Från Abba till Avicii – Ingmarie är spindeln i nätet

Hon har turnerat med Abba, skapat Filmbyn med utgångspunkt från Astrid Lindgrens filmer i Mariannelund, och fått Tommy Körberg att fira nyår i Västervik. Nu öppnar utställningen Avicii Experience Museum i Stockholm som Ingmarie Halling från Flivik skapat ihop med sin dotter Lisa.

Lisa Halling-Aadland och Ingmarie Halling har jobbat tillsammans med Avicii-utställningen i Stockholm som öppnar nu på lördag.

Lisa Halling-Aadland och Ingmarie Halling har jobbat tillsammans med Avicii-utställningen i Stockholm som öppnar nu på lördag.

Foto: Johanna Pettersson

Familj2022-02-26 17:00

– Jag fick frågan om att komma med en idé för en utställning från styrelsen för Pophouse. Jag och min dotter Lisa som flyttat hit till Småland från San Diego med sin familj, satte oss ner och tog fram ett förslag som gillades av uppdragsgivarna och även av familjen Bergling. Sen var det bara att sätta igång. Det är fantastiskt roligt att jobba ihop som vi gjort. Åldersskillnaden gör att vi har en större spännvidd kunskapsmässigt, berättar Ingmarie Halling.

Vad är din huvudtanke och förhoppning med utställningen? 

– Att berätta historien om Tim Bergling är så känslosamt men också upplyftande därför att han var en sån makalös kompositör. Så vi ville berätta om hans liv och allt det positiva med personen Tim och hans musik men också att mot slutet av utställningen lyfta problemet med mental ohälsa bland unga människor. Vi ville också göra upplevelsen väldigt interaktivt. Besökaren får testa mycket själv. Vår förhoppning är att fler människor förstår hans skapande och upptäcker hans musik.

Vad tyckte du själv om hans musik? 

 – Jag var inte intresserad av housemusiken från början men jag har ju upptäckt hans musik nu och är ”förlorad”. Såna låtar som Without you och Broken Arrows kommer jag alltid ha på min spellista. Lisa är ju hans generation och hon är själv en duktig singer-songwriter så hon har en annan relation till hans musik.

Ingmarie är född i Luleå och uppvuxen i Umeå. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och sedan fyra år tillbaka bor hon i Flivik, söder om Västervik.

Berätta gärna kort om din yrkesmässiga bakgrund.
– Jag utbildade mig till maskör och perukmakare och vidare till Filminstitutet där jag gick en utbildning i teater och tv-produktion. Sedan dess har jag bara arbetat med film, tv, teater och musikproduktioner, säger hon. 

Ingmarie har även jobbat med Abba på deras turnéer och fick därför 30 år senare chansen att börja en ny karriär med att få vara med och göra en utställning om bandet. 

– Vi startade i London 2010 och Abba The Museum öppnade i Stockholm 2013, säger hon. 

Berätta mer om turnéerna med Abba.

– Frida i Abba som var min vän sedan mitten på 70-talet visste att jag jobbade med smink, kläder och hår på Riksteatern så hon frågade om jag ville följa med på gruppens första stora utlandsturné i Europa och Australien 1977. Jag jobbade med deras kläder, lite hår och smink och såg till att deras loger var fina och att allt fanns där som skulle finnas där, säger Ingmarie Halling.

Hur var det?

– Alla vi på och bakom scenen som åkte iväg från Sverige förstod kanske inte hur stort det skulle bli, jag tror inte riktigt Abba heller anade det. Det var en fantastisk upplevelse och ett minne som ingen av oss glömmer. Man ska ju komma ihåg att Sverige inte hade några artister av den här storleksordningen ute i världen vid den här tidpunkten. Vi fick ju också spela på alla ”märkvärdiga” arenor, radio City Music Hall i New York, Wembley Stadium och Albert Hall i London, Budokan i Tokyo, Maple Leaf Garden i Toronto med flera ställen. Fina minnen som sagt.

Sedan följde fler turnéer i Europa, USA och Kanada. Sista turnen gick till Japan och sedan var gruppens turnerande liv slut och Ingmarie gick tillbaka till tv, teater och film. 

– Men då och då jobbade jag med andra Björn och Benny-projekt som Chess och Kristina Från Duvemåla, säger hon. 

Här i Småland har Ingmarie Halling varit drivande bakom andra stora projekt, bland annat Filmbyn i Mariannelund, som invigdes i juni 2017, efter många års hårt arbete och med mängder av både privata och offentliga aktörer inblandade.

Du har varit en drivkraft vad gäller mycket i Västerviks kommun, du fick hit Tommy Körberg och kom med idéer till varmbadhuset 2014, varifrån kommer din drivkraft? 

– Ja, hur kul som helst med Tommy på Slottsholmens nyårsfirande. Nu har jag bokat in Nanne Grönwall och hennes man Peter där som ska köra en ösig kväll med schlagerhits. Min drivkraft kommer av alla möjligheter jag ser runt omkring mig absolut hela tiden och då kommer också idéerna per automatik. Jag jobbar nu med en fantastisk idé jag har för Västervik som jag hoppas få presentera för några personer inom en väldigt snar framtid. Spännande helt enkelt!

Personligt

Ingmarie Halling 

Familj: De vuxna barnen Calle, Lisa och Robin med familjer. 

Bor: I en före detta missionskyrka i Flivik. 

Bakgrund: Född i Luleå och uppvuxen i Umeå. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och sedan fyra år tillbaka bor hon i Flivik, söder om Västervik.

Intressen: Jagar, spelar golf, älskar att laga mat och vara på sjön.

Aktuell: Kurator på Avicii Experience Museum. "Det är ett kreativt digitalt kulturhus med stort fokus på gaming, e-sport bland annat".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!