Elaines brokiga väg från Brasilien till Hultsfred

Elaine Sanches planerade aldrig att lämna hemlandet Brasilien. Men livets förunderliga vägar förde henne till Mörlunda och sedan till Hultsfred, där hon sen två år är verksamhetschef för Hultsfred Vimmerby Kvinnojour.

För Elaine Sanches betyder familjen och gemenskap jättemycket. Hon drömde om många barn, men säger att hennes son har lika många goda egenskaper som fyra barn hade haft.

För Elaine Sanches betyder familjen och gemenskap jättemycket. Hon drömde om många barn, men säger att hennes son har lika många goda egenskaper som fyra barn hade haft.

Foto: Anders J Andersson

Familj2023-11-18 06:00

Kompisgänget brukade prata om att de skulle lämna São Paulo eller till och med Brasilien. Men det var inget Elaine Sanches funderade på. Hon trivdes bra i hembygden, om nu en storstad och förorter med 22 miljoner invånare kan kallas det, med familj och vänner på nära håll.

Men livet tog henne till Europa. Hemma hade hon redan från tolv års ålder haft olika jobb som tillverkare av portmonnäer och badkläder. Hon hade också varit receptionist hos en tandläkare, ekonomiansvarig i sin bror Sydneys kedja av frisörsalonger, pr-ansvarig på mannekängfirma, mannekäng, språklärare och mäklare.

Alla jobb fixade hon själv genom att knalla in och fråga.

undefined
För Elaine Sanches betyder familjen och gemenskap jättemycket. Hon drömde om många barn, men säger att hennes son har lika många goda egenskaper som fyra barn hade haft.

Till slut hade Elaine Sanches lyckats sparat ihop en slant. En dag tipsade en manlig vän henne om att han hade en väninna från Kap Verde, som sökte kompanjon till sin lilla mäklarfirma i Portugal.

Elaine Sanches var 21 år och tyckte det lät spännande och flyttade till Lissabon och investerade i kvinnans mäklarfirma. De skrev inga avtal, vilket skulle visa sig vara ödesdigert.

– Jag var väldigt ung och naiv och en dag när jag kom till kontoret hade min kompanjon flyttat och jag hade en nyckel som inte passade längre. Inget var i mitt namn och jag hade ganska mycket pengar investerade, berättar hon.

Hon hade blivit lurad på vartenda öre och har aldrig någonsin sett kvinnan sedan dess.

undefined
Sedan två år är Elaine Sanches verksamhetschef för Hultsfred Vimmerby Kvinnojour.

Livet gick vidare. Hon flyttade till Italien och bodde tillsammans med sin första pojkvän. Så småningom drog hon till Madrid för att lära sig spanska. Farfar hade rötter i Kuba.

När hon skulle åka tillbaka till Brasilien fick hon ett erbjudande att jobba i Rotterdam i Nederländerna. Hon tänkte att det kunde vara ett sätt att tjäna ihop lite pengar. Planen var tre månader – men det blev fem år.

Elaine, som älskar att sjunga och dansa, jobbade med en brasiliansk samba-grupp, som uppträdde med afro- och latinamerikansk dans. De uppträdde på stora båtar som åkte runt mellan europeiska städer.

Till slut blev det dags att återvända till hemlandet. Hon tog bara en vända till Sverige och Strängnäs för att säga farväl till en svensk familj som hon träffat under sitt arbete på båtarna. Elaine Sanches räknade inte med att återvända mer till Europa.

Vännerna och hon gick ut på krogen i Strängnäs och dansade. Där träffade Elaine en svensk FN-soldat, Mats Larsson, som skulle till Bosnien. Och för att göra en lång historia kort så kom han så småningom och hälsade på i São Paulo. En tvåveckorsresa blev till sex månader och de hann bli ett par under tiden.

undefined
Elaine Sanches menar att det finns en oroande trend att det digitala våldet ökar bland ungdomar.

De hade bestämt sig för att bo i Brasilien. Men efter ett besök och midsommarfirande i Mörlunda blev de kvar i Sverige. Hon tyckte det var så vackert och människor var så vänliga. Så småningom fick de sonen Thiago, ett brasilianskt namn som betyder Jakob.

– Lilla Mörlunda var fantastiskt och jag fick så mycket kärlek. Mats föräldrar och kompisar var fantastiska mot mig, berättar Elaine Sanches.

Efter många år tog relationen slut. Hon valde då att bli kvar i Sverige. Hon kunde inte ta sonen ifrån sin far eftersom hon tycker Mats är en fantastisk pappa. Hon kunde heller inte lämna sin son.

Nu bor hon i Hultsfred med sin nye man Mattias Jacobsson, som hon träffade sju år efter separationen.

Sonen är 23 år och nybliven sambo. Elaine fick inte fyra barn, som hon drömde om som liten, men tycker sonen har lika många goda egenskaper som fyra barn hade haft tillsammans.

Med stolthet berättar hon att sonen inför kompisar och flickvän kan säga att han älskar henne, på portugisiska. Det betyder mycket för henne.

undefined
Elaine Sanches beskriver sin klädstil som en tar-vad-hon-känner-för-stil. Sättet att klä och smycka sig har sina rötter i den brasilianska vardagen, där de flesta klär sig fint på jobbet. "När jag kom till Sverige och jobbade som vårdbiträde och kom fint klädd frågade mina kollegor om jag skulle på fest", berättar hon.

Hennes klädstil, som kan väcka uppmärksamhet, beskriver hon som en vad-hon-känner-för.

– I Brasilien klär vi oss väldigt väl när vi ska till jobbet. Det spelar ingen roll om du ska städa nånstans eller är vd. När jag kom till Sverige och jobbade som vårdbiträde och kom fint klädd frågade mina kollegor om jag skulle på fest, berättar hon.

Sedan 2022 arbetar hon som verksamhetschef på Hultsfred Vimmerby Kvinnojour.

Kan man se vilka de våldsamma är?

– Nej det finns inga profiler. En våldsam person, man eller kvinna så klart, är en sorts psykopat. Det kan vara din granne, din chef, din kollega eller bästa kompis.

I det nuvarande jobbet får hon se några av de värsta baksidorna av Sverige. Kanske underlättar det då att ha upplevt så mycket under sitt liv och samtidigt bottna i kärlek, som är det ord hon oftast använder under intervjun.

undefined
Elaine Sanches pratar ofta om kärlek och närhet. Sonen betyder mycket, liksom sambon, släkten i Brasilien och hennes fyra katter.
När Elaine Sanches tunerade på båtar i Europa fick gruppen uppträda i tysk TV. Här är en bild på henne vid det tillfället.
När Elaine Sanches tunerade på båtar i Europa fick gruppen uppträda i tysk TV. Här är en bild på henne vid det tillfället.
Personligt

Elaine Sanches

Född: I São Paulo.

Bor: I Hultsfred, i Sverige sedan 1995.

Gör: Verksamhetschef Hultsfred Vimmerby Kvinnojour, ingår i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, kassör i Roks. Ersättare i fullmäktige för (S) sedan oktober.

Familj: Sambo med musikläraren Mattias Jacobsson, sonen Thiago Larsson från ett tidigare förhållande. Fyra katter.

Talar: Portugisiska, engelska, italienska, spanska, nederländska och svenska. Medförfattare i tre poesiböcker på portugisiska

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!