Gamla kollegor jubilerade med minigolf

Hela 25 år har gått sedan kollegorna från långvården spelade den första minigolftävlingen tillsammans. Och trots att de flesta nu gått i pension träffas de fortfrandande, över två decennier senare, för att fullfölja den årliga traditionen.

Gruppen på tolv personer är gamla kollegor från långvården. Nu för tiden ses de bara en gång om året, och det är under den årliga minigolftävlingen.

Gruppen på tolv personer är gamla kollegor från långvården. Nu för tiden ses de bara en gång om året, och det är under den årliga minigolftävlingen.

Foto: Tove Nilsson

Familj2020-08-19 10:07

Det är onsdagskväll och solen skiner över Stadsparken. Vi möter upp gruppen på tolv personer som står samlade vid minigolfbanan med varsin boll och klubba i handen. Stämningen är god, det pratas och skrattas och man berättar för varandra hur roligt det är att ses igen. 

May-Britt Svensson kliver fram för att hälsa alla välkomna. Tillsammans med väninnan och före detta arbetskollegan Mary-Ann Cederlöf anordnar hon, precis som varje år, minigolftävlingen för sina gamla kollegor från långvården. För gruppen berättar hon att de i år har tagit fram tre lag, så att de på ett smidigt sätt ska kunna hålla avstånd från varandra. Hon förtydligar också att det även detta år kommer delas ut ett pris till den vinnande spelaren. 

De tre lagen samlas och sprider sedan ut sig bland banorna. 

– Vi gör ju bara det här en gång om året, så de flesta av oss har inte träffats på väldigt länge. Det är alltid lika roligt att se alla, säger May-Britt.

Och i år är inte vilket år som helst, utan det är golfgruppens 25-års jubileum. Det var år 1995 som May-Britt och kollegorna bestämde sig för att hitta på något tillsammans utanför jobbet och av en slump blev den valda aktiviteten minigolf. Den gången var de bara fem personer som dök upp vid de dåvarande banorna uppe på Kulbacken. Men med tiden har gruppen växt och nu flera år senare är det alltid minst tio personer som vill vara med och spela. 

– Traditionen är att vi först träffas för att spela och sedan går vi ut någonstans och äter ihop, berättar May-Britt medan hon tillsammans med resten av laget anländer till rundans första bana. Men i år bestämde vi att alla skulle ta med sig egen mat så att vi kan hålla oss utomhus hela tiden. 

Anne-Sophie Carlsson är i samma lag som May-Britt och först ut. Efter tre slag går bollen ner i hålet och de andra ropar glatt och applåderar. 

– Jag tycker det är så kul att det här blir av varje år. Även om vi inte jobbar med varandra längre är det kul att träffas och stämningen är alltid på topp, säger Anne-Sophie och ger plats för nästa spelare. 

Vid en annan bana en bit bort står Mary-Ann med sitt lag. Själv är hon en av dem som vunnit tävlingen flest gånger under åren. Och även denna gång har hon som hon beskriver det, både turen men också lite skicklighet på sin sida. Med bara ett slag lyckas hon få bollen att rulla genom hela banan och ner i hålet. 

– Jag tjuvtränar ju lite ibland men Janne är den som vunnit flest gånger, säger hon och pekar på tävlingens enda manliga deltagare som står en bit bort. I år ska jag försöka slå honom, forsätter hon och skrattar. 

Mary-Ann och May-Britt berättar att de har väldigt kul när de planerar inför tävlingen. De är båda vänner och umgås på fritiden. Och själva har de märkt av att aktiviteten uppskattas av alla i gruppen. 

– Det är alltid flera som hör av sig och frågar om hur det blir med minigolfen. Jag tror att många tycker det är roligt att bara få komma ut lite och umgås med folk. Det känns otroligt att det gått så många år och nu hoppas vi ju såklart på 25 år till, säger Mary-Ann. 

Spelet avrundas och gruppen samlas vid kullen bakom minigolfbanan för mat och prisutdelning. 

– Och vinnaren är Mary-Ann, ropar May-Britt och delar ut priset, som detta år är en svart vas, till en mycket nöjd segrare. 

Vid minigolfbanan i Stadsparken har gruppen nu spelat i många år. Det är den bana de tycker bäst om eftersom den ligger så centralt.
Vid minigolfbanan i Stadsparken har gruppen nu spelat i många år. Det är den bana de tycker bäst om eftersom den ligger så centralt.
Karta: Stadsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!