Han har räddat sin morfars bilder åt eftervärlden

Jan Direll i Västervik har lagt ner mycket tid på att digitalisera sin morfar Albert Billströms bilder, som visar livet i Hjorted under 1950-, 60- och 70-talen.

Gamla bilder från Hjorted. Uppe till vänster byggs Nynäsgården med gamla sjukhemmet i bakgrunden. Det revs 1966. Uppe till höger konfirmander, troligen på 1950-talet, med prästen Olof Andrae. Nere till vänster rivs gamla centralen, där det bland annat fanns polis. Nere till höger en vardagsbild från samhället.

Gamla bilder från Hjorted. Uppe till vänster byggs Nynäsgården med gamla sjukhemmet i bakgrunden. Det revs 1966. Uppe till höger konfirmander, troligen på 1950-talet, med prästen Olof Andrae. Nere till vänster rivs gamla centralen, där det bland annat fanns polis. Nere till höger en vardagsbild från samhället.

Foto: Albert Billström

Familj2022-08-25 18:34

Bilderna väcker engagemang och kommentarer, när de publiceras i sociala medier. Eftersom de är tagna i "modern tid", är det många som känner igen dem som är med eller minns de byggnader som kanske nu är rivna.

När vi träffar Jan Direll i hans villa hemma i Västervik, berättar han att hans morfar flyttade till Hjorted från Norrland i slutet på 1930-talet. Han fick jobb som billastare, vilket innebar att han lastade sådant som exempelvis grus och jord på lastbilar.

Så småningom blev han vaktmästare på sjukhemmet i Hjorted, där han var kvar i många år. Parallellt med det var han brandman i den lokala brandkåren och fick bland annat åka in till Västervik och bekämpa den stora branden där 1959.

– Morfar var också politiker och ordförande i hälsovårdsnämnden. Han var socialdemokrat, säger Jan.

 Dessutom hjälpte Albert till inom kyrkan med att bära kistor vid begravningar.

undefined
Albert Billström, fotograferad i Hjorted hösten 1975.

Men han var också intresserad av att fotografera. Inledningsvis hade han en enklare kamera, men när han slutade röka på 1950-talet använde han pengarna som han sparade på detta till att köpa sig en systemkamera som kunde ta bilder i färg.

Den använde han sedan flitigt till att dokumentera vardagsliv och människor i Hjorted under flera decennier. Såvitt Jan vet, tog han aldrig betalt för sina bilder. Det var bara en hobby, precis som han även tyckte om att teckna och måla. 

Han gillade att samla folk till bildvisningar i det som i dag är församlingshem i Hjorted. Där var tidigare skola och kommunhus. Då fick hans dotter, Gunilla Billström – senare Direll – hjälpa till. När pappa knackade med käppen i golvet, skulle hon byta bild.

undefined
Samling för bildvisning med Albert Billström i Hjorted.

Totalt handlar det om cirka 1 500 fotografier som Jan Direll har digitaliserat och överlämnat till Hjorteds hembygdsförening, så att de finns sparade för framtiden. Det är från slutet av 30-talet och fram till slutet av 70-talet.

Albert Billström fotograferade gärna händelser i samhället, som när det var första maj-demonstration och när olika byggnader revs, men samlingarna rymmer också ett stort antal porträtt av både kända och okända Hjortedsbor.

Jans moster, Sonja Lund (född Billström) har i efterhand gjort ett detektivarbete och skrivit upp namn på en del personer som är med på bilderna, men inte alla.

En del av alla dessa bilder har använts i hembygdsföreningens årliga väggalmanacka.

undefined
Jan Direll har digitaliserat sin morfar Albert Billströms bilder, så att de finns sparade åt eftervärlden.
undefined
Här kommer ett ekipage med oxar på vägen förbi kyrkan i Hjorted. Någon som vet vem det är?
undefined
Pensionärer och personal på Sundsgården i Hjorted i slutet av 1950-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!