"Alla böcker har sin historia"

Viktoria Mellin är gotlänningen som gillar mumintroll och fantasy. Nu tar hon över som barnbibliotekarie i Västervik efter Åsa Österlöf – som inledde sin karriär inom biblioteksvärlden i Målilla.

Viktoria Mellin och Åsa Österlöf har arbetat tillsammans sedan i somras. Nu slutar Åsa och Viktoria tar över.

Viktoria Mellin och Åsa Österlöf har arbetat tillsammans sedan i somras. Nu slutar Åsa och Viktoria tar över.

Foto: Karin Hertz

Familj2022-12-28 08:21

– Alla böcker har sin historia, precis som varje människa. Det finns något för alla.

Vi står mitt bland bilderböcker och kapitelböcker på Västerviks stadsbibliotek. Det lyser om Viktoria Mellin.

– Jag läste väldigt mycket som barn och har alltid varit fascinerad av böckernas värld.

Att Viktoria väljer att arbeta som just barnbibliotekarie är ganska givet.

– Jag har jobbat på förskola. Jag älskar att inspirera barn till läsning och se lystern i deras ögon när man berättar om olika världar. Det förgyller verkligen arbetet.

undefined
Västerviks nya bibliotekarie älskar fantasy. Hon berättar att hon läste Michelle Pavers bokserie Vargbröder flera gånger när hon var yngre. En riktig favorit. "Jag har ofta läst böcker om sånt som jag varit med om i livet, men det har också blivit mycket fantasyböcker."

Viktoria berättar om sina första läsupplevelser.

– Min mormor som är från Finland läste Mumintrollen för mig. Hon läste också Pettson och Findus, säger Viktoria som är förtjust i Pettson-böckernas innehållsrika bilder.

I mellanstadieåldern läste hon Narnia-böckerna och Vargbröder.

– Narnia slukade jag. Vargbröder läste jag flera gånger. Jag vill helst ha lite fart i böckerna jag läser, och lite spänning. 

Viktoria Mellin har arbetat i Västervik sen i somras. Hon arbetar sida vid sida med kvinnan som hon ska efterträda, barn- och ungdomsbibliotekarien Åsa Österlöf, som faktiskt startade sin karriär, åtminstone den inom biblioteksvärlden, i Målilla.

Det var när hon fick en tjänst som biblioteksassistent och filialföreståndare vid biblioteket i Målilla som hon för första gången fick upp ögonen för bibliotekarieyrket. Hon sökte in till bibliotekshögskolan i Borås och började plugga, 37 år gammal.

undefined
"Jag lämnar arbetslivet med en uppriktig känsla av tacksamhet, för allt jag fått uppleva och med fullt förtroende för dem som nu tar över." Åsa Österlöf är ett välkänt ansikte i Västervik. Nu lämnar hon tjänsten som bibliotekarie för att gå i pension.

Åsa älskar sitt jobb, men nu går hon i pension, efter många år som bibliotekarie i Västervik.

– Jag har fått mycket svängrum för min kreativitet, samtidigt som jag har fått förmedla kulturupplevelser och jobba med läsfrämjande verksamhet, säger Åsa Österlöf och tillägger att alla möten med barn och ungdomar är det som betytt allra mest.

Men hon vill också lyfta fram alla andra möten.

– Jag har fått träffa så många spännande och fina människor.

undefined
Viktoria Mellin och Åsa Österlöf har arbetat tillsammans sedan i somras. Nu slutar Åsa och Viktoria tar över.

Viktoria Mellin fortsätter Åsas arbete och har under hösten introducerats till sin nya tjänst. 

Hon trivs i sin nya roll. Stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning ska möbleras om, enligt Viktorias idéer, och hon hoppas att förändringen ska göra det lite mysigare och mer inbjudande.

– Jag kommer på nya idéer hela tiden. Det är så underbart att få vara kreativ.

undefined
"Åsa är en inspirationskälla för mig." Det säger Viktoria Mellin som tar över efter Åsa Österlöf som barnbibliotekarie i Västervik.
undefined
Viktoria Mellin läste väldigt mycket som barn och tipsar om böcker som hon gillat och blivit berörd av. "De blå delfinernas ö och Boktjuven. Båda böckerna handlar om flickor som är med om olika händelser som ger dem insikt i deras historia."
undefined
Viktoria Mellin kommer från Gotland och pluggade i Växjö.
Viktoria Mellin är ny barnbibliotekarie i Västervik. Litteraturintresset började väldigt tidigt med en mormor från Finland som läste Mumintrollet.
Viktoria Mellin är ny barnbibliotekarie i Västervik. Litteraturintresset började väldigt tidigt med en mormor från Finland som läste Mumintrollet.
Åsa om att gå i pension

"Jag lämnar arbetslivet med en uppriktig känsla av tacksamhet, för allt jag fått uppleva och med fullt förtroende för dem som nu tar över."

"När man matchar rätt bok till rätt barn. Man blir så glad."

Framtidsplaner: Att göra saker långsamt. Fördjupa sig. Hänga mer med vänner och familj. Vill resa, men inte flyga. Vill gå en grammatikkurs och fördjupa sig i svenska språket. Funderar på att engagera sig igen, har tidigare engagerat sig bland annat i folkkampanjen mot kärnkraft och i fredsrörelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!