"Jag vÀntar med serven om jag hör en fÄgel sjunga!"

Han Ă€r 75-Ă„ringen, som aldrig slutar spela tennis eller lyssna pĂ„ fĂ„glar. "Det Ă€r en oslagbar kombination", sĂ€ger Sven-Åke Svensson om livets tvĂ„ stora passioner.

Kisasonen - och kanske Sveriges - meste Tysklandsproffs Sven-Åke Svensson hamnade tidigt pĂ„ löpsedeln inför det stora Ă€ventyret, som fortsĂ€tter Ă€n. "De tvĂ„ senaste somrarna har jag fĂ„tt stanna hemma pĂ„ grund av coronan, men sĂ„ fort det blir möjligt kommer jag Ă„ka tillbaka", sĂ€ger den nyblivne 75-Ă„ringen med hunden Viktor hemma i trĂ€dgĂ„rden.

Kisasonen - och kanske Sveriges - meste Tysklandsproffs Sven-Åke Svensson hamnade tidigt pĂ„ löpsedeln inför det stora Ă€ventyret, som fortsĂ€tter Ă€n. "De tvĂ„ senaste somrarna har jag fĂ„tt stanna hemma pĂ„ grund av coronan, men sĂ„ fort det blir möjligt kommer jag Ă„ka tillbaka", sĂ€ger den nyblivne 75-Ă„ringen med hunden Viktor hemma i trĂ€dgĂ„rden.

Foto: Mats Willner

Familj2021-08-20 19:02

Sven-Åke Svensson dukar fram kaffe och hembakat bröd tillsammans med en handfull pĂ€rmar, som rymmer ett helt tennisliv, hemma i trĂ€dgĂ„rden i Klingsberg.

Han vÀnder upp första sidan och pekar pÄ en bild, som bleknat med Ären.

Det Àr ett plank, ett gult hus och tvÄ grusbanor.

undefined
HĂ€r, i Kisa, började Sven-Åke Svensson slĂ„ sina första slag mot planket. Det var början pĂ„ en livslĂ„ng passion.

– Det var dĂ€r det började. Jag sprang dit varje dag, genom skogen, frĂ„n skolan och trĂ€nade. Jag slet nog ut tre plank sjĂ€lv. Mina förĂ€ldrar hade inte rĂ„d med ett rack, men jag fick lĂ„na ett av en affĂ€rsmĂ€n pĂ„ andra sidan Fimongatan i Kisa, dĂ€r vi bodde. Han hade nĂ„gra liggande i sitt garage, sĂ€ger Sven-Åke Svensson.

Han delade sin fritid mellan tennis och fotboll, dÀr pappa Gunnar en dag gjorde valet Ät honom.

– Jag fick ganska mycket smĂ€llar i fotbollen och skadade mig nĂ„gra gĂ„nger, nĂ€r han tyckte det fick vara nog och bad mig vĂ€lja tennisen helt och hĂ„llet. Intresset för fotbollen har jag dock aldrig slĂ€ppt. Jag ser hellre fotboll Ă€n tennis pĂ„ tv.

...men du kan inte, med tanke pÄ vad tennis gett dig i livet, Ängra valet?

– Inte en chans... Det Ă€r min framgĂ„ngssaga, som tagit mig över hela vĂ€rlden och skapat minnen för livet.

undefined
Sven-Åke Svensson har spelat tennis i hela sitt liv och trivs allra bĂ€st pĂ„ gruset. HĂ€r, en stilstudie, frĂ„n 1984.

Sven-Åke Svensson pratar om sin tennis och sin karriĂ€r med en stolthet och vĂ€rme pĂ„ en och samma gĂ„ng. Han vĂ€rvades frĂ„n Kisa till Norrköpings TK, nĂ€r han var 16 Ă„r. Flytten skakade om hela familjen Svenssons liv, dĂ€r mamma Alice och pappa Gunnar inte var sĂ€rskilt glada över sonens planer.

– Det var vĂ€ldigt tufft och jobbigt i början. Jag hade knappt mat pĂ„ bordet och grĂ€t mig till sömns om kvĂ€llarna av hunger, men jag gav mig inte och kĂ€mpade pĂ„. Tennisen blev bĂ€ttre och bĂ€ttre. Det betydde mycket, sĂ€ger han.

Ett tidigt minne Ă€r en resa till Åland.

– Den blev pĂ„ sitt sĂ€tt vĂ€ndningen pĂ„ allt. Jag blev riktigt sjösjuk pĂ„ vĂ€gen dit och kunde inte spela pĂ„ ett par timmar, men lyckades repa mig. Jag vann klassen och trodde jag skulle fĂ„ med mig en stor pokal att visa upp hemma, men jag fick nĂ„got helt annat. Jag tĂ€nkte faktiskt kasta den överbord pĂ„ vĂ€gen hem.

Vad vann du?

– En kokgryta. Hur kul var det för en ung grabb, men jag behöll den och vi har faktiskt kvar den Ă€n nĂ€stan 60 Ă„r senare. Den Ă€r fantastisk.

undefined
Sven-Åke Svensson hamnade tidigt pĂ„ löpsedlarna inför det stora Ă€ventyret, som forsĂ€tter Ă€n. "De tvĂ„ senaste somrarna har jag fĂ„tt stanna hemma pĂ„ grund av coronan, men sĂ„ fort det blir möjligt kommer jag Ă„ka tillbaka", sĂ€ger den nyblivne 75-Ă„ringen.

