Hela Sveriges talman firar 50 år hela veckan

Hela Sveriges talman fyller 50 år och firar hela veckan. "Jag får kanske klippa gräset för första gången i år i present någon av dagarna", säger Andreas Norlén och skrattar.

En talman på hemmaplan. Här, i villan i Norrköping med frun Helena, sonen Henry och drygt 200 tomatplantor, kopplar Andreas Norlén, som fyller 50 på lördagen, av och laddar batterierna.

En talman på hemmaplan. Här, i villan i Norrköping med frun Helena, sonen Henry och drygt 200 tomatplantor, kopplar Andreas Norlén, som fyller 50 på lördagen, av och laddar batterierna.

Foto: Thomas Möller

Familj2023-05-06 11:30

Det står en handskriven lapp på dörren hos familjen Norlén i Norrköping.

"Endast personal".

Vi ringer på.

Talmannen öppnar.

– Kan vi gå in här?, undrar vi en smula försiktigt och nickar mot lappen.

– Vår son Henry skriver små lappar ibland. Förra veckan var endast skräcködlor välkomna... Han har sina idéer, säger Andreas Norlén och ler.

På vägen till vardagsrummet, där kaffet serveras i – som traditionen bjuder – muggar med olika emblem passerar vi sjukstugan, som fru Helena uttrycker det. Den ger en vink om familjens passion, som numera är rikskänd, för tomater.

– De här behöver lite extra omvårdnad. Det är därför de står här nära köket så vi kan ha koll, men den stora odlingen av tomatplantor har vi inte inne i huset, säger Helena.

undefined
"Grattis, herr talman..." Vi uppvaktade Andreas Norlén med boken om Eldkvarn, som kom ut i dagarna, vid vårt besök hemma i Norrköping.

Intresset för tomater väcktes under pandemin och är i dag en del av vardagen hemma i Norrköping. De skördade 214 kilo tomater förra året. I år har de sått frön till 96 (!) olika sorter och har 223 plantor totalt. Det var inte för inte Andreas Norlén bytte ut kakorna till tomater under talmansrundorna under hösten 2022.

Grattis på 50-årsdagen.

– Tackar.

Vi tog med oss en liten present.

– Vad är nu detta?, säger Andreas och spricker upp i ett leende, när han öppnar paketet med den nyutkomna boken om Eldkvarn.

– Plura och gänget... Det här är verkligen ett stycke Norrköpingshistoria. 

Bandet är faktiskt två år äldre än dig.

– De bildades alltså 1971... Det var samma år som enkammarriksdagen infördes i Sverige.

Ok.

– Vi har lite olika referenser du och jag, säger Andreas och skrattar.

undefined
Andreas Norlén kastades bokstavligen in i våra hem under hösten 2018 och blev snabbt den svenska politikens mest kända ansikte under en historiskt rörig och komplicerad tid.

Andreas Norlén har blivit talmannen med hela Sverige. Han kastades bokstavligen in i våra hem under hösten 2018 och blev snabbt den svenska politikens mest kända ansikte under en historiskt rörig och komplicerad tid. Han lärde oss ord som talmansrunda, sonderingsuppdrag, regeringsbildning, vägen till ett extraval och utbildade en hel nation i politik och demokrati vid alla otaliga presskonferenser.

I dag fyller talmannen för Sverige, make till Helena och pappa till Henry 50 år.

– Så är det ju, men Henry sa redan för några år sedan "hej på dig, din gamla ödla", när jag kom hem en dag. Henry var inne på dinosaurier och sånt då. Det var nog inte en referens till min aktningsvärda ålder.

Du har ingen 50-årskris.

– Nej. Varje skede i livet har sin tjusning. Jag skulle inte vilja vara 25 år igen. Man lär sig hela tiden och utvecklas på olika sätt. Jag trivs väldigt bra i det skede jag är i nu. Livet går i faser. Man ska ta vara på varje skede och fas i livet och göra det mesta och bästa möjliga av det.

Är du bra på det?

– Jag hoppas det... Ibland säger folk att man ska leva som om varje dag var den sista. Det tror jag inte alls på. Då skulle man inte kunna planera eller tänka i flera steg. Man ska ta det man gör på allvar, men också ta vara på tillfällen i vardagen och gör den så rolig och festlig som möjligt. Vi har, som tradition, att vi firar "birthday week". När någon i familjen fyller år så uppmärksammar vi det under en hel vecka.

Berätta.

– Det behöver inte vara fina presenter. Det kan vara att man får en extra sovmorgon den veckan.

Så en present till dig kan vara "Grattis, Andreas – i dag får du klippa gräset för första gången i år"?

