Föreningsliv – från rockklubb till PRO

Föreningslivet har en central roll för Bertil Axelsson. Så har det varit från rockklubben i Pelarne i unga år till pensionärslivets engagemang i PRO. Nyligen fick han utmärkelsen "Årets medborgarpris" av Vänsterpartiet för sitt ideella arbete i Vimmerby OK i allmänhet och kampen för VOK-skogen i synnerhet.

"Ett kvitto på att man har jobbat och gjort en insats, så det känns väldigt bra" säger Bertil Axelsson om att Vänsterpartiet gav honom utmärkelsen "Årets medborgarpris" i Vimmerby. På bilden ses han tillsammans med barnbarnen Julian och Arthur.

"Ett kvitto på att man har jobbat och gjort en insats, så det känns väldigt bra" säger Bertil Axelsson om att Vänsterpartiet gav honom utmärkelsen "Årets medborgarpris" i Vimmerby. På bilden ses han tillsammans med barnbarnen Julian och Arthur.

Foto: Ylva Sandström

Familj2022-06-11 08:15

– Det är ett kvitto på att man har jobbat och gjort en insats, så det känns väldigt bra. Men det är inte bara till mig, prispengarna på 5 000 kronor går till VOK, säger Bertil Axelsson.

Klubben har haft en stor plats i hans hjärta sedan han började springa i skogarna för runt 50 år sen.

– Jag började orientera först när jag var 24 år. Min bror Arne tog med mig hit, säger han där vi sitter på VOK-stugans veranda.

Första tävlingen blev i Kisa 1972.

– Jag sprang bort mig totalt. Vid en sjö träffade jag av en slump på banläggaren och frågade var jag var. Så jag kom hem i alla fall, skrattar han.

undefined
Föreningsprofilen Bertil Axelsson lägger runt en halvtid ideellt arbete på de föreningarna han är aktiv i. I synnerhet Vimmerby OK där han han varit med i 50 år och nu är ordförande för andra omgången. Nyligen mottog han utmärkelsen "Årets medborgare" i Vimmerby.

Det var inget som avskräckte honom. Tvärtom tilltog engagemanget och 1979 blev han föreningens ordförande.

– Då hade vi elva sektioner och 400 medlemmar. Nu är vi runt 160.

En kräftgång många föreningar känner igen. Bertil Axelsson befarar att kommunala byggplaner i VOK-skogen kunde ha ställt till det värre än så för klubben.

– Första gången var på 1980-talet. Då stod dåvarande fritidschefen Ulf Hedqvist på vår sida. Han ansåg att klubben skulle dö med byggplanerna den gången.

2017 var det dags igen när kommunen ville bygga en ny förskola. Men även den gången tvingades kommunpolitikerna backa, men inte utan kamp från VOK och Bertil Axelsson.

– Jag skrev nog 30 insändare, säger han.

Det skrivna ordet är en väsentlig del även i hans yrkesliv. Först som typograf på Vimmerby Tidnings civilsätteri i över 20 år och sedan som redaktör på personaltidningar inom Modo- och senare Holmenkoncernen.

– Jag började skriva referat till VT-sporten från orienteringar och sökte jobb på personaltidningen Silverbladet på MoDo i Silverdalen. Jag tänkte jobba där i fem år för att sen försöka få jobb som journalist på Vimmerby Tidning, minns han.

Det blev istället en resa norrut. Efter några år i Silverdalen ville personalchefen på Modos huvudkontor i Örnsköldsvik ha honom till koncernens personaltidning. 

När Holmen köpte MoDo tiotalet år senare blev Bertil Axelsson uppmanad att söka jobbet som chefredaktör på personaltidningen "Holmen insikt". Han nappade och flyttade till Stockholm. Det blev många reportageresor till koncernens anläggningar runt om i Europa som Madrid, Normandie och norra England.

undefined
PRO Vimmerby är en av Bertil Axelssons föreningar. På bilden ses han till vänster i bakre raden. De övriga är Ulla Nilsson, Majken Carlsson, Gert Persson och Marianne Olsson. Sune Hjelm var inte närvarande.

När det började dra ihop sig till pension för tiotalet år sedan fick fritidshuset vid en sjö utanför Flen stryka på foten som reträttbostad. Det blev Vimmerby. 

– Jag ville hem till kompisar och till VOK igen.

Han köpte en bostadsrätt i Furan. Granne bodde en kompis från ungdomen i Pelarne, som också var med i rockklubben Star Club på 1960-talet.

– Han spelade i Nennes orkester som var husband, men jag kunde inte spela och sjunga och fick bli ordförande i föreningen. En gång kom ett raggargäng till en spelning. Jag sålde korv för 50 öre. När en av dem slog sönder en fönsterruta höjde jag direkt till en krona för att få pengar till rutan, minns han.

Att de betalade rutan hjälpte inte. Spelningen blev den sista i Pelarne skola.

– Vi ordnade några till i Hultsfred, bland annat med Ola & The Janglers innan vi lade ner, säger Bertil Axelsson.

undefined
Ibland kan man se Bertil Axelsson i Lions gula jacka. "Jag är inte så aktiv där, senast var när vi lagade mat på en folkracetävling i Vimmerby" säger han. På bilden till vänster går han tillsammans med några Lionskamrater igenom konst som klubben fått från Gullringshus kontor för några år sen.

Nu för tiden är det PRO:s aktiviteter som gäller, och Lions och förstås VOK.

Styrelseuppdraget i bostadsrättsföreningen prioriterades bort.

– Tre möten i rad på samma dag blev för mycket. Jag lägger nog ändå runt en halvtid ideellt arbete veckan i snitt. Jag tycker om gemenskapen i föreningslivet och är man med i en förening ska man också ge något tillbaka.

Personligt

Bertil Axelsson

Ålder: 74 år.

Bor: Bostadsrätt i Furan i Vimmerby.

Yrke: Numera pensionär. Har arbetat som chefredaktör och redaktör för personaltidningar inom MoDo och Holmenkoncernen.

Familj: Flickvän i Stockholm och tre vuxna barn.

Okända sidor: Gillar att laga mat, gärna Toast Skagen. "De som ätit den säger att de aldrig ätit en lika god någon annanstans".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!