Sven-Åke Svensson var heltidsproffs i tyska Karlsruhe mellan 1977-80 och blev med Ă„ren ett aktat namn - inte minst som trĂ€nare. Han blev erbjuden ett jobb i TC Leimen utanför Heidelberg, dĂ€r en viss Boris Becker var i början av sin framgĂ„ngsrika karriĂ€r. Sven-Åke hade mött och sett den dĂ„ 14-Ă„rige talangen pĂ„ banan och fick med sig ett kontrakt hem till Norrköping och Sverige.

– Jag skrev aldrig under och tackade nej. Jag ville se mina döttrar vĂ€xa upp hĂ€r hemma i Norrköping. Det var viktigare, men det Ă€r klart jag har tĂ€nkt pĂ„ det dĂ€r genom Ă„ren - inte minst de gĂ„nger man satt och sĂ„g Becker vinna Wimbledon. DĂ„ blev man pĂ„mind om det, sĂ€ger Sven-Åke och ler.

Becker vann sex Grand Slam (Wimbledon 1985, -86 och -89, Australian Open -91 och -96 och US Open -91) under sin karriÀr.

Sven-Åke Svensson Ă€r Tyskland trogen Ă€n i dag och har spelat för fem olika klubbar under imponerade 43 Ă„r. En sommar spelade han till och med för tre olika klubbar i tre olika lĂ€nder (Tyskland, Österrike och Sverige).

– De tvĂ„ senaste somrarna har jag fĂ„tt stanna hemma pĂ„ grund av coronan, men sĂ„ fort det blir möjligt kommer jag Ă„ka tillbaka och spela för TC Schlierstadt. Jag lĂ€ngtar dit, sĂ€ger Sven-Åke, som varvar sin sĂ€kra och trygga spelstil frĂ„n baslinjen med luriga stoppbollar.

– De Ă€r fortfarande mitt vassaste vapen.

undefined
Sven-Åke Svenssons lĂ„nga och hĂ€ndelserika karriĂ€r finns bevarad och dokumenterad i flera pĂ€rmar. "Min mamma Alice började samla klipp under mina tidiga Ă„r. Det Ă€r fina minnen", sĂ€ger han.

Sven-Åke Svensson har mött ett par av de svensk tennis absolut största namn - innan de slog igenom och la hela vĂ€rlden under sina fötter.

–Jag spelade mot Björn Borg i en uppvisningsmatch, nĂ€r man invigde Ektorpshallen. Jag hade 4–1, men tappade och förlorade matchens enda set med 6–4.

– Stefan Edberg var 18 Ă„r och nybliven juniorvĂ€rldsmĂ€stare. Han kom nĂ€stan direkt frĂ„n USA och stĂ€llde upp i Himmelstalundsspelen. Jag vann klart, vilket imponerande pĂ„ flera sponsorer. Jag fick ett femĂ„rskontrakt pĂ„ klĂ€der och skor.

undefined
FĂ„glar Ă€r, vid sidan av tennisen, Sven-Åke Svenssons stora intressen. "Jag Ă€lskar tiden, nĂ€r rödstjĂ€rten eller svartvita flugsnapparen dyker upp i trĂ€dgĂ„rden under vĂ„ren!"

FÄgelintresset har, precis som tennisen, följt honom hela livet.

– Jag kan och kĂ€nner igen alla sĂ„ngare. Jag har fört anteckningar frĂ„n 1956 pĂ„ flyttfĂ„glarnas ankomst. Jag Ă€lskar tiden, nĂ€r rödstjĂ€rten eller svartvita flugsnapparen dyker upp hĂ€r under vĂ„ren. Vi har hela trĂ€dgĂ„rden full av fĂ„gelholkar.

Tennis och fÄglar Àr den perfekta kombinationen?

– Jag spelar alltid min bĂ€sta tennis pĂ„ natursköna platser. Jag kan till och med vĂ€nta pĂ„ att serva om jag hör nĂ„gon fĂ„gel sjunga, sĂ€ger Sven-Åke Svensson och ler.

Sven-Åke Svensson och hunden Viktor, 4, trivs i trĂ€dgĂ„rden.
Sven-Åke Svensson och hunden Viktor, 4, trivs i trĂ€dgĂ„rden.
Sven-Åke Svensson

Född: Den 10 augusti 1946 i Kisa.

Bor: Villa i Klingsberg, Norrköping.

Familj: Hustrun Britt ("vi gifte oss 1967 pÄ Gotland"), döttrarna Ann och Liselott, barnbarnen Saga, Carolina, Leah och Hanna och finska lapphunden Viktor, 4 Är.

Fritidsintressen: Tennis och fÄglar.

Meriter: 10 SM-guld och ett 50-tal SM-silver och SM-brons, tvÄ NM-guld, sydtysk mÀstare och tyska ligamÀsterskap.

Favoritlag: IFK Norrköping, Sylvia, Kisa BK ("de spelare tyvÀrr i division V)", Borussia Mönchengladbach och Vita HÀsten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!