Ekiperaren Yngve Kieninger har gått bort

Yngve Kieninger som i 30 år drev Tolfs i Gamleby centrum har avlidit. Han blev 91 år.

Yngve Kieninger i sin butik Tolfs herrekipering. Bilden är från år 2005.

Yngve Kieninger i sin butik Tolfs herrekipering. Bilden är från år 2005.

Foto: Hans Brandin/arkiv

Familj2020-03-04 10:00

Det var 1984 som Yngve Kieninger, tillsammans med hustrun Iris, tog över Tolfs herrekipering i Gamleby. En klädbutik med ett sortiment där herrar kunde bli ekiperade från topp till tå i de flesta av livets skeenden. Det fanns även en avdelning för damer.

– Så fort en kund steg in i butiken kunde Yngve säga vilken storlek som skulle passa. Det är många som säger att det är synd att vi inte kunde fortsätta, säger Iris. 

Paret höll dock igång butiken så långt som det var möjligt. I slutet av 2013 gick rörelsen över till en ny ägare. Då hade Yngve fyllt 85 år. 

– Vi tyckte att det var väldigt roligt att driva butik, kunderna var jättefina och de var inte bara från trakten. Vi hade kunder som var sommarboende och som skickade efter kläder från oss när de var hemma. 

Träning, dans och teater var några av Yngves fritidsintressen. Han åkte gärna skidor och under åren blev det sex Vasalopp. Yngve tränade regelbundet både löpning och styrka. I en artikel i Västerviks-Tidningen från 2014 visade han fem övningar med 200 repetitioner som han gjorde varje dag. Till reportern sa han att träning är viktigt, men det viktigaste här i livet är att vara glad. 

– Ja, han var en mycket positiv och trevlig person. Han tyckte om att prata och umgås. 

Yngve och Iris var flitiga dansare i Garpedansarna. Något som båda tyckte var stimulerande för både kropp och själ.

– Det var ett bra sätt för oss att hålla i gång och träffa folk. 

Teater var ett annat av Yngves intressen. Inte bara att beskåda utan även att skapa och utföra. I sin enmansföreställning "Tågluffaren" förvandlades den vanligtvis välklädde Yngve till en trashank, med munspel och en ryggsäck slarvigt slängd över axeln. Sommaren 2005 spelade Yngve karaktären Erik Lehmann i krönike- och folklustspelet "Ett bruksfolk" skriven av P-O Ilhammar.

Yngve växte upp i Olofström där han, på grund av att hans far blev sjuk, var tvungen att sluta skolan och börja bidra till familjens försörjning. När han var 20 år köpte han sin första butik. Den låg i Hässleholm och där inrättade han en herrekipering. Efter en tid köpte han ännu en butik, i Älmhult, och 1954 fick Yngve möjlighet att etablera sig i Överum för att slutligen, 1984, ta över den anrika Tolfs herrekipering i Gamleby. 

Yngve Kieninger sörjs, förutom av hustrun Iris, av barn, bonusbarn, barnbarn, bonusbarnbarn, och barnbarnsbarn samt släkt och vänner.  

Att spexa och skoja låg nära till hands för Yngve Kieninger.
Att spexa och skoja låg nära till hands för Yngve Kieninger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!