– Vem vet, svarar Andreas.

– Jag lyssnar här, säger Helena på håll och skrattar.

undefined
"50-årskris? Nej. Varje skede i livet har sin tjusning. Jag skulle inte vilja vara 25 år igen", säger Andreas Norlén.

Vad ville du bli, när du var liten?

– När jag var runt sex-sju år tyckte jag det här med cirkusdirektör verkade kul. Jag blev faktiskt för en tid sedan intervjuad av cirkusbranschens tidning nyligen om de där tankarna. När jag blev lite större, typ högstadiet, funderade jag över och valde mellan advokat och journalist. Mitt samhällsintresse fanns redan då. Det blev juridiken.

Om vi skulle skoja till det lite så kan man ju säga att du är lite cirkusdirektör, när den politiska cirkusen drar igång.

– Jag insåg då, när jag sagt det där, att en sån kommentar lånar ju sig till att man drar ut associationerna lite. Jag har försökt undvika att gå vidare på det spåret. Talmannen ska nog inte jämföra riksdagen med andra inrättningar på det sättet.

Han har faktiskt varit cirkusdirektör.

– Jag och några kompisar i kvarteret hemma i Ödeshög i väldigt unga år satte ihop en cirkus i all enkelhet och spelade för föräldrar och syskon. Jag presenterade varje nummer.

undefined
Hela Sveriges talman fyller 50 år på lördagen, men han firar hela veckan. "Vi har, som tradition, att vi firar "birthday week", säger Andreas Norlén.

Han missade den traditionella skolresan till riksdagen på gymnasiet och var 33 år, när han tog plats för Moderaterna i Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm 2006.

Knappt 17 år senare är du "chef" för hela huset.

– Jag har ganska ofta varit ganska ung, när jag har klivit in i olika roller. "Ung och lovande" har jag hört, men i dag är jag varken ung eller lovande. Det är klart det är en förändring. Jag får väl säga som Storbritanniens premiärminister David Cameron sa i sitt avskedstal i parlamentet "I was also the future once" (Jag var också framtiden en gång), säger Andreas med glimten i ögat.

Andreas Norlén har gjort talmannen mer publik och delar gärna med sig av livet i riksdagen, men också från familjelivet. Följarna på hans Instagramkonto har mångdubblats under de senaste åren. Han har drygt 72 000 följare, som får en inblick i livet i maktens korridor och trädgården i Norrköping.

– Om jag har ett Instagramkonto som är lite omväxlande och inte enbart handlar om det formella riksdagsarbetet utan också ger lite bilder framför och bakom kulisserna i riksdagen, men också berättar lite om vem jag är så kanske det gör att fler intresserar sig och vill ta del av alla delar av den berättelsen som jag har att förmedla.

Det blir en och annan autograf och selfie, när du är ute i dag. Trivs du i den publika rollen?

– Jag har mött väldigt mycket vänlighet under de här åren, vilket jag är ödmjukt tacksam för. Det är något jag inte upplevt tidigare, men visst var det speciellt när jag märkte att folk ville ta selfies på stan. 

undefined
Sverige och Ukraina har sin givna plats på talmannens kavajslag.

Har du bett om en selfie någon gång?

– Absolut. Jag har ju ett Instagramkonto, som ibland kräver det.

Hur kopplar du av?

– Det är här hemma tillsammans med Helena och Henry jag kopplar av och laddar batterierna, odlar tomater och leker. När jag kommer hem, vilket jag gör så ofta jag kan, så blir man dock snabbt nertagen på jorden. Henry väckte mig en morgon med orden "upp med dig, gubbe, vi ska baka pepparkakor". Det visade sig vara ett direkt citat från Pettson och Findus. "Hej på dig, din gamla ödla" är det ingen som säger i riksdagen heller.

Andreas Norlén samlar på muggar från sina resor. Kaffet serveras därför alltid i – som traditionen bjuder – muggar med olika emblem.
Andreas Norlén samlar på muggar från sina resor. Kaffet serveras därför alltid i – som traditionen bjuder – muggar med olika emblem.
Andreas Norlén

Född: 6 maj 1973 i Bromma, uppvuxen i Ödeshög, bosatt under många år i Motala och flyttade till Norrköping hösten 2014.

Familj: Fru Helena, sonen Henry, 7 år och katten Bessie.

Bor: Villa i Norrköping.

Yrke: Riksdagens talman (2018-)

Karriär: Juris doktor (doktorsexamen vid Linköpings universitet), riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2006 och ordförande i konstitutions­utskottet 2014–18.

Så firar han 50-årsdagen: "Vi bjuder på kaffe och tårta i en lokal i Norrköping för familj, släkt och vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!