Familjen Gardelöf har haft klädbutiker i 75 år

Zaag Gardelöf startade den första klädbutiken i Silverdalen 1946. Sedan rullade det på med butiker i Målilla och Hultsfred. 2021 firade företaget, som fortfarande drivs av familjen Gardelöf, 75-årsjubileum.

De som jobbar på Zaags i dag är Jenny Nilsson, Johan Gardelöf, Lars Gardelöf och Ylva Gardelöf. Familjen Gardelöf har haft klädbutik i Hultsfred sedan 1963.

De som jobbar på Zaags i dag är Jenny Nilsson, Johan Gardelöf, Lars Gardelöf och Ylva Gardelöf. Familjen Gardelöf har haft klädbutik i Hultsfred sedan 1963.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2022-01-06 18:00

Sedan många år tillbaka har familjen en klädbutik i centrala Hultsfred. Förutom Lars Gardelöf och hans fru Ylva Gardelöf jobbar sonen Johan Gardelöf och Jenny Nilsson i butiken. Jenny Nilsson är sambo med parets andre son, Johannes Gardelöf.

undefined
Zaag och Elsie Gardelöf drev de första butikerna. Det är också Zaag Gardelöf som har gett namn åt familjeföretaget.

Affärsrörelsen tog sin början 1946 när Lars Gardelöfs pappa öppnade sin första herrekipering i Silverdalen. Familjeföretaget firade alltså 75-årsjubileum 2021.

– Min far hette Zaag Gardelöf. Det är därför vi heter Zaags, säger Lars Gardelöf.

Herrekiperingen i Silverdalen blev inte långvarig. Redan 1947 flyttades verksamheten till Målilla, där man byggde en ny affärslokal. 1963 öppnade familjen även en butik i Hultsfred. Butiken har funnits på sin nuvarande plats sedan 1967.

undefined
I slutet av 1960-talet tog Lars Gardelöf över familjeföretaget efter sin pappa Zaag Gardelöf, som startade den första butiken i Silverdalen 1946.

Lars Gardelöf, som i dag är 74 år, började arbeta i familjeföretaget när han var 15–16 år. Några år senare fick han axla ett större ansvar för verksamheten.

– När jag var 19 år dog min pappa. Han var bara 47 år. Det blev naturligt att jag och min mor, Elsie Gardelöf, tog över, säger Lars Gardelöf som berättar att de hade ett tiotal anställda på den tiden.

På 1980-talet lades butiken i Målilla ner, samtidigt som familjen utökade sina butikslokaler i Hultsfred.

undefined
Enligt Johan Gardelöf är det inte så glassigt som det kan se ut att jobba i klädbutik. Till exempel blir det många tunga lyft när tusentals plagg ska packas upp.

Även Johan Gardelöf började jobba i familjeföretaget i unga år.

– Det kändes självklart. Jag kände ett ansvar eftersom jag ville att företaget skulle fortsätta, säger han.

Den 15 november 1998 inträffade en händelse som fick stora konsekvenser för verksamheten. En brand startade i garaget under butiken. Branden spred sig genom golvet och rökskadade allting i lokalerna, som fick totalrenoveras.

– Drygt fyra miljoner kostade det att renovera allt, säger Lars Gardelöf som berättar att butiken var stängd fram till den 25 mars 1999.

– Det var den tråkigaste delen i livet.

undefined
1947 öppnade familjen en butik i Målilla som fanns kvar till 1980-talet, då man koncentrerade verksamheten till butiken i Hultsfred.

Zaags har inte bara kunder från Hultsfreds kommun.

– Vi har kunder som kommer hit från Linköping, Kalmar och Västervik. Häromdagen hade jag en kund från Jönköping. Han var så glad för den hjälp han fick att han tog i hand och tackade mig, säger Johan Gardelöf.

Klädbranschen har genomgått stora förändringar under de 75 år som Zaags har funnits.

– Det var betydligt enklare förr i tiden. Du kunde ha mer personal, vilket inte är möjligt i dag. Kostnaden för personal har blivit så mycket dyrare, säger Lars Gardelöf.

Samtidigt har kläderna blivit betydligt billigare.

– På 50-talet kostade en kostym en månadslön. Det var en investering att köpa en kostym, säger Johan Gardelöf.

Numera sker tillverkningen av kläder ofta i låglöneländer i Asien.

– Det finns inte svenska leverantörer i dag. Det mesta vi köper i dag försöker vi att köpa inom EU, men det kommer varor från hela världen, säger Lars Gardelöf.

undefined
De som jobbar på Zaags i dag är Jenny Nilsson, Johan Gardelöf, Lars Gardelöf och Ylva Gardelöf. Familjen Gardelöf har haft klädbutik i Hultsfred sedan 1963.

En annan skillnad är att modet ändras snabbare nu, vilket innebär att hela sortimentet i butiken måste bytas ut två gånger om året.

Johan Gardelöf tycker att folk klädde sig mer elegant förr.

– En karl skulle ha rock, kostym och hatt till majbrasan på sista april, berättar han.

– En kvinna skulle ha ny kappa, nya skor och nya handskar – och nylonstrumpor, om det så var minusgrader, säger Ylva Gardelöf.

Hon minns att det bara var en eller två modefärger som gällde förr.

– Under en period skulle alla ha cerise. På det viset är det bra att modet är mer flexibelt i dag. Nu kan man ha vilka färger man vill.

undefined
Så här kunde det se ut i en gammal tidningsannons för Zaags Ekipering.
undefined
Zaags har funnits på sin nuvarande plats sedan 1967. Butiken, vars lokaler utökades 1984, ligger i centrala Hultsfred och har 17 skyltfönster.
Jenny Nilsson, Johan Gardelöf, Lars Gardelöf och Ylva Gardelöf jobbar på Zaags i dag.
Jenny Nilsson, Johan Gardelöf, Lars Gardelöf och Ylva Gardelöf jobbar på Zaags i dag.
Familjen Gardelöf om...

... att driva ett familjeföretag: "Vi har aldrig haft något problem med att jobba ihop."

... att flytta butiken till en större stad: "Vi har varit nära att göra det, men av olika anledningar blev det ingenting av det."

... yrket som i många år gick i arv: "I över 100 år var det skräddare i släkten."

... det bästa med att driva en klädbutik: "Det roligaste är att möta alla kunder."

... att fortsätta jobba i 70-årsåldern: "Så länge vi orkar och tycker att det är roligt håller vi på."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!