Efter campinglivet – det gör "Nossen-Bossen" idag

Han är elektrikern som blev entreprenör i turismbranschen. Den blyge pojken som blev pratglade "Nossen-Bossen". Vad gör Lars-Göran Johansson nu, när åren som camping-vd är över? ”Det blev ju inte riktigt som jag tänkt mig."

Tid för sofflocket. Lars-Göran Johansson kan varva ner efter 20 år i campingbranschen. "Det har gått i ett, från tidig morgon till sen kväll. Det är stora kontraster".

Tid för sofflocket. Lars-Göran Johansson kan varva ner efter 20 år i campingbranschen. "Det har gått i ett, från tidig morgon till sen kväll. Det är stora kontraster".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Familj2020-12-29 21:00

Orientering med veteranerna, häng med barnbarnen, styrelseuppdrag i Folkets Park-föreningen och planer på alla fester som han kan ordna när livet blir sådant att man kan fixa fester igen – jodå, han har att ta igen, Lars-Göran Johansson, efter nära 20 års campingföretagande där ”det gått i 120” hela tiden.

– Jag är sån som gärna vill fixa själv. Många campingar har anställda som sköter det praktiska. Jag tycker om att bygga och hålla på. Så visst har det varit fullt upp. Nu har jag betydligt mer tid och kan till och med ligga på sofflocket.

När han blev "Nossen-Bossen", vet han inte riktigt. Nu sitter det, nästan som en tatuering.

– Jag har det till och med i min mejladress. Kanske var det när jag fick lite mer självförtroende jag blev "bossen", jag är från början väldigt blyg. Det är det ingen som tror idag, men de som känner mig från förr vet att jag knappt vågade prata när jag gick i skolan.

undefined
Tid för sofflocket. Lars-Göran Johansson kan varva ner efter 20 år i campingbranschen. "Det har gått i ett, från tidig morgon till sen kväll. Det är stora kontraster".

Mer än soffliggande fyller luckorna i den tidigare späckade kalendern. I nya fixarföretaget ”De wer sa” (det ordnar sig, på lokal dialekt) får han nyttja sin bakgrund som elektriker och händig mångsysslare.

– Jag kan göra det väldigt enkelt för mig. Det jag vill göra tackar jag ja till. Det jag inte vill göra tackar jag nej till.

Han och en kompis köpte Vimmerby camping av kommunen år 2000. Efter några år drev han verksamheten själv och 2019 sålde han anläggningen. Däremellan två decenniers hårt arbete under den period besöksnäringen blev allt viktigare del av näringslivet i Vimmerby.

– Jag är stolt över utvecklingen. Vi gick från 50 till 230 bäddar, från 120 elplatser till 195. Allt blev bra, och jag kan inte vara mer än nöjd med de som tagit vid, de brinner för campingen som jag gjort. Förra året var jag kvar som stöd och jag sitter fortfarande i styrelsen. 

Sommaren 2020 skulle han resa i Sverige med husbilen och hälsa på kollegor han lärt känna under åren i branschen, han tänkte fira midsommar i Dalarna, åka norröver och bestiga Kebnekaise. Bli den turist han inte hunnit vara.

undefined
Vimmerby camping ligger naturskönt vid sjön Nossen. "I början trodde jag att alla campingar låg så här, typ. Men det var fel."

Så blev det inte. Corona stoppade inte bara planerna för första riktigt fria sommaren, pandemin grusade också den smidiga övergång han trodde hans efterträdare skulle få. Måndag i vecka 28 brukar det vara fullbokat på campingen vid sjön Nossen i turisttäta Vimmerby. I år, just den dagen, stod han på övre campingen med 130 platser. Han såg två husvagnar.

– Då kunde jag inte hålla tårarna borta. Det var så sorgligt att se. Det blev ju inte riktigt som jag tänkt mig. När jag väl kunde lägga av, så kom det här.

Saknar du campingen?

– Det ger mycket glädje, merparten av de man stöter på är positiva och de få som inte är det skulle inte bli nöjda om man så tog ner månen. Men man offrar en del också. Jag har mycket jag vill hinna med, inte minst familjen och mitt engagemang i orienteringsklubben.

Orienteringen har funnits i hans liv sedan han var barn. I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet var han en av flera framgångsrika orienterare i Vimmerby, med lagseger i Kolmårdskaveln 1979 som ett av de stoltare minnena.

– Orienteringen har format mig. Den har gett mig kompisar och jag tror det är därifrån jag fått min syn på företagande. Jag har varit van vid att saker ska göras med hjärtat, inte för vinning. Om det med tiden ger vinning är det bara en bonus.

2019 tog Hampus Thorstensson och Elisabeth Wolmeryd över Vimmerby camping. Lars-Göran Johansson sitter fortfarande i styrelsen.
2019 tog Hampus Thorstensson och Elisabeth Wolmeryd över Vimmerby camping. Lars-Göran Johansson sitter fortfarande i styrelsen.
Kort om "Nossen-Bossen"

Namn: Lars-Göran Johansson

Ålder: 62 år

Bor: Vimmerby

Gör: Lite allt möjligt. Driver företaget De wer sa AB. Drev Vimmerby camping 2000-2019.

Intressen: Orientering, numera mest MTB-orientering, gillar att ordna fester, sjunger gärna – fick fem sånglektioner i 60-årspresent av barnen. 

Familj: Tre barn, tre blodsbarnbarn och tre bonusbarnbarn.

Framtid: Ägna mig åt det som känns rätt i hjärtat. Nu har jag mer tid för det jag brinner för, bland annat orientering. Och givetvis nära och kära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!