FörÀldralösa fölet fick en ny mamma

Sorg blandas med glÀdje pÄ gÄrden Gölhult utanför Hultsfred. Efter att hÀsten Litlavon nyligen gick bort blev fölungen Litfagra förÀldralös. Men nu har hon fÄtt en ny mamma.

Litfagra frÄn Gölhult tillsammans med sin nya mamma, Perla, som numera tar hand om fölet som om det vore hennes eget.

Litfagra frÄn Gölhult tillsammans med sin nya mamma, Perla, som numera tar hand om fölet som om det vore hennes eget.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2023-07-29 06:00

Lina Jonsson och hennes bonusmamma Eva-Karin Dahlberg öppnar grinden och gÄr in i hÀsthagen. En större och en mindre islandshÀst kommer direkt fram till dem.

– Vi har haft en tuff sommar, sĂ€ger Eva-Karin Dahlberg och berĂ€ttar att Litfagra föddes den 14 juni.

undefined
Litfagra har numera en ny mamma.

BÄde Litfagra och mamman Litlavon blev dÄliga efter födseln, vilket krÀvde veterinÀrbesök och sÄ smÄningom en resa till djursjukhuset i Skara. DÀr förlorade Lina Jonsson sin hÀst och Litfagra sin mamma.

– De vet inte riktigt vad det var som gjorde att hon gick bort, men de tror att det var nĂ„gon tarm som lĂ€ckte, sĂ€ger Lina Jonsson.

– Hon gick bort pĂ„ Litfagras enmĂ„nadsdag dessutom. Hon fick ha sin mamma i en mĂ„nad i alla fall, och det Ă€r vi glada för, sĂ€ger Eva-Karin Dahlberg.

undefined
Litfagra frÄn Gölhult tillsammans med sin nya mamma, Perla, som numera tar hand om fölet som om det vore hennes eget.

Först letade de förgÀves efter en amma till Litfagra. Sedan tog de fasta pÄ ett tips frÄn veterinÀrerna, som hade berÀttat att man kunde ta ett sto som tidigare haft föl och ge henne hormonbehandling. Valet föll pÄ Perla, ett 23-Ärigt sto som bott i Gölhult sedan 2005.

– Perla har alltid varit ganska intresserad nĂ€r det har varit föl hĂ€r. Hon Ă€r en mamma som gillar att vara mamma. Hon Ă€r gammal, men vi sa att vi testar med henne, sĂ€ger Eva-Karin Dahlberg.

Tanken Àr att "lura" stoet att hon har fölat. Behandlingen fick Perla att börja svettas.

– DĂ„ torkade Lina och jag som galningar med kökshanddukar pĂ„ henne. Sedan sprang vi upp med handdukarna och gnodde hela fölet sĂ„ mycket vi bara kunde med de blöta handdukarna för att hon skulle lukta som henne.

undefined
Perla har inte sÄ mycket mjölk, men Litfagra diar ÀndÄ.

Även en veterinĂ€r och Linas pappa Bengt Dahlberg hjĂ€lpte till. Metoden visade sig fungera.

– Fölungen gick fram till Perla direkt och de luktade pĂ„ varandra, sĂ€ger Eva-Karin Dahlberg som berĂ€ttar att Litfagra sedan började dia pĂ„ Perla.

– Hon hade ingen mjölk, men nu har hon lite mjölk.

Mitt i sorgen efter Litlavon Àr Eva-Karin och Lina tacksamma över att Litfagra fÄtt en ny mamma. Annars hade det varit tufft.

– Det Ă€r som med oss mĂ€nniskor, man ska ha en anknytning, nĂ„gon som ger en trygghet och som uppfostrar en pĂ„ sitt sprĂ„k. Det kan inte jag, Lina och Bengan göra. Det hade blivit besvĂ€rligare för Litfagra. Nu har hon Perla som kommer att lĂ€ra henne alla de hĂ€r sakerna.

Litfagra, som fortfarande fÄr mjölkersÀttning, vÀxer som hon ska.

– Nu har vi Litfagra tillsammans och försöker göra det bĂ€sta av det.

undefined
"Det hÀr Àr fantastiskt, men det har ÀndÄ varit en tragedi", sÀger Eva-Karin Dahlberg och Lina Jonsson om sommarens dramatik pÄ gÄrden.
undefined
"Nu har vi Litfagra tillsammans och försöker göra det bÀsta av det."
undefined
Litfagra och Perla tillsammans med Lina Jonsson och Eva-Karin Dahlberg.
undefined
Litfagra med sin nya mamma Perla.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!