Emma avlar fram kontroversiella pudelblandningar

En dansk-svensk gårdshund. Det var Emma Karlssons första egna hund. Med den fick hon sin första valpkull vid 22 års ålder och därmed föddes, förutom valpar, även intresset för avel.

35-åriga Emma Karlsson har nyligen startat sitt nya företag Gullvivans gyllene jyckar AB, genom vilket hon kommer driva hunduppfödning av pudelblandningar.

35-åriga Emma Karlsson har nyligen startat sitt nya företag Gullvivans gyllene jyckar AB, genom vilket hon kommer driva hunduppfödning av pudelblandningar.

Foto: Victoria Essenholm

Familj2022-07-14 18:03

Emma är uppvuxen i Loftahammar och flyttade till Västervik i samband med att hon började gymnasiet. Hon hamnade i Gamleby först när hon och hennes sambo Linus letade hus och hittade det perfekta hemmet på Gullvivevägen.

Där bor paret än idag tillsammans med tre barn och fyra hundar. De sistnämnda utgörs av deras jaktgolden Nova, toypudel Teddy, irländska setter Luna och goldendoodle Belize.

undefined
Här kommer lilla Teddy farandes!

För drygt fyra år sedan parade Emma sin jaktgolden Nova med en storpudel, vilket genererade goldendoodle-valpar.

Emma har också tagit valpar på sin irländska setter Luna med en annan storpudel, och av den parningen blev det så kallade irishdoodle-valpar.

– Vad jag vet så finns det ingen annan i Sverige som föder upp samma sorts hund, alltså korsningen mellan irländsk setter och storpudel, säger hon.

Den sorten är i stället desto mer vanlig i USA, där alla sorters pudelblandningar är populära, enligt Emma.

undefined
Det bästa som finns är att bli kliad på magen, tycker Emmas goldendoodle Belize.

Fast Emmas liv kantas inte bara blöta hundpussar.

En på 10 000 föds med bindvävssjukdomen EDS, och hon är en av dem.

Besvären började visa sig i 13-årsåldern och har blivit värre med åren. Det medför värk i hela kroppen och trötthet, vilket gör att hon inte kan arbeta som vanligt.

I stället ägnar Emma stora delar av sin vardag till hundarna.

– De har blivit som min räddning. I och med att jag inte har ett jobb att gå till så umgås jag med dem i stället, säger hon.

– Dagarna när jag mår bättre är vi ute mycket och tränar tillsammans, och när jag mår sämre kan vi vila hela dagen, utan att de klättrar på väggarna.

Utöver all den här aktiveringen bedriver Emma alltså småskalig hunduppfödning genom sitt nystartade aktiebolag "Gullvivans gyllene jyckar AB".

– Det kommer inte bli någon valpfabrik, utan det kommer bli en eller max två kullar om året.

undefined
Hennes irländska setter Luna flyger fram över trädgården.

Det är svårt att sätta ett generellt inköpspris på hundar i Sverige. Inte heller har Svenska kennelklubben några rekommenderade priser på vad olika hundraser borde kosta, då det råder fri prissättning.

Vad som däremot går att konstatera är att pudelblandningar ligger mycket högt i inköpspris.

En goldendoodle-valp från Emmas kennel kostar 38 000 kronor och en irishdoodle-valp 36 000 kronor.

– Att jag tar ett par tusenlappar mindre för irishdoodle-valparna beror på att jag inte riktigt vet hur högt intresset kommer vara, eftersom det är en relativt ovanlig blandras här i Sverige, säger hon.

undefined
Gänget stannar till och bjuder på en bild...
undefined
... sen snabbt iväg igen!

Anser du att det höga valppriset för pudelblandningar är motiverat rent generellt?

– Nej egentligen inte, men det är efterfrågan som styr. Om valparna skulle säljas för ett lägre pris, typ 20 000 kronor, finns risken att den nya ägaren säljer iväg valpen till ett högre pris för att tjäna pengar, säger Emma.

– När jag först hörde om priset på dessa pudelblandningar tyckte jag det lät helgalet, men jag är jättestolt över min uppfödning och skulle inte vilja lägga mig lägre än någon annan.

undefined
Det gäller att samsas om skuggan när solen gassar.

Att ägna sig åt uppfödning av blandraser är inte helt okontroversiellt.

Motståndare på internet skriver bland annat att exempelvis dessa populära pudelblandningar är "en skadlig trend som förstör de traditionella raserna" och att osäkerheten är större sett till ärftliga sjukdomar vid köp av en blandras.

Genom åren har Emma tvingats motta flera otrevliga meddelanden i sociala medier.

Vad säger du om den här kritiken?

– Folk får ha sina åsikter, men jag gör aldrig skillnad på hund och hund. Blandrashundar kan bli minst lika fina som renrasiga, säger Emma.

Inte ovanligt är att uppfödare till renrasiga hundar hör av sig med glåpord.

– Men jag tar i stället åt mig av all den kärlek som jag får av mina valpköpare och andra i min närhet.

undefined
Förutom hundarna sysslar Emma också med att skapa dekorationer i betong.

Hur arbetar du för att trots allt erbjuda dina valpköpare trygghet?

– Även om jag inte får registrera mina valpar hos Svenska kennelklubben så följer jag ändå samma checklista som de rekommenderar. Jag genomför hälsoundersökningar, vilka kan följas och kontrolleras i pappersform, säger Emma.

– Dessutom föds valparna i hemmamiljö med ständig uppsyn. De kommer tidigt i kontakt med människor och andra hundar, och utsätts för olika sorters ljud.

undefined
35-åriga Emma Karlsson har nyligen startat sitt nya företag Gullvivans gyllene jyckar AB, genom vilket hon kommer driva hunduppfödning av pudelblandningar.

Emma har också referenser i form av tidigare valpköpare.

– När valparna flyttar härifrån säger jag aldrig "hej då", utan "vi ses snart igen", säger hon.

För det är där, när hundarna åker iväg, som det riktiga jobbet börjar med att stötta och upprätthålla kontakten med valpköparna.

Personligt

Emma Karlsson

Ålder: 35.

Familj: Sambon Linus och deras dotter Celine, 5 år. Hon har också sönerna Elias, 14 år, och Linus, 12 år, från ett tidigare förhållande.

Bor: I hus i Gamleby.

Gör: Driver företaget Gullvivans gyllene jyckar med hunduppfödning och tillverkning av betongfigurer.

Framtidsdrömmar: Fortsätta arbeta och träna med hundar. Kunna erbjuda hjälp och stöd till andra hundägare.

Följ Emmas kennel på Instagram – @gullvivansgyllenejyckar och hennes betong-konto – @emmasalsteribetong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!