Evelinas upptäckt banar väg för snabbare sårläkning

Vimmerbytjejen Evelina Vågesjö är vd för life scienceföretaget Ilya Pharma, där man utvecklar läkemedel för snabbare sårläkning. På sikt kan läkemedlet få stor betydelse för sjukvården och för patienter med svårläkta sår.
Vimmerbytjejen Evelina Vågesjö är vd för life scienceföretaget Ilya Pharma, där man utvecklar läkemedel för snabbare sårläkning. På sikt kan läkemedlet få stor betydelse för sjukvården och för patienter med svårläkta sår.

Det startade som ett doktorandprojekt. Nu är Vimmerbybördiga Evelina Vågesjö vd för ett växande life science-företag som utvecklar läkemedel för snabbare läkning av sår i hud och slemhinnor. "Jag drivs av att göra något som kan komma människor till nytta."

Familj 16 mars 2021 19:00

Vi ses på zoom en vardagskväll. För Evelina Vågesjö, som i vd-rollen på Ilya Pharma leder ett team på cirka 40 personer, är det inget konstigt att arbetsdagen fortsätter en bra bit in på kvällen.

– Det här är verkligen inget sju till fyra-jobb, som vd är jag med i många olika ärenden under en arbetsdag, säger hon. 

− Mitt uppdrag nu är att bland annat att leda finansieringen, peppa teamet och se till att vi gör rätt saker. Jag jobbar mycket med förhandling och avtal, men dagarna ser lite olika ut. I går hängde jag till exempel på labbet med en forskare i vårt mag-tarmteam halva dagen. 

undefined
Här, på kemilektionerna på Vimmerby gymnasium, växte Evelina Vågesjös intresse för naturvetenskapliga ämnen. Nu håller Vimmerby kulturskola till i lokalerna.

Men vi tar det från början. Redan i tonåren var Evelina nyfiken på människokroppens funktioner, och valde att gå naturvetenskapliga programmet på Vimmerby gymnasium. Där växte intresset ytterligare, inte minst tack vare kemiläraren Mona Jensen. 

− Mona är en fantastisk inspiratör för väldigt många. Får man hälsa i artikeln? Då skulle jag vilja hälsa till henne, säger hon. 

undefined
Vimmerbytjejen Evelina Vågesjö är vd för life scienceföretaget Ilya Pharma, där man utvecklar läkemedel för snabbare sårläkning. På sikt kan läkemedlet få stor betydelse för sjukvården och för patienter med svårläkta sår.

Efter studenten läste Evelina sedan vidare i Uppsala. Först tog hon en master i biomedicin, sedan disputerade hon i fysiologi och tog samtidigt en master i företagsekonomi. Under doktorandstudierna på Uppsala universitet gjorde hon, tillsammans med sin handledare, en upptäckt som skulle bli avgörande för hennes framtida karriär. Det handlade om ett nytt sätt att läka sår. 

För att ta idén vidare grundade Evelina och två andra forskare 2016 Ilya Pharma. Det företaget gjort är att genetiskt bygga om mjölksyrabakterier så att de producerar ett kroppseget protein, som kan appliceras på sår för att snabba på läkningen i huden. Det fungerar även på sår i mag-tarmkanalen

− Väldigt förenklat kan man säga att vi lurar kroppen att sårskadan är större än vad den faktiskt är. Då lägger immuncellerna in en extra växel för att läka skadan, berättar Evelina. 

Nyligen har läkemedlet testats på människor i en så kallad klinisk fas I-studie och hittills är utfallet bra.  

− Vi har fått fem gånger bättre resultat i denna första studie än det enda godkända läkemedlet för sårläkning som finns i Europa. Det känns superkul, då vet vi att vi är på rätt väg, säger Evelina. 

undefined
Förväntningarna är att cell- och genterapi-läkemedel ska hjälpa de medicinska behov som traditionella läkemedel ännu inte har löst.

På sikt kan läkemedlet få stor betydelse för sjukvården och för patienter med svårläkta sår. Men vägen dit är lång. Normaltiden från upptäckt till att ett läkemedel är ute på marknaden är över tio år och kostnaden är i storleksordningen en miljard. Stora investeringar krävs alltså, och det är hård konkurrens om uppmärksamhet och pengar i branschen. Att bryta ner projektet i delmål och systematiskt finansiera och bocka av en efter en är alltså vad som gäller Men Evelina, som är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, räds inte utmaningen. 

−Jag vill vinna! Men den viktigaste drivkraften är förstås att göra något som kommer människor till nytta, säger hon. 

Tid att odla några särskilda fritidsintressen har inte Evelina, som på frågan ”vad gör du på fritiden” först svarar ”sover”. 

− Haha, nej, det finns inte mycket fritid, men jag gillar att vara utomhus. Jag försöker hålla mig frisk och motiverad, säger hon. 

Föräldrarna bor kvar i Vimmerby, så en och annan resa till hemstaden blir det också. 

− Mamma är frisör, så det händer att jag åker hem för att umgås med familjen och klippa mig. 

Personligt

Evelina Vågesjö

Ålder: 34.

Familj: Man och bror i Uppsala, föräldrar i Vimmerby.

Intressen: Immunofysiologi, strategi, finansiering, är med i olika life science-nätverk för främjandet av nya avancerade terapier, naturen, havet och fjällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa