En mångsysslare har gått ur tiden

Åke Blomstrand har gått bort i en ålder av 82 år. Många känner honom som lärare, politiker eller kanske som prisbelönt skytt.

För fyra år sedan slog Åke Blomstrand ett slag för klassiska brädspel, i samband med en artikel om att brädspel var på frammarsch hos unga.

För fyra år sedan slog Åke Blomstrand ett slag för klassiska brädspel, i samband med en artikel om att brädspel var på frammarsch hos unga.

Foto: Ulrik Alvarsson

Familj2020-04-01 10:00

Gör man en slagning i VT:s arkiv på "Åke Blomstrand" så är det en mångfasetterad bild som träder fram.

  Moderat politiker som var aktiv i kommunen och landstinget.

  Sportskytt som 1974 fick Västerviks-tidningens utmärkelse VT-guldet.

  Lärare, först på högstadiet i Överum senare på folkhögskolan i Gamleby.

I en intervju med VT:s tidigare reporter Hans Brandin 2011 sa Åke Blomstrand att han var östgöte i själ och hjärta. Han växte upp i Finspång, men familjen flyttade senare till Nora. 

– Hans pappa var järnvägsingenjör. Finspång och Nora var järnvägsknutar vid den tiden, berättar dottern Ida Maddison.

1961 kom Åke Blomstrand till Överum för ett jobb som kemi- och biologilärare.

– Då var samhället på topp, berättade han i intervjun.

Han blev omgående aktiv i kommunpolitiken för dåvarande högerpartiet. En aktuell fråga var att eventuellt bygga en ny simhall i Överum. Den blev aldrig av. Istället investerade man i äldreboendet Ekhamra. 

Åke Blomstrand fortsatte med politiken även efter kommunsammanslagningen. För Moderaterna har han bland annat suttit i socialnämnden, landstingsfullmäktige och i styrelsen för Västerviks Bostads AB. Han var aktiv fram till en bit efter millennieskiftet.

Vi stöter också på Åke Blomstrands namn i en intervju med May-Lis Loftås. I början av 70-talet var hon skolsköterska i Överum. May-Lis Loftås hade förstått att det fanns ett kunskapsglapp: Ungdomar som var sexuellt aktiva utan att ha fått någon bra sexualundervisning.  Tillsammans med Åke Blomstrand började hon, till några av lokalpolitikernas fasa, ge skoleleverna upplysning.

Det fanns utrymme för annat än skolan och politiken i Åke Blomstrands liv. Han var en aktiv och framgångsrik sportskytt. Största framgångarna var två SM-guld i kpist från 1974 och 1982.

Skyttemedaljerna och jobbet som biologilärare var två sidor av samma mynt.

– Han hade ett naturintresse, och var väldigt intresserad av jakt, berättar dottern Ida Maddison.

Genom åren har han även haft engagemang i kyrkan och i hembygdsföreningen.

Som om det inte var nog så stöter vi också på honom i rollen som dykare i en tidningsartikel. 1956 störtade ett stridsflygplan av modellen "flygande tunnan" i sjön Rummen. En fabrikör i Odensvi köpte på 1970-talet planet i befintligt skick på sjöbotten av flygvapnet. Han vände sig till Åke Blomstrand som hade dykarcertifikat. Syftet var att bärga så mycket skrot som möjligt. Frågan var bara exakt var i sjön som planet fanns. Åke började intervjua ögonvittnen som fortfarande mindes händelsen.

– Varje person jag talade med pekade på den plats där de trodde att planet slog i vattenytan. Varje uppgift blev ett streck på min karta. Där alla streck sammanstrålade dök jag och där fanns vrakdelarna, berättar han i tidningsintervjun.

Händelsen fick ett snöpligt slut. Dykandet gav Åke en lunginflammation, och sedan blev det inte så mycket skrot bärgat.

Däremot hjälpte han återkommande Överums bruk med att ta upp sjunktimmer från sjön Såduggen.

På det personliga planet berättar dottern Ida Maddison om en rolig och närvarande pappa, trots alla uppdrag och fritidsintressen.

– Jag minns hur han satt och läste böcker för mig på morgonen innan det var dags att gå till skolan, och hur han fortsatte att läsa på kvällen. På somrarna var han ledig, och då fiskade vi bland annat kräftor tillsammans.

Åke Blomstrand sörjs närmast av fyra vuxna barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!