammal, i famnen på sin mamma Emelie Rinaldo som är barnbarns barn till Tyko Rinaldo som var ett av de 14 ursprungliga syskonen.
Äldst och yngst på Rinaldosläktens träff var Brita Sandberg, 94 år och Melvin Rinaldo, drygt två veckor gammal, i famnen på sin mamma Emelie Rinaldo som är barnbarns barn till Tyko Rinaldo som var ett av de 14 ursprungliga syskonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!