Barnbarnet inspirerade Tommy att skriva

Tommy Svensson växte upp i Vimmerby. Hans karriär på Disney, Sony och Toyota tog honom över hela världen. Men ingen av de platser han besökt i jobbet har inspirerat honom som hans barnbarn Noah. Nu har han gett ut sin första barnbok.

Tommy Svensson tycker om att gå långa promenader med sin hund Inez, som även hon är med på ett hörn i böckerna.

Tommy Svensson tycker om att gå långa promenader med sin hund Inez, som även hon är med på ett hörn i böckerna.

Foto: Pella-Maria Petersson

Familj2023-12-03 12:00

Efter en lång och intensiv karriär har Tommy Svensson, numera bosatt i Linköping, på senare år börjat skriva skönlitterärt. Han är också en relativt nybliven farfar – något som givit honom inspiration till boken "Noah och spökträdet".

– Jag har hållit på med idén länge, tanken föddes ute på vårt sommarställe i Västervik. Jag och mitt barnbarn Noah har gjort massor av saker där. Vi har upptäckt både natur och djur. Så boken bygger på det Noah har sett och upplevt, och jag har verkligen försökt att sätta fingret på det. Precis som i boken så finns det ett spökträd där ute som vi gick till, och det ser verkligen ut som ett spökträd. Det har hål som en mun och ögon, och kvistar som sticker ut.

– Det har varit fantastiskt att se honom upptäcka världen. Det bara föddes bilder i mitt huvud när han var ute på sina upptäcktsfärder, och jag har ju tid nu att vara med honom och sen sätta mig ned och skriva.

undefined
Tommy Svensson, 59 år, har bott i Linköping sedan 1996, men föddes i Astrid Lindgrens Vimmerby på Saltåkegränd, inte långt från den berömda författarens barndomshem.

Hur var det att växa upp i Vimmerby? Var Astrid Lindgren en inspiration?

– Nja, men Vimmerby var en otrolig trygghet, liten stad, kompisarna bodde nära. Man lekte och grejade, trimmade mopeden när man blev äldre. Det var härligt där.

Tommy Svensson lämnade affärslivet bakom sig för att fokusera på sina egna intressen, men det har varit en spännande resa som har tagit många svängar.

– Jag har arbetat på jättemånga olika ställen, jag har varit ekonomichef på Disney, controller på Sony Music, personaldirektör på Toyota och jag har haft eget. När jag tittar tillbaka på det så känns det rätt skönt att jag aldrig blev fast på ett och samma ställe, utan har fått se människor och olika kulturer.

undefined
Tommy Svensson tycker om att gå långa promenader med sin hund Inez, som även hon är med på ett hörn i böckerna.

För att bryta sig loss från det krävande arbetslivet skapade Tommy en slags modell som han döpt till SOFT.

– Syftet med den är att finna Självständighet, Oberoende, Frihet och Tidsobundenhet. Återigen, jag har jobbat och rest väldigt mycket, suttit i massor möten, och jag har aldrig känt mig riktigt fri. Man har bara jagat pengar och en karriär. Jag ville bli fri och leva självständigt. För att anamma den här modellen måste man ju ha ekonomin för det, så jag har sparat så att jag ska kunna göra det och det har jag i stort sett lyckats med.

Tommy Svensson blev inspirerad att skapa SOFT efter att han läste Björn Natthiko Lindeblads självbiografi "Jag kan ha fel".

– Han kände väl också "vad gör jag" i sitt arbete, och jag kände mig så träffad av det han skrev. Sen hade han en helt annan resa, han bröt sig verkligen loss och blev en skogsmunk. Men han hjälpte mig att inse – och det här låter så klyschigt – vad som verkligen betyder nånting här i livet. Det är väl något som är lätt att säga när man är äldre, men den boken var verkligen en väckarklocka för mig.

undefined
Tommy Svensson har tänkt i många år på att skriva böcker, men tiden har aldrig funnits till.

Han planerar på att släppa fyra böcker till i en serie om Noah och hoppas på att det ska gå bra för den första boken.

– Ja planen är att släppa fyra böcker, och jag har manus för alla och förlaget vill ge ut dem. Sen vet man ju inte, om förlaget bara säljer ett exemplar så är de ju inte intresserade längre. Men jag har skrivit böckerna, om de kommer ut eller inte spelar inte så stor roll, huvudsaken är att jag har gjort det och kan läsa dem för Noah.

Utöver att skriva barnböcker har Tommy Svensson även arbetat på en spänningsroman.

– Den är lite hemlig, men jag kan säga att den utspelar sig i samma miljö som Noah-böckerna, och den är rätt lång. Jag har hållit på med den i snart tre år. 

Hunden Inez är också med i böckerna.
Hunden Inez är också med i böckerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!