Direkt från showscenerna till lärarjobb i Vimmerby

Från Gran Canaria till High Chaparral och show i Gävle. Nu ska Vimmerbybon Josefin Holst väcka musiklusten hos yngre på hemmaplan.

Just nu har Josefin Holst en paus från scenerna och andas ut hemma i lägenheten i Vimmerby.

Just nu har Josefin Holst en paus från scenerna och andas ut hemma i lägenheten i Vimmerby.

Foto: Eva Harrysson

Familj2023-01-19 19:04

2022 var ett intensivt år för Josefin Holst – shower på Gran Canaria, skådespel och så även julshow i Gävle. Nu har hon landat i lägenheten i Vimmerby och nyligen firat jul och nyår i Sverige för första gången på två år.

Josefin Holst är numera Vimmerbybo, men har sina rötter i Söderköping. 27-åringen har verkligen många titlar på sitt CV. Show- och musikalartist först och främst, men också kulturpedagog, skådespelare, danskoreograf och regissör. Hon beskriver att den största passionen finns i sången.

– Sången är spetsen i allt jag gör, att ge allt jag har och använda hela registret är en av mina stora drivkrafter. Shower är det jag gjort mest hittills och det är väldigt roligt för det är där man får sjunga de bästa låtarna. 

undefined
27-åriga Josefin Holst har etablerat sig som showartist men har nu landat i Vimmerby för att jobba som kulturpedagog.

Josefin Holst visste redan som barn att det var på scenen hon skulle stå. Barndomsstaden Söderköping var en gång i tiden inspelningsplats för filmerna om Astrid Lindgrens Madicken och som liten flicka gjorde Josefin sin debut på scenen när hon fick spela Lisabet i en lokal teateruppsättning om Madicken.

– Som barn brukade jag säga att jag skulle bli musikalstjärna i London när jag blev stor. Dit har jag inte kommit än men drömmen finns kvar. 

Efter att hon tagit examen från Performing Arts School i Göteborg kan hon titulera sig professionell musikalartist. Nu i julas medverkade hon i Christmas Spectacular i Gävle och dessförinnan var hon i Gran Canaria där hon arbetade som showartist på olika turisthotell. 

När hon befann sig på Gran Canaria fick hon ett plötsligt ett telefonsamtal som kommer påverka tillvaron fram till sommaren.

– Då fick jag ett samtal från ingenstans från Kulturskolan i Vimmerby som frågade om jag var intresserad av ett vikariat som musiklärare. Jättekul och en sjukt bra erfarenhet att ha i bagaget.

undefined
Josefin Holst i rollen som Mamma Dalton på High Chaparral i somras.

Trots att hon inte har någon erfarenhet från undervisning bestämde hon sig för att tacka ja. 

– Jag är väl en person som oftast tackar ja till saker om magkänslan är bra, förklarar Josefin, som nu alltså undervisar elever i kommunens grundskolor. Hon kommer också att vikariera på Vimmerby Folkhögskola under fem veckor.  

 – Jag har planer fram till augusti och det känns skönt. Det här är en osäker bransch med hård konkurrens, man vet sällan var man har för jobb om några månader. Av 100 jobb man söker kanske man får ett. Samtidigt hinner man aldrig tröttna för man är aldrig på samma arbetsplats särskilt länge. 

undefined
Just nu har Josefin Holst en paus från scenerna och andas ut hemma i lägenheten i Vimmerby.

Vad är det bästa med att stå på scen?

– Det är nog känslan av här och nu och förstås mötet med publiken! Mitt i en show finns ingen möjlighet till omtagningar utan det handlar om att kunna göra snygga räddningar där och då. Sedan älskar jag när man ser att man berör publiken.

Vilka är dina karriärsdrömmar?

– Jag har en bucketlist och på den står flera saker. Dels skulle jag någon gång vilja jobba på en båt, något slags kryssningsfartyg. Jag skulle även vilja uppträda på Wallmans – och så förstås få vara med i en musikal. 

– Jag har också en liten dröm om att någon gång starta ett "afterski-band", tillägger hon med ett skratt.

Under pandemin sattes de flesta jobb i nöjesbranschen på paus och för Josefine del blev det ett tillfälle att producera egen musik. Låten "Mot nya jävla mål", finns ute på Spotify och ytterligare en är på väg. 

– När jag blev arbetslös fanns plötsligt tiden och lusten att göra något annat kreativt. 

Josefin Holst brinner för att stå på scen och har medverkat i flera olika shower både i Sverige och utomlands.
Josefin Holst brinner för att stå på scen och har medverkat i flera olika shower både i Sverige och utomlands.
Personligt

Josefin Holst

Ålder: 27 år.

Bor: I lägenhet i Vimmerby.

Familj: Sambo Johannes, mamma Lotta, pappa Björn och bästa vännen tillika syster Caroline.

Gör: Show- och musikalartist, kulturpedagog, skådespelare, danskoreograf och regissör.

Aktuellt: Vikarierande kulturpedagog på kulturskolan och ska även undervisa fem veckor på folkhögskolans musikallinje i fem veckor i vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!