Gjorde filmer till sina barn – blev succé på Youtube

Det började med ett spontant infall. I dag har paret Theux videor på Youtube 150 miljoner visningar. Utöver det har de lanserat fyra appar och gett ut två böcker. Allt på egen hand.

Dennis och Linda Theux har varit ett par i 10 år och kollegor i 3,5. De är tacksamma över att kunna jobba ihop på heltid och har många idéer de vill förverkliga. På Instagramkontot @pukkins.se delar de med sig av vardagen.

Dennis och Linda Theux har varit ett par i 10 år och kollegor i 3,5. De är tacksamma över att kunna jobba ihop på heltid och har många idéer de vill förverkliga. På Instagramkontot @pukkins.se delar de med sig av vardagen.

Foto: Linda Månzén

Familj2021-11-16 20:00

Historien om Pukkins började med att Linda och Dennis Theux i Norrköping reagerade på utbudet för barn på Youtube.

– Innehållet var inte så involverande och då fanns det heller inte så mycket på svenska, säger Dennis.

Det var 2017 och deras barn var 3 och 4,5 år. 

– Vi tittade på varandra och sade, ska vi inte göra filmer själva? Jo. Vi packade bilen och åkte ut och filmade, säger Dennis.

– Och det blev ju sådär, skrattar Linda.

– Men där och då tog vi ändå steget. Vi hade inga direkta ambitioner med just Youtube-kanalen, men tänkte att vi lägger väl upp filmerna så kan barnen titta i alla fall, säger Dennis.

De startade kanalen "Lek med oss" och lade upp pysselfilmer. Den första hade 30, 40 visningar. När de kom upp i 100, 200 visningar tyckte de att det kändes otroligt.

Sedan kom genombrottet, plötsligt och snabbt.

– Jag var på väg till min bror i Holland när du ringde och vi trodde att något var fel, säger Dennis till Linda.

Videon som de hade lagt ut på morgonen hade fått 10 000 visningar. Siffror de aldrig hade varit i närheten av. När Dennis kom hem till Sverige igen hade kanalen haft 250 000 visningar på 48 timmar.

Men det var inget fel. Youtubes algoritmer hade helt enkelt lyft upp materialet så det exponerades för fler.

undefined
Dennis och Linda Theux har varit ett par i 10 år och kollegor i 3,5. De är tacksamma över att kunna jobba ihop på heltid och har många idéer de vill förverkliga. På Instagramkontot @pukkins.se delar de med sig av vardagen.

Efter ungefär ett år, 2018, föddes idén om Pukkins. En röd panda som har en dialog med barnen. Filmat material blandas med tecknat. Linda ritar med penna på sin Ipad och vartefter har de fått lära sig nya tekniska lösningar, som hur läpparna ska röra sig rätt till ljudet. Linda läser in dialogen och sedan förvränger de rösten för att få till Pukkins stämma.

Häromåret blev Youtube stämda och stramade upp sitt regelverk för alla barnkanaler, efter att felaktigt ha samlat in data från filmer riktade mot barn.

Efter det har även paret Theux behövt ta bort visst material och justera sitt innehåll. De berättar om en film som handlade om toaletträning, där de använt färgglada godisbönor för att illustrera bajs, som plötsligt fick 18-årsgäns.

– Det kändes inte värt att ha kvar den, som förälder är det ganska olustigt att mötas av den flaggningen, oavsett vad innehållet är.

I och med osäkerheten på Youtube ville de ha fler ben att stå på. Det var då idén om att skapa egna mobilappar dök upp. Med hjälp av Google och instruktionsvideor på Youtube lyckades de, på egen hand. Sex månader senare släppte de sin första app, snart släpps den femte. 

undefined
Två böcker har de gett ut och en tredje är på gång. Förhoppningen är att på sikt kunna jobba med ett stort bokförlag.

Linda har länge drömt om att ge ut en barnbok. Förra året blev även det verklighet. Valet blev egenutgivning och nu har de två böcker ute i butik. Texterna har de skrivit tillsammans och Linda har gjort de detaljrika illustrationerna, som de hoppas ska skapa en dialog med barnen.

De är nöjda med resultatet, men hoppas på att kunna arbeta med ett stort bokförlag i framtiden, för att nå ut till fler.

undefined
Dennis föreslog att huvudkaraktären skulle vara en röd panda. Linda tog fram pennan och Pukkins föddes. Flera av figurerna som återkommer är djur som är hotade. "Framöver hoppas vi kunna hitta på något för att kunna hjälpa djuren, men hur vet vi inte riktigt än."

Hur är det att arbeta ihop med sin partner?

– Vi har aldrig reflekterat över att det är utmanande eller jobbigt, vi vill bara jobba mer med varandra. Det är fantastiskt att få dela den här resan, säger Dennis. 

– Sedan kan vi tycka olika, men vi brukar alltid landa i ett beslut som vi båda tycker känns bra, förklarar Linda.

Är ni bra på att skilja på arbete och fritid?

– Det blir mycket jobb, för det är så kul, men när barnen är hemma och vakna ser vi till att inte arbeta. Vi tar en paus när de kommer hem från skolan, sedan sätter vi oss igen när de sover och kan jobba till framåt tolv vissa dagar.

undefined
Liksom i alla andra projekt har paret varit involverat i detaljfrågorna när gosedjuret Pukkins har tagits fram. "Det kändes självklart att han skulle kunna stå själv, det är ju så barnen har sett honom."

För att få ekonomin att gå runt har paret dragit ner på kostnader privat. De köper mindre saker och tränar ute i naturen.

– Pukkins är ju lite som vårt tredje barn, så det känns inte som någon uppoffring. Det är så värt att göra det här, säger Linda.

Under åren har de flera gånger fått frågan om det går att köpa Pukkins som gosedjur. När vi ses står han på bordet, men det dröjer innan han kommer ut i butik. Pandemin och stigande priser på containerutrymme är två skäl.

Och idéerna är knappast slut där.

– Vi har haft samarbeten med Kolmårdens djurpark där vi har gjort som naturprogram för de minsta, med fakta om djuren. Det vore kul att göra fler.

Just djur och natur är något som ligger paret varmt om hjärtat och en annan idé är att göra en sagostig, som smälter in i naturen, gärna hemma i Åby.

– Det är så kul att vi har startat det här från grunden själva. Det är bara vår fantasi som kan sätta gränser, säger Dennis Theux.

Linda och Dennis Theux

Ålder: Linda är 35 år och Dennis 32.

Familj: Två döttrar, 8,5 och 7 år.

Bor: Villa i Åby, Norrköping.

Gör: Driver Youtube-kanalen "Lek med oss", skriver barnböcker, gör appar, musik och ger snart ut gosedjur. Karaktären Pukkins är den röda tråden.

Bakgrund: Paret träffades när de jobbade på bank, men blev ett par senare. Linda är utbildad hudterapeut, men har alltid drömt om att illustrera och att ge ut en barnbok. Dennis har jobbat inom flera olika branscher, bland annat med digital marknadsföring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!