Från Frankrike till Hultsfred – möt musikfantasten Nils

Hultsfredsbon Nils Rouxel har studerat musik i Frankrike och har stora drömmar inom branchen. Stora målet är att kunna hålla på med musik på heltid och resa till olika platser. "Turnerandet är något jag vill återkomma till", säger han.

Hultsfredsbon Nils Rouxel pluggade på jazzuniversitet i Frankrike mellan 2015 och 2016. Musiken är den stora drömmen.

Hultsfredsbon Nils Rouxel pluggade på jazzuniversitet i Frankrike mellan 2015 och 2016. Musiken är den stora drömmen.

Foto: Samuel Josefsson

Familj2023-04-29 07:00

Nils Rouxel föddes i Frankrike och kom till Sverige som fyraåring. Hans mamma kommer från Jönköping och under Nils uppväxt har alltid musiken funnits nära hjärtat. Senare i livet, 2015-2016, fick han möjligheten att återvända till Frankrike för att studera på ett jazzuniversitet i södra delen av landet. 

Men där startade han ett hårdrocksband istället och turnerade runt om i Europa vid sidan av studierna. 

– Jag studerade i 13 månader och det blev rätt mycket turnerande, så jag uteblev från skolan lite. Det var väldigt kaotiskt och man fick inte så mycket sömn för att hinna med allting. Det kändes som man mest bodde i en skåpbil någonstans, säger den numera 28-årige Nils Rouxel när tidningen träffar honom i Hultsfred.

Men enligt honom själv är skåpbilslivet inget hinder, och Nils gillar inte att ha någon fast punkt hela tiden. Under perioden med sitt band fick han uppleva sin stora dröm – att få turnera med sin egen musik.

– Målet är att man ska kunna livnära sig på musiken. Turnerandet är något som jag vill återkomma till och det var väldigt roligt. Jag försökte klämma in studierna, men det var inte det enklaste.

Efter studietiden i Frankrike åkte Nils Rouxel tillbaka till Sverige för att hälsa på sin mamma. Hur han sedan kom till Hultsfred är helt simpelt, Nils hittade kärleken. 

– Jag gick och blev kär så därför hamnade jag här. Och det har gått ett tag nu.

undefined
Hultsfredsbon Nils Rouxel pluggade på jazzuniversitet i Frankrike mellan 2015 och 2016. Musiken är den stora drömmen.

Men planen för Nils och hans sambo är inte att stanna i Hultsfred. Nästa steg, om allt går som det ska nu, är att flytta till Göteborg. Där tror Nils att han kommer ha störst chans att kunna livnära sig på sin musik.

– Vi har haft tankar på att flytta och kan förhoppningsvis göra det under året. Men många saker ska klaffa också, som jobb och boende. Jag tror Göteborg är det bästa stället för där känner jag många. Sedan är det också äventyret man vill åt. 

Men att vara i musikbranschen är inte det lättaste. Flera kämpar för sin överlevnad och ibland blir det mycket gratisspelningar, där man kanske får en middag, eventuellt, som betalning. Det är en baksida som även Nils Rouxel har fått känna på och tankarna har funnits på att sluta. 

– O ja, vill inte säga dagligen, säger han lite skämtsamt.

– Det är pengar som gäller och det är mycket ansvar. Jag har haft tur som haft en mor som har stöttat mig väldigt mycket. Sedan vill man också stå på egna ben. Det är en svår balans. 

undefined
Nils Rouxel medger att det har varit tufft med att få det ihop ekonomiskt.

Det som har gjort att Nils håller drömmen vid liv är drivet för musiken. 

– Man får försöka vara så passionerad och övertygande men det är svårt. Man kan tyvärr inte styra vad andra tänker och tycker. För mig är musiken fritt och det finns inga rätt eller fel. Det finns alltid en jakt på att bli bättre och duktigare. Alltid upptäcka nya saker är något som driver mig. 

Vad är ditt råd till dem som vill satsa på sin musik?

– Ta alla chanser du kan få även om det är lite läskigt. Min största rädsla i livet är ånger. Jag vill alltid känna att jag har försökt och gett det en chans. 

Vem är Nils utanför musiken?

– Jag är en kreativ person som alltid har många bollar i luften. Jag har väldigt svårt att ta en ledig vecka och bara sitta hemma. Jag vill alltid hitta på saker tillsammans med min sambo ibland. Jag har svårt att sitta still. 

undefined
Nils Rouxel spelar lite på gågatan i Hultsfred.
Snart, om det går enligt plan, väntar flytt till Göteborg, där Nils får ta sin satsning vidare till nästa nivå.
Snart, om det går enligt plan, väntar flytt till Göteborg, där Nils får ta sin satsning vidare till nästa nivå.
Personligt

Nils Rouxell

Ålder: 28.

Familj: Mamma, styvpappa, sambo och bror.

Bor: Hultsfred.

Största investering: Minibuss.

Största rädsla: Att ångra sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!