Ukrainska Nataliia skapar ny vardag bortom kriget

Från normalt familjeliv i Kiev till ny tillvaro i Småland. För 31-åriga Nataliia Shtogryn har kriget inneburit stora förändringar. "Jag saknar pappa och allt annat".

Nataliia med sonen Oleh på Stora Torgets lekplats i Vimmerby.

Nataliia med sonen Oleh på Stora Torgets lekplats i Vimmerby.

Foto: Carl Abrahamsson

Familj2022-08-31 06:00

Tre veckor efter att Ryssland invaderat Ukraina i slutet av februari anlände Nataliia Shtogryn till Sverige tillsammans med sin mamma Mariia och sin lille son Oleh. Hennes man, syster, pappa och andra familjemedlemmar blev kvar i Kiev. I det att Nataliia kom fram till Småland kunde hon följa nyheterna om det obeskrivliga som ägde rum i hennes eget land. Och fortfarande gör det.

– Det var svårt att lämna Kiev, familj och jobb och det tog tid att komma igång här i Sverige, berättar Nataliia. Jag var arbetslös i några månader först men nu jobbar jag som städerska i Vimmerby. I Ukraina jobbade jag på ett sjukhus som assistent. Här på jobbet är folk snälla och hjälpsamma. Det har varit fint att uppleva.

– Vi fick fantastisk hjälp från Röda Korset och Migrationsverket. Vi hade ju ingen aning om vad som behövde göras. Men vi hamnade i Mariannelund i en lägenhet till slut och det finns många andra från Ukraina där också. Jag trivs bra där.

Följer du nyheterna varje dag?

– Ja, jag kan inte låta bli. Det verkar som det går lite bättre för ukrainska armén just nu och jag hoppas det fortsätter. Hjälpen utifrån är väldigt viktig för att det ska fungera. Stödet från omvärlden är ovärderligt.

– Alla män mellan 18 och 60 måste stanna kvar i landet för att strida, fortsätter Nataliia. Men jag har väninnor som kunde resa ut, och de har hamnat i Spanien, Italien och Tyskland. Tack och lov kan jag hålla kontakten med alla mina vänner och familjen via mobilen. Annars skulle det vara outhärdligt.

Vad gör du för att koppla av och samla energi?

– Vi går i skogen och går till en sjö och badar, svarar Nataliia. Jag tycker mycket om att simma. Annars gillar jag broderi och handarbete.

– Min mamma hjälper mig mycket. Att ha henne här också är ovärderligt. Om vi har tur kan min pappa hälsa på oss snart. Han fyller nämligen 61 år snart så han borde kunna resa till Sverige. Jag saknar honom och allt annat: mitt hem, min familj, mina vänner, landet i sig. Det är väldigt svårt att hantera.

Upplever du att du blivit väl emottagen i Sverige?

– Svenskar är extremt vänliga, avslutar Nataliia. Jag tycker väldigt mycket om att vara här. Det känns tryggt här för mig och min son. Jag uppskattar också att det är gratis på Astrid Lindgrens Värld för ukrainska barn, det är en väldigt fin gest. Min son gillar det. Jag vill verkligen tacka Sverige.

Nataliia Shtogryn hade turen att få med sig sin mamma Mariia och sin son Oleh till Sverige.
Nataliia Shtogryn hade turen att få med sig sin mamma Mariia och sin son Oleh till Sverige.
Personligt

Nataliia Shtogryn

Ålder: 31 år.

Gör: Jobbar som städerska i Vimmerby med omnejd.

Familj: Mamma Mariia och sonen Oleh. Resten av familjen är kvar i Kiev.

Intressen: Broderi, handarbete, simning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!