En kreativ Saga värd att följa

För drygt två år sedan startade den lokala konstnären Saga Melbacke Rosén, 19, kontot ”juni.artist”. Idag imponerar hon tiotusentals följare på Instagram med sin digitala konst.

Saga Melbacke Rosén är den lokala konstnären som exponerar sin digitala konst för tiotusentals följare på Instagram.

Saga Melbacke Rosén är den lokala konstnären som exponerar sin digitala konst för tiotusentals följare på Instagram.

Foto: Victoria Essenholm

Familj2020-06-27 10:00

Grova ytor, skarpa kanter och skiftande mönster. På väggarna i det lilla kontorsrummet hänger målningar med varierande texturer. Somliga konstverk har Saga skapat själv, andra är från konstnärer som inspirerar henne. Till höger om dörröppningen har det givits plats för Saga att arbeta och mittemot står ett bastant skrivbord tillhörande hennes mamma.

Vid Sagas sittplats råder organiserat kaos med flera olika målningsverktyg i en enda röra. Längst med bordskanten står en målning i traditionell stil på ett staffli. Tavlan föreställer en man porträtterad i palettens varmaste färger. Även om Saga vanligtvis målar digitalt, så syns det tydligt att konstverket är skapat av henne.

– Jag får ofta kommentarer från mina följare om att de gillar att min stil är lite mer “rough”, säger Saga.

På en iPad öppnar Saga upp applikationen “Procreate” som hon använder när hon målar. För den oerfarne kan programmet likställas med en labyrint, men för henne är det enkelt att orientera sig bland funktionerna. Det syns tydligt att hon har gjort det här förut.

– Om det går snabbt tar en målning runt tre timmar, men beroende på hur mycket jag zoomar in och väljer att fokusera på detaljer kan det ta mycket längre tid, säger Saga.

För att demonstrera hur det kan se ut när hon skapar sina konstverk letar Saga fram en ofärdig bild som hon börjar arbeta med. Med precision stryker hon sin digitala penna över skärmen. Lätta drag skapar skarpa linjer. Som åskådare är det lätt att förtrollas av den kreativitet som flödar.

Med digital konst försvinner alla begränsningar. Istället skapas möjligheter som gör att konstnären kan lyfta sina målningar till nya höjder. Det är inte några färger som behöver torka och inget material som tar slut. Att det med en enkel knapptryckning går att ångra handlingar är också till den digitala konstens fördel.

– När jag målar digitalt blir jag samtidigt bättre på traditionellt konst, eftersom grundkunskaperna är detsamma, säger Saga.

Målningen har alltid varit en stor del av Sagas liv, men det var först när hon fann digital konst som hon tog sitt artisteri till nästa nivå. I januari 2018 startade Saga Instagramkontot “juni.artist” som en rolig grej. Nu, drygt två år senare är hennes plattform större än vad hon någonsin vågat drömma om.

– Det är ashäftigt att det finns så många som tycker det jag gör är värt att följa, säger Saga.

Att scrolla i hennes flöde är som att följa med på en färgsprakande resa. Bilder varvas med kortare filmklipp som visar skapandeprocessen i dess råaste form. Motiven på nästintill alla konstverk är kvinnor i alla möjliga former.

– Personligen tycker jag det är roligast att måla ansikten, säger Saga.

Fastän följare, kommentarer och gilla-markeringen aldrig har varit drivkraften ger det trots allt lite motivation till att fortsätta måla. Den respons som Saga får från publiken blir som ett kvitto på att det hon gör är bra. Det hjälper henne i arbetet att utveckla sin konst ytterligare. 

Under användarnamnet “juni.artist” publicerar Saga sina målningar och säljer såväl egna penslar som egendesignade tröjor. Med sina konstverk har hon deltagit på utställningar, men också givits möjligheten att delta som en av konstnärerna under BANK! Street Art Festival som ägde rum under sommaren 2019 i Västervik.

– Det gav mig möjligheten att visa upp min konst för en bredare publik, säger Saga.

BANK! Street Art Festival är ett evenemang som lockar gatukonstnärer från jordens alla hörn. Inom loppet av en vecka förvandlades dystra fasader och sunkiga elskåp till rena mästerverk. Som deltagare var Saga en av flera konstnärer som förgyllde Västerviks stadskärna med färg. 

– Det var så roligt! Och så stressigt! Jag sköt upp förberedelserna till sista stund, säger Saga.

Som inför BANK! Street Art Festival är framförhållningen inte den bästa när det nalkas utställning. Dagarna innan Saga ska ställa ut sina konstverk är ofta hektiska och det gäller för henne att reda ut allt i tid. Lyckligtvis brukar det hela lösa sig till sist.

– Den direkta responsen från åskådarna är det absolut bästa med att visa konsten i verkligheten, säger Saga.

Ett problem som Saga har haft sedan hon började publicera sina konstverk på Instagram är att personer använder hennes bilder både för privat bruk och i kommersiellt syfte utan tillåtelse. Saga har copyright på alla sina bilder och skriver dessutom sin signatur på allt hon publicerar.

Copyright är en markering som ska skydda konstnärligt skapande. Enligt Riksarkivet får ett verk som regel inte användas utan upphovsmannens tillstånd. En av grundtankarna med upphovsrätten är att konstnären ska få ersättning för sitt arbete.

Trots detta finns det människor som bryter mot upphovsrättslagen och tjänar pengar på Sagas konstverk. Senast för några veckor sedan konfronterade Saga en man som hade använt sig av hennes bilder i ett omslag till en webbserie.

– Det är många som tar sig friheten och tänker att allt är gratis på internet. Alla förstår inte att det här är något som skadar konstnären, säger Saga. 

Att människor trycker Sagas konst på tröjor och säljer vidare är ytterligare ett bekymmer hon har tvingats handskas med. Först var problematiken något som gick henne på nerverna. Nu är hon införstådd med att sådant här kommer ske så länge hon väljer att publicera bilder i sociala medier.

Den stora fördelen med digital konst är just att det är gränslöst. Oändliga färgkombinationer, obegränsade tillgångar och otroligt stor utvecklingspotential. Att experimentera med den egna stilen och förbättra sin konst är därför något som Saga verkligen kommer fokusera på. 

– Det hade varit synd att inte ta tillvara på möjligheterna som finns, säger Saga. 

Att marknadsföra sig själv är viktigt för att lyckas med att visa sin konst mer i den verkliga världen. När Saga startade sitt Instagramkonto var hon först varsam med att avslöja sin identitet. Tidigare exponerade hon enbart sin konst, men det är ett mönster som hon nu vill bryta.

– Jag vill börja visa mer vem jag är på riktigt, säger Saga.  

Det är snart ett år sedan Saga sprang ut genom dörrarna på Västerviks Gymnasium för sista gången och idag arbetar hon inom hemtjänsten. Planen är att i framtiden studera konst, men fram till dess vill Saga njuta av ungdomens lyckliga dagar.

Att Saga målar traditionellt hör inte till vanligheten.
Att Saga målar traditionellt hör inte till vanligheten.
Personligt

Saga Melbacke Rosén

Ålder: 19 år.

Bor: I Västervik. 

Jobbar: Inom hemtjänsten.

Passion: Konst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!