– Visst är det en utmaning, säger Elaine Sanches, men jag känner mig hedrad av att ens bli tillfrågad. Och visst är det en ära att få ta över efter Christel (Rüdiger) som var med och byggde upp kvinnojouren och har jobbat med den i 32 år.
– Men, fortsätte hon, vi har erfarna kvinnor i styrelsen, de har varit med i många år och tillsammans med våra nya medlemmar vill jag fortsätta att jobba med det Christel lämnat i mina händer.
En av de första målsättningarna är att få fler medlemmar, att få jouren att växa. I dag är de nio aktiva medlemmar, så det är ganska tätt mellan jourpassen. Speciellt som jouren håller igång dygnet runt, 365 dagar om året.
– Det kan hända när som helst, att polisen ringer eller om det är kvinnan själv som hör av sig och vill ha hjälp. Oftast för att komma bort ifrån en våldsam man.
Kvinnojouren har två lägenheter till sitt förfogande, en i Vimmerby och en Hultsfred. På dessa båda adresser kan man erbjuda behövande kvinnor ett skyddat boende i det akuta skedet.
– Adresserna är hemliga, säger Elaine Sanches, inte ens polisen får veta var de finns.
Elaine Sanches berättar att det ofta är snabba ryck som gäller, när någon hör av sig och söker skydd. Ibland hinner de få med sig det nödvändigaste, ibland inte.
– Ibland får de inte med sig barnen ens, säger hon.
Men stundtals hinner kvinnorna till och med få med sig hunden, katten eller något annat sällskapsdjur. Lägenheten i Vimmerby är öppen även för djuren.
– Ett djur kan vara väldigt viktigt, säger Elaine Sanches, det blir någon att tala med, någon att hålla om och som kan trösta.
Lägenheten i Hultsfred, däremot är djurfri för allergikernas skull.
Men det är inte bara i akuta lägen som behövande kvinnor kan få hjälp. Jouren kan dessutom ställa upp med myndighetskontakter.
– Vi kan också följa med till domstol, om kvinnorna vill, säger Elaine Sanches.
– Jag önskar att vi inte skulle behövas, säger Elaine Sanches, att allt våldet inte skulle finnas. Men det minskar inte, därför är det viktigt att kvinnojouren finns.
Men vad kan man göra för att få bort mäns våld mot kvinnor?
– Det gäller att börja redan tidigt, med pojkarna, säger Elaine Sanches, och vara uppmärksam på hur de tycker och pratar om tjejer. Redan där ska man gripa in, och inte förklara bort det med pojkars hårdhänta lekar. När de sedan växer och kommer upp i tonåren gäller det att fortsätta, inte förklara bort det med att tonåren är svåra år. För får våldet fortsätta blir det snart ok att slå kvinnor.
– Men vi ska inte glömma att även män behöver hjälp, fortsätter hon. Hjälp att förstå att det inte är okej med våld
Elaine Sanches kommer ursprungligen från Sao Paulo i Brasilien och kom till Sverige för 29 år sedan och hamnade först i Mörlunda.
– Jag kom hit för kärlekens skull, säger hon, och nu älskar jag Sverige också. Jag vill bidra med det jag kan för att våldsutsatta kvinnor ska kunna lämna våldsamma förhållanden.
Speciellt kanske Mörlunda. Elaine Sanches minns upplevelsen med konstrasten från Sao Paulo med 23 miljoner invånare mot Mörlunda.
Det är skillnad på Lillesjö och Copa Cabana...
– Jag hade aldrig sett ett så litet samhälle, säger hon, det var ett litet gulligt samhälle. Jag minns speciellt första midsommaren i Sverige. Med blommor i håret, äta sill och dricka snaps. Något sådant hade jag inte upplevt tidigare.