Glädjebeskedet: ALV vinner publikfrågan i rätten

Astrid Lindgrens Värld får rätt att räkna publiken per teaterföreställning och inte för hela parken. Det beslutar Förvaltningsrätten i Malmö som därmed häver polisens beslut från i somras som tvingade parken att stänga.

Beskedet från förvaltningsrätten i Malmö glädjer Jocke Johansson och övriga i Astrid Lindgrens Värld, som till exempel Fröken Prusselius.

Beskedet från förvaltningsrätten i Malmö glädjer Jocke Johansson och övriga i Astrid Lindgrens Värld, som till exempel Fröken Prusselius.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2020-11-20 15:08

Detta uppger tidningen Dagens Juridik på fredagseftermiddagen.

Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld är glad över beskedet.

– Tankarna går först och främst på att det är så glädjande att de gör samma bedömning som vi gjorde, det vill säga att man inte kan räkna samman föreställningar som spelas på olika ställen flera hundra meter emellan till en och samma. Det är mycket glädjande.

Innebär det här att nästa säsong känns tryggare?

– Nästa säsong känns absolut tryggare, samtidigt som att det är fortsatt fråga om att vi inte tycker att vi ska bedömas utifrån ordningslagen i alla fall i vår verksamhet. Ett steg framåt, så ska vi nog uttrycka det, men dock inte i mål, säger Johansson.

Härnäst kommer man att noga läsa vad som skrivits i domen för att se vad som blir nästa steg.

– Eftersom vi har lidit stor ekonomisk skada utifrån det så är det såklart att vi måste läsa domen och se om vi tycker att det finns anledning för oss med att gå vidare, att titta på skadeståndsfrågan. Här har man gjort ett beslut som faktiskt inte förvaltningsrätten tycker är rätt beslut, då kommer ändå frågan upp om skadestånd i många fall. 

Så det blir eventuellt en fortsatt juridisk process?

– Ja, det ska man väl inte utesluta. Men vi ska läsa domen noga och sen får vi ta ställning till det då, säger Joacim Johansson. 

När polismyndigheten beslutade att maxgränsen för max 50 i publiken publik avser hela parken och inte per föreställning tvingades Astrid Lindgrens Värld stänga. Samtidigt överklagades polisens beslut till förvaltningsrätten.

I domen skriver rätten bland annat att "publiken måste förflytta sig inom området för att kunna del av de olika föreställningarna. Det går alltså inte att ta del av mer än en föreställning från en specifik plats." 

Därför menar rätten att publiken ska ses som publik vid nio separata allmänna sammankomster.

"Att teaterföreställningarna anordnas av samma arrangör föranleder ingen annan bedömning" skriver rätten i domen.


– Om regeringen beslutar att ändra maxantalet deltagare gäller denna förändring så klart även för Astrid Lindgrens Värld, säger Peter Kristiansson, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Malmö till Dagens Juridik.

Vi har sökt förvaltningsrätten i Malmö för kommentar.

50 per scen är okej i ALV, anser förvaltningsrätten i Malmö i en dom.
50 per scen är okej i ALV, anser förvaltningsrätten i Malmö i en dom.
Karta: Astrid Lindgrens Värld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!