Konstnärssjälen Elin broderade under förlossningen

"Medan jag satt och väntade på värkarna kunde jag lika gärna brodera." 26-åriga Elin Samuelsson är textilkonstnär baserad i Vimmerby. När hon skulle föda sitt andra barn var det självklart att ta med broderiet till förlossningen.

Textilkonstnär Elin Samuelsson har en passion för broderi. När hon skulle föda sitt andra barn tog hon med sig broderiet till förlossningen. "Ofta är det ett lugn att brodera. Man kan sitta och fundera på livet. Ibland lyssnar jag på en podd, eller kollar på film. Det är som en avslappning", säger hon.

Textilkonstnär Elin Samuelsson har en passion för broderi. När hon skulle föda sitt andra barn tog hon med sig broderiet till förlossningen. "Ofta är det ett lugn att brodera. Man kan sitta och fundera på livet. Ibland lyssnar jag på en podd, eller kollar på film. Det är som en avslappning", säger hon.

Foto: Privat

Familj2023-01-28 09:00

Jollrande bäbisljud hörs genom telefonen när Elin Samuelsson svarar från hemmet i centrala Vimmerby. 

– Jag la precis den stora, så du ringde i lagom tid, säger hon och skrattar. 

undefined
"Hur långt tid beror helt på hur stort broderiet är och hur detaljrikt. Den jag broderade på förlossningen tog kanske 1-2 veckor totalt, om man räknar ihop all tid. De mindre tar kanske 2-3 dagar", berättar Elin Samuelsson. På bilden broderar hon med sin nyfödda son Helmer bredvid sig.

Penny är 1,5 år och i famnen har hon några veckor gamla Helmer. Han föddes i mitten av december på förlossningen i Västervik. En förlossning som Elin Samuelsson spenderade till stora delar broderandes. 

– Jag har ett företag där jag broderar personliga tygmärken. Jag fick en beställning strax innan beräknat datum, berättar hon.

Hennes första barn, Penny, kom 16 dagar sent. Så tid trodde Elin att det skulle finnas. Men så länge ville inte Helmer vänta. 

– När vi väl åkte in kände jag att det var något på gång men att det inte var bråttom. Så jag tänkte att jag tar med mig broderiet. Det är så långsamt att bara sitta där och vänta. Man får inte ha telefoner på eftersom det kan störa maskiner så jag satte på lite radio och broderade. För mig är det avkopplande, det blir ett inre lugn. 

undefined
Till Vimmerby flyttade Elin Samuelsson för några år sedan på grund av kärleken. "Jag gillar att bo här. Jag klarar inte stressen i storstäderna. Sedan kanske det finns möjlighet att vara med på fler marknader, ha produkter i fler butiker och marknadsföra sig bättre där. Men jag har aldrig provat att driva företag i en större stad så jag vet inte", säger hon. På ena bilden har hon på sig en regnkappa hon gjort själv och på den andra har hon gjort broderiet.

2018 skapade Elin företaget Elinpastell. Det var under tiden som hon gick utbildningen Textil-kropp-rum på Göteborgs universitet. Men att broderi skulle bli hennes grej var inget hon trodde då. 

– Det var verkligen inte självklart. När jag startade företaget började jobbade jag med att sy hundkläder, främst regnkläder. Min syster hade nakenhundar så jag sydde till dem. Sedan tänkte jag att det här vore kul att ta måttbeställda hundkläder. Jag upplevde att de kläder som fanns att köpa antingen var för långa eller för korta. Så jag tyckte att det fanns ett behov. 

undefined
När Elin Samuelsson startade sitt företag Elinpastell 2018 började hon med att sy hundkläder.

Men intresset för hundkläder höll inte i sig. Hon tröttnade och upptäckte då istället broderi. 

– När jag tidigare tänkt på broderi har jag alltid tänkt på korsstygn, och gamla tanter som broderar tomtar. Men jag upptäckte att det går att göra så mycket mer. Det finns många olika stygn. Sedan kan man göra som jag gör, lite hejvilt. Man gör en kontur och sedan fyller man i. Det är som att måla i en målarbok fast med garn. När jag upptäckte det kom det fram en jättestor värld.

undefined
”De flesta som beställer är lite varstans ifrån i Sverige. Här i närheten är det mest vänner och släkt som beställt”, berättar Elin Samuelsson.

Idén föddes om att skapa personliga broderier. 

– Det är kul att kunna göra något som är så personligt och som betyder något speciellt för personen. Något som man sedan kan sätta på till exempel sin jacka eller väska. Sedan är broderiet också väldigt smidigt. Håller du på med hundkläder måste du ha både symaskin och ett bord att klippa på. Det är mer projekt. Men broderi kan du ta med dig överallt. På bussen, i bilen eller ja...till förlossningen, säger hon och skrattar. 

Genom telefonen hörs ett gällt skrik. Att hitta tid till broderiet och samtidigt vara mamma åt två små barn menar Elin är en utmaning. 

– Det är lite svårare nu när jag har två. Första gången jag var mammaledig kunde Penny vara med mig i ateljén. När hon var liten låg hon mest och tittade på mig, nu skulle hon bara riva ateljén. Den här lilla pojken är inte heller lika lugn. Han skriker mest när han är vaken. Så jag får brodera när de sover, eller på kvällen. Det är då tiden finns.

undefined
"Broderi är så smidigt för man kan ta med sig det var som helst", säger Elin Samuelsson.

Innan Elin gick på mammaledighet jobbade hon som vikarie på fritids i Vimmerby. Sedan hon flyttade hit för kärleken för några år sedan har hon också jobbat inom omsorgen. Men målsättningen är att så småningom kunna ägna sig åt broderiet på heltid. 

– Det är ett långsamt uppbyggande av företaget. Det tar tid att marknadsföra sig och hitta rätt kundkrets. Många tänker att garn inte kan kosta så mycket. Men tänker inte på att det är hantverket i sig man betalar för också. Tiden som jag spenderar och allt mitt studerande. Jag har också tagit CSN-lån för att lära mig alla de tekniker jag nu kan. 

undefined
Att driva företag med inriktning textilkonst menar Elin Samuelsson är utmanande. "Det är lite segt. Jag försöker vara med på marknader och visa upp mig online och på sociala medier. Det är många som säger; vad fint, häftigt och kul. De berättar att de ska höra av sig men det är sällan det händer. Det svårt att hitta folk som vill köpa för ett okej pris", berättar hon.

Vad hoppas du på med framtiden?

– Att få så mycket beställningar att jag kan jobba med detta på heltid. Kanske ha några produkter i någon lokal butik och visa upp mig mer i stan. Det hade varit roligt. Jag har också haft lite funderingar på att starta upp broderikvällar på något café. Så att likasinnade kan träffas någon dag i veckan och sitta och sticka, virka eller brodera ihop. Det vore jättemysigt. 

Inom en närmare framtid är Elin också på gång med en utställning på Vimmerby bibliotek.

– Det blir under april. Det är skulpterade svampar jag har gjort i skumgummi och som är inspirerade av mina broderier.

undefined
"Det vore jättekul att jobba med det egna på heltid. Jag gör inte bara broderier utan har utställningar ibland och har hållit kurser. Det finns så mycket att göra inom konstnärskap, det är så brett", säger Elin Samuelsson. Här är hon med på en utställning på Astrid Lindgrens Näs. I april blir det utställning på Vimmerby bibliotek.
Elin Samuelsson när hon jobbar på ett större självporträtt i ateljén hemma i Vimmerby.
Elin Samuelsson när hon jobbar på ett större självporträtt i ateljén hemma i Vimmerby.
Personligt

Elin Samuelsson

Ålder: 26

Familj: Barnen Penny och Helmer. Sambon Sergio Jaensson.

Bor: I Vimmerby. Uppväxt i Linköping.

Utbildning: Göteborgs universitet, Textil-kropp-rum. Stenebyskolans konst och kulturutbildning, Kläder och Textil. Hagströmska Gymnasiet, Mode-Design.

Gör: Driver företaget Elinpastell. Har arbetat som vikarie inom omsorgen i Vimmerby kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!