Från innebandyproffs till vd för charkuteriföretag

Att ta över och driva Jojjen vidare var inte vad Peter Hirschman hade tänkt sig från början. Men nu sitter han här som vd för det anrika charkuteriföretaget och vid snart 40 år fyllda är han nöjd med sitt beslut.

Peter Hirschman ska inte fira sin 40-årsdag på något särskilt sätt, berättar han. "Men jag blir säkert lite firad av familjen."

Peter Hirschman ska inte fira sin 40-årsdag på något särskilt sätt, berättar han. "Men jag blir säkert lite firad av familjen."

Foto: Anna Persdotter

Familj2020-04-18 11:00

– Det har varit väldigt roligt de här åren, och det är det fortfarande. Att få utveckla företaget och se nya utmaningar, säger han.

Men vägen hit var inte spikrak. Det blev några kringelkrokiga turer via bland annat en elitsatsning på innebandy och en resa som fick en oväntad vändning i Kambodja.

Peter växte upp i Breviksområdet i Västervik, och med Jojjen, där hans mamma var vd och pappa produktionsledare.

Att ge sig in i företaget var inget han planerade. Tvärtom, erkänner han. Han satsade på att spela innebandy på elitnivå och kombinerade det med studier.

– Jag jobbade lite, pluggade, spelade innebandy och reste.

Innebandykarriären började också lite med en tillfällighet. Peter spelade tennis, och en gång i veckan brukade tennisgänget spela innebandy tillsammans.

– Jag tyckte det var kul, så när klubben bildade ett ungdomslag hängde jag med.

Och sedan har sporten varit en del av hans liv, med en del både kortare och längre uppehåll.

– På bara ett par år bröt jag foten tre gånger. Samma fot. Och nu har jag inte spelat på något år. Jag skadade ryggen och jag märker ju att det blir jobbigare och jobbigare att återhämta sig.

Om det blir någon återkomst till innebandyn har han inte bestämt sig för.

Just nu ägnar han hellre tiden åt familjen.

– Jag har sambo och tre små barn, fem, fyra och två år gamla. Jag vill lägga så mycket tid som möjligt på dem, det är så fantastiskt roligt. Jag gör inte så mycket andra saker än jobbar och är med familjen, skrattar han.

Sambon Chaimoy träffade han i Kambodja när han var ute och reste, så där blev han kvar en tid.

– Hon drev ett turistföretag där, så vi jobbade tillsammans.

Men så bestämde de sig för att flytta till Sverige och efter att Peter arbetat med ett projekt på Jojjen och tyckt att det kändes bra valde han att stanna och ta över.

Hur är det att jobba med sin familj?

– Den frågan får man ofta, och det är väl ganska speciellt, men jag tycker bara det har varit positivt.

Sedan Peter tog över företaget 2009 har det växt och utvecklats. Han tror att det mycket handlar om att det erbjuder produkter som ligger rätt i tiden.

– Efterfrågan på småskalig kvalitet och närproducerat har ökat och det har gjort att det vi gör har kommit i ropet.

Så trots coronaviruset som hotar många branscher har han tillförsikt inför framtiden. Planen är att fortsätta på inslagen väg, med de klassiska produkterna som Westervikskorven, samtidigt som de följer med i tiden och utvecklar nytt.

Sedan ett antal år tillbaka bor Peter och hans familj i Överum, ett beslut som heller inte var väntat. Men även det ett beslut som han är nöjd med.

– Vi är jätteglada och trivs otroligt bra. Det är så härligt att komma ut på morgonen och det är helt tyst. Det är nära till naturen. Dessutom blir det ganska många resor till Stockholm i jobbet och då är det inte så dumt att bo lite norr om Västervik.

– Men det känns lite konstigt. Jag hade mina farföräldrar i Norrhult och har varit mycket i trakterna runt Hjorted och Ankarsrum. Så när vi går ut med familjen och plockar svamp åker vi fortfarande till Norrhult, för där hittar jag i skogarna, säger Peter och skrattar.

Någon 40-årskris har han inte känt av. Faktiskt så har han inte ens något särskilt firande planerat.

– Det är ju lite konstiga tider just nu, men jag blir säkert lite firad av familjen.

Så här känns kanske Peter Hirschman främst igen, i full fart på innebandyplanen. Den här bilden är tagen vid en match med Westervik innebandyklubb 2011 mot Kumla.
Så här känns kanske Peter Hirschman främst igen, i full fart på innebandyplanen. Den här bilden är tagen vid en match med Westervik innebandyklubb 2011 mot Kumla.
Grattis!

Peter Hirschman

Ålder: Fyller 40 år den 19 april.

Familj: Sambon Chaimoy Chan och barnen Tristan, 5 år, Juliet, 4 år och Cosette, 2 år.

Bor: Överum.

Intressen: Familjen, träning, resor, musik. "Jag tycker om att läsa, men just nu blir det mest barnböcker. Tristan är väldigt inne på Harry Potter just nu så vi håller på med den andra boken. Innan dess var det Mio min Mio och sedan har den filmen gått varm."